Bas Armagnac du Château du Tariquet 1993
Bas Armagnac du Château du Tariquet 1993
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Armagnac Tariquet 1993
Kraj: Francja
Region: AOC Bas-Armagnac
Apelacja: Armagnac VSOP
Szczepy: Ugni blanc, Baco,
Folle Blanche i Plant de Graisse
Pochodzenie: Armagnac
Rodzaj: Armaniak
Pojemność; 0,75l
Alkohol: 45,2% CER1
Francuski Armagnac 1993 roku produkowany z dwóch odmian winogron Ugni Blanc 60 % i Baco 45 %. Dobry Armagnac, ukazujący swoją dojrzałość. Delikatny złoty kolor z pomarańczowymi refleksami. Bukiet wypełniony nutami kwiatu pomarańczy, kandyzowanej pomarańczy i palonego ananasa, a także nutami gotowanych jabłek z gałką muszkatołową i wonnym kardamonem, które otwierają uwalniają się wraz z dopływem powietrza. Na podniebieniu smak jest gładki, pełny i delikatny z nutami miodu, soku i zmacerowanych pestkowych owoców. Serwować w temperaturze pokojowej. Dodatkowo można ogrzać kieliszek dłońmi aby w pełni czerpać radość z uwalniających się aromatów. Idealny akompaniament do deserów z miodem lub cynamonem.
Notatki Sommelier Bachus
Chateau du Tariquet Carafe Carrément VSOP (Armagnac) z francuskiego AOC Bas-Armagnac ujawnia bursztynowo żółty kolor z żywym bukietem, który jest zarówno dojrzały, jak i wyraziście kwiatowy (ze świeżymi nutami, które są prawie miętowe).
Mocny bukiet śliwek z bogactwem skoncentrowanych aromatów, sugestią świeżo upieczonego chleba i nutą grzanki i piernika. Napowietrzanie ujawnia wspaniałe aromaty pieczywa, rancio i kandyzowanych owoców. Tak gładkie i dobrze zaokrąglone na podniebieniu, że jest tylko smak delikatnej dębowej wanilii, bez śladu alkoholu. Dobra długość z nutą macerowanych owoców pestkowych na wykończeniu.
Domaine Du Tariquet Armagnac to rodzina posiada 900 hektarów ziemi pod wino i armagnac. Rosną i destylują zwykłe Ugni Blanc, Baco i Folle Blanche (o ile wiem, że nie Colombard), ale także Plant de Graisse. Ta odmiana winogron jest jedną z dziesięciu dozwolonych dla armagnac, ale jest to pierwsze miejsce, o którym słyszałem, że faktycznie używane, z wyjątkiem czterech najlepszych. Mówią, że zaczęli je sadzić, gdy przyszłość Baco była niepewna (w pewnym momencie będą musieli pozbyć się wszystkich winorośli Baco, ponieważ jest to hybryda). W swoich armagnacach używają tylko soku z wolnego wybiegu i umożliwiają długą macerację kontaktu ze skórą przed fermentacją. Przez 4-5 dni siedzi na pustkowiach w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze. Destylacja jest również powolna i zajmuje 3-4 tygodnie. Pod koniec fermentacji starają się jak najszybciej destylować wino na armagnac. Do rozcieńczania używają „petite des eaux”, która jest mieszanką wody wzmocnionej brandy, aby w ich przypadku zapobiec zepsuciu przy 19% ABV. Woda starzeje się w beczkach wzdłuż beczek z armagnacem, którą rozcieńcza. Wszystkie ich odmiany są destylowane i starzone osobno, a nie mieszane w beczce. Odwiedziliśmy starzejący się magazyn znajdujący się w innej rodzinnej posiadłości, w zamku, w którym mieszka ojciec naszego gospodarza, Remy Grassa, gdy jest w mieście (tak jak to się dzieje). Większość ich beczek nie jest wykonana z lokalnego dębu Gaskonicznego co czyni dobry armagnak o dobrej jakości.