Armagnac Tariquet VSOP
Kraj: Francja
Region: AOC Bas-Armagnac
Apelacja: Armagnac VSOP
Szczepy: Ugni blanc, Baco,
Pochodzenie: Armagnac
Rodzaj: Armaniak
Alkohol: 40% CER1
Rozwiń opis...Francuski Armagnac produkowany z odmian Ugni Blanc 60 % i 40% Baco o pięknym, bursztynowym kolorze. W zapachu bardzo intensywny aromat śliwek, kandyzowanych owoców, ciepłego chleba z grilla i pierników. Na podniebieniu jest gładki i okrągły z waniliowym posmakiem. Najmłodszy z destylatów dojrzewa co najmniej 7 lat Sugestie kulinarne: suszone owoce, orzechy, suszone, domowe beef jerky - suszona wołowina.
Notatki Sommelier Bachus
Chateau du Tariquet Carafe Carrément VSOP (Armagnac) z francuskiego AOC Bas-Armagnac ujawnia bursztynowo żółty kolor z żywym bukietem, który jest zarówno dojrzały, jak i wyraziście kwiatowy (ze świeżymi nutami, które są prawie miętowe). Bardzo miękkie dopasowanie, o przyjemnej intensywności, w którym pośredniczą drzewne przyprawy i ożywiona świeżą miętą. Mocna, ale delikatna rama o drzewnym i owocowym aromacie jest wzmocniona nutami wanilii, lukrecji i macerowanych owoców. Podawana w temperaturze pokojowej lub „na skałach” VSOP idealnie pasuje do specjałów słowiańskich, indyjskich i orientalnych.
Domaine Du Tariquet Armagnac to rodzina posiada 900 hektarów ziemi pod wino i armagnac. Rosną i destylują zwykłe Ugni Blanc, Baco i Folle Blanche (o ile wiem, że nie Colombard), ale także Plant de Graisse. Ta odmiana winogron jest jedną z dziesięciu dozwolonych dla armagnac, ale jest to pierwsze miejsce, o którym słyszałem, że faktycznie używane, z wyjątkiem czterech najlepszych. Mówią, że zaczęli je sadzić, gdy przyszłość Baco była niepewna (w pewnym momencie będą musieli pozbyć się wszystkich winorośli Baco, ponieważ jest to hybryda). W swoich armagnacach używają tylko soku z wolnego wybiegu i umożliwiają długą macerację kontaktu ze skórą przed fermentacją. Przez 4-5 dni siedzi na pustkowiach w zbiornikach o kontrolowanej temperaturze. Destylacja jest również powolna i zajmuje 3-4 tygodnie. Pod koniec fermentacji starają się jak najszybciej destylować wino na armagnac. Do rozcieńczania używają „petite des eaux”, która jest mieszanką wody wzmocnionej brandy, aby w ich przypadku zapobiec zepsuciu przy 19% ABV. Woda starzeje się w beczkach wzdłuż beczek z armagnacem, którą rozcieńcza. Wszystkie ich odmiany są destylowane i starzone osobno, a nie mieszane w beczce. Odwiedziliśmy starzejący się magazyn znajdujący się w innej rodzinnej posiadłości, w zamku, w którym mieszka ojciec naszego gospodarza, Remy Grassa, gdy jest w mieście (tak jak to się dzieje). Większość ich beczek nie jest wykonana z lokalnego dębu Gaskonicznego co czyni dobry armagnak o dobrej jakości.
2025-03-06
Château du Tariquet VSOP …
Piękny odcień bursztynu. Mocny bukiet śliwkowy z bogactwem skoncentrowanych aromatów, sugestia świeżo upieczonego chleba i odrobina tostów i pierników. Napowietrzenie ujawnia wspaniałe aromaty pieczonego chleba, rancio i kandyzowanych owoców. Tak gładkie i dobrze zaokrąglone na podniebieniu, że jest tylko smak delikatnej dębowej wanilii, bez śladu alkoholu. Dobra długość z nutą macerowanych owoców pestkowych na finiszu. A oto nasze wrażenia… Ładny aromat; nie za dużo alkoholu z odrobiną syropowej słodyczy. Lukier maślany na krakersach zwierzęcych lub lukrowanych piernikowych ludzikach. Kilka świeżych owoców pestkowych. Sporo oparów alkoholu. Po przejściu przez nie, nos jest lekki i owocowy. Dżem truskawkowy. Świeża bita śmietana. Wanilia. Cukier puder. Odrobina kardamonu. W smak średnio wyraziste w smaku, z odrobiną słodkiego cukru na początku, za którym idzie odrobina pikantnego ciepła (bardziej pieprznego niż cynamonowego), a następnie powrót słodyczy, gdy ujawniają się owoce pestkowe (brzoskwinie i śliwki), co prowadzi do przyjemnego, łagodnego palenia na finiszu. Lekkie i owocowe, również w smaku! Jasnobrązowy cukier z nutą cynamonu na początku. W środku świeże truskawki posypane cukrem trzcinowym. Na finiszu staje się suche, z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców. W posmaku wyczuwalna jest nuta cynamonu.