Castarede Armagnac X.O.
Castarede Armagnac X.O.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Armagnac Castarede XO
Kraj: Francja
Region: Armagnac
Gorzelnia/marka: Castarede
Producent: Chateau du Tariquet
Pojemność: 0,7l C3
Alkohol 40%
Kolor jasny miedziany. Zapach jest mocny i rozgrzewający, stanowi połączenie nut owocowych i subtelnych przypraw. W ustach pełne, harmonijne z zapachami glazurowanych dojrzałych śliwek, prażonego dębu, po których następują warstwy przypraw, gałki muszkatołowej zmieszanej z owocami. Nuty rancio. Miękki aksamit i długi posmak. Zgodnie z przepisami XO Armagnac musi dojrzewać w dębie przez co najmniej 6 lat i 10 lat w kategorii Hors d'Age. Castarède XO znacznie przekracza tę dojrzałość: co najmniej 20 lat!
Armagnac Castarède to najstarszy producent w regionie, założony w 1832 roku. Obecnie firmą zarządza Florence Castarède, która jest już w szóstym pokoleniu. Firma posiada jedną z najważniejszych kolekcji starszych roczników, datowaną na rok 1893. Castarède to jeden z absolutnych topów w regionie, a Armaniaki serwowane są w najlepszych restauracjach we Francji. Jest nawet kilku trzygwiazdkowych szefów kuchni, którzy przyrządzali dania z Armagnac z Castarède. Takich jak: Alain Ducasse, Michel Guerard i Michel Trama. XO 20 years old z Castarède został niedawno uznany za najlepszy armaniak na świecie!
Region Armagnac położony jest znacznie dalej na południe niż Cognac, na południowy zachód od Bordeaux. Armaniak jest bogatszy i głębszy w stylu niż koniak. Tam, gdzie koniak ma charakter winogronowy i pachnący, armaniak jest pełniejszy i bardziej uwodzicielski. Częściowo wynika to z bardziej południowego położenia, w którym produkowane są dojrzałe winogrona, ale ma to również związek z metodą destylacji. Armaniak jest destylowany jednorazowo, a nie dwukrotnie, w wyższej temperaturze, we własnym alembiku Armagnacais . W ten sposób powstaje bogatszy i głębszy destylat. Dojrzewanie odbywa się w taki sam sposób jak koniaku, chociaż w przypadku Armagnac jest to proces znacznie wolniejszy. Niestety oznacza to, że wiele Armaniaków trafia na rynek zbyt wcześnie. Minimalny okres dojrzewania w przypadku VS (1 rok) i XO lub Napoleona (5 lat) jest również nieco krótszy niż w przypadku koniaku. Podobnie jak w przypadku koniaku, najważniejszym winogronem jest Ugni Blanc. Ponadto hybryda Baco 22A jest również szeroko stosowana w celu uzyskania dodatkowego bogactwa i wagi mieszanki. Daje to Armagnac wyjątkową, wyjątkową pozycję we Francji w zakresie wykorzystania winogron hybrydowych do produkcji napoju o statusie AC. Na obszarze można wyróżnić trzy podregiony: Bas-Armagnac (najbardziej elegancki i aromatyczny, z nutami śliwki, szybko dojrzewa), Ténarèze (wyższy, bardziej zaokrąglony i bardziej złożony, potrzebuje więcej czasu) oraz Haut-Armagnac (najlżejszy styl , mniej istotne dla destylacji, produkuje się tu głównie wino).