Chateau du Tariquet BAS Armagnac VSOP
Chateau du Tariquet BAS Armagnac VSOP
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Armagnac Tariquet VSOP
Kraj: Francja
Region: AOC Bas-Armagnac
Apelacja: Armagnac VSOP
Szczepy: Ugni blanc, Baco,
Pochodzenie: Armagnac
Rodzaj: Armaniak
Alkohol: 40% CER1
Francuski Armagnac produkowany z odmian Ugni Blanc 60 % i 40% Baco o pięknym, bursztynowym kolorze. W zapachu bardzo intensywny aromat śliwek, kandyzowanych owoców, ciepłego chleba z grilla i pierników. Na podniebieniu jest gładki i okrągły z waniliowym posmakiem. Najmłodszy z destylatów dojrzewa co najmniej 7 lat Sugestie kulinarne: suszone owoce, orzechy, suszone, domowe beef jerky - suszona wołowina.
Notatki Sommelier Bachus
Chateau du Tariquet Carafe Carrément VSOP (Armagnac) z francuskiego AOC Bas-Armagnac ujawnia bursztynowo żółty kolor z żywym bukietem, który jest zarówno dojrzały, jak i wyraziście kwiatowy (ze świeżymi nutami, które są prawie miętowe). Bardzo miękkie dopasowanie, o przyjemnej intensywności, w którym pośredniczą drzewne przyprawy i ożywiona świeżą miętą. Mocna, ale delikatna rama o drzewnym i owocowym aromacie jest wzmocniona nutami wanilii, lukrecji i macerowanych owoców. Podawana w temperaturze pokojowej lub „na skałach” VSOP idealnie pasuje do specjałów słowiańskich, indyjskich i orientalnych.
Domaine Du Tariquet Armagnac to rodzina posiada 900 hektarów ziemi pod wino i armagnac. Rosną i destylują zwykłe Ugni Blanc, Baco i Folle Blanche (o ile wiem, że nie Colombard), ale także Plant de Graisse. Ta odmiana winogron jest jedną z dziesięciu dozwolonych dla armagnac, ale jest to pierwsze miejsce, o którym słyszałem, że faktycznie używane, z wyjątkiem czterech najlepszych. Mówią, że zaczęli je sadzić, gdy przyszłość Baco była niepewna (w pewnym momencie będą musieli pozbyć się wszystkich winorośli Baco, ponieważ jest to hybryda). W swoich armagnacach używają tylko soku z wolnego wybiegu i umożliwiają długą macerację kontaktu ze skórą przed fermentacją. Przez 4-5 dni siedzi na pustkowiach w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze. Destylacja jest również powolna i zajmuje 3-4 tygodnie. Pod koniec fermentacji starają się jak najszybciej destylować wino na armagnac. Do rozcieńczania używają „petite des eaux”, która jest mieszanką wody wzmocnionej brandy, aby w ich przypadku zapobiec zepsuciu przy 19% ABV. Woda starzeje się w beczkach wzdłuż beczek z armagnacem, którą rozcieńcza. Wszystkie ich odmiany są destylowane i starzone osobno, a nie mieszane w beczce. Odwiedziliśmy starzejący się magazyn znajdujący się w innej rodzinnej posiadłości, w zamku, w którym mieszka ojciec naszego gospodarza, Remy Grassa, gdy jest w mieście (tak jak to się dzieje). Większość ich beczek nie jest wykonana z lokalnego dębu Gaskonicznego co czyni dobry armagnak o dobrej jakości.