Armagnac Clos Martin VSOP 8 YO
Kraj: Francja
Region: Bas-Armagnac
Appellation dOrigine Contrôlée
Szczepy: Baco oraz Ugni-Blanc
Pochodzenie: Armagnac
Rodzaj: Armaniak
Alkohol: 40% BK17
Rozwiń opis...Armaniak jak złoto z bursztynowymi refleksami. Clos Martin VSOP oferuje nutę imbiru i fiołka, charakterystyczną dla piaszczystych gleb, delikatnego dębu i lekko suszonych owoców na nosie. Niektóre eleganckie owoce i czyste, żywe wykończenie. Mistrzowie w dziedinie produkcji armaniaka z Clos Martin Armagnacs wyrażają prawdziwy charakter, savoir-faire i różnorodność wszystkich producentów Armagnac z Gaskonii. Clos Martin VSOP i XO dojrzewają w piwnicach znacznie powyżej wymaganego wieku: co najmniej 8 lat dla VSOP i 15 dla XO, podczas gdy prawo wymaga odpowiednio 4 i 6 lat.
Notatki Sommelier Bachus
W przypadku bardzo zaawansowanego starego pale armagnaca (VSOP) prawo wymaga minimalnego starzenia się wynoszącego 4 lata. W Clos Martin nasz VSOP Armagnac starzeje się w dębowych beczkach przez co najmniej 8 lat przed zmieszaniem. Mieszanka odmian Baco i Ugni-Blanc sprawia, że ten Armagnac jest doskonale wypełniony nutami owocowymi, drzewnymi i mineralnymi. Jest idealnie schludny, jako napój po obiedzie lub w koktajlach, takich jak zwrot akcji na Manhattanie lub Vieux Carré.
Region Armagnac, uznany od 1936 roku za AOC za produkcję eau de vie, rozciąga się na departament Gers, na wschód od Landes i na południe od Lot-et-Garonne. Znajduje się w prowincji Gaskonia, w południowo-zachodniej Francji. Koniak to głównie destylacja win Ugni blanc, natomiast Armagnac to głównie destylacja win Ugni blanc w 60% i w 30% Baco, z odrobiną Folle Blanche i Colombard. Odmiana winogron: z jakich owoców produkuje się Armagnac? Owocem używanym do produkcji Armaniaku są winogrona. AOC Armagnac podlega ścisłym specyfikacjom, określającym w szczególności odmiany winorośli dopuszczone do produkcji tej eau-de-vie z południowego zachodu.Armaniak podaje się bez lodu, w temperaturze pokojowej, w kieliszku balonowym lub kieliszku do tulipana. Zalecamy otwarcie butelki na 20 minut przed podaniem, aby umożliwić uwolnienie aromatów. Podziwiaj jego bursztynowy kolor. Wdychaj jego aromaty.
Clos Martin Armagnac jest zobowiązana do utrwalania tradycyjnej savoir-faire i zawsze wybiera swój Armagnac w czystym stylu, które zostały wyprodukowane przy użyciu małych tradycyjnej aparaturze do wychwytywania kwiatowe aromaty i żywe lokalnych odmian winogron. Drogocenna ciecz, dojrzewająca w półmiidach lub beczkach, wykonana głównie z regionalnego dębu, pozostaje niezmieszana w piwnicach winiarzy, dopóki nie będą znów gotowi zobaczyć światła. Nasz rzadki eaux-de-vie, dostarczany przez niewielką grupę lojalnych hodowców winorośli, wyraża charakter mieszkańców Gaskonii wykutych pod wpływem Pirenejów: uczciwość, duma i hojność.