Clos Martin Armagnac XO 15 YO
Clos Martin Armagnac XO 15 YO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Armagnac Clos Martin XO 15 YO
Kraj: Francja
Region: Bas-Armagnac
Appellation dOrigine Contrôlée
Szczepy: Baco oraz Ugni-Blanc
Pochodzenie: Armagnac
Rodzaj: Armaniak
Alkohol: 40% BK17
Głębszy, bogatszy i ciemniejszy nos niż VSOP. Dość ziemisty z soczystą, dojrzałą morelą i nutą suszonych śliwek, suszonej figi i ostrych nut Baco. Z czasem pojawia się odrobina tytoniu oraz aromatyczne przyprawy kawowe, imbir, fiołki, glina i trufle. Smak otwiera się ciemnymi suszonymi owocami - suszonymi śliwkami, figą, jabłkiem i nutą czarnej kawy i przypraw. Ponownie Baco dodaje subtelnej lisicy i pojawiają się nuty dojrzałego drewna, tytoniu, przypraw drzewnych, imbiru i ziemi. Urocza intensywność i apetyczne wykończenie z subtelnym marcepanem i suszącymi przyprawami drzewnymi na finiszu. Mistrzowie w dziedinie produkcji armaniaka z Clos Martin Armagnacs wyrażają prawdziwy charakter, savoir-faire i różnorodność wszystkich producentów Armagnac z Gaskonii. Clos Martin VSOP i XO dojrzewają w piwnicach znacznie powyżej wymaganego wieku: co najmniej 8 lat dla VSOP i 15 dla XO, podczas gdy prawo wymaga odpowiednio 4 i 6 lat.
Notatki Sommelier Bachus
W przypadku Extra Old Armagnac (XO) prawo wymaga co najmniej 6-letniego starzenia się. W Clos Martin nasz XO Armagnac leżakuje w dębowych beczkach przez co najmniej 15 lat przed zmieszaniem. Mieszanka odmian Baco i Ugni-Blanc nadaje temu Armagnac okrągłości i łagodności, co czyni go idealnym trawieniem. Clos Martin XO oferuje bogate nuty suszonych śliwek, lekkiego toffi i wanilii na nosie. Początkowy wybuch suchych dębowych garbników, a następnie odrobina przyprawy z wytrawnym spirytusowym wykończeniem.
Clos Martin Armagnac jest zobowiązana do utrwalania tradycyjnej savoir-faire i zawsze wybiera swój Armagnac w czystym stylu, które zostały wyprodukowane przy użyciu małych tradycyjnej aparaturze do wychwytywania kwiatowe aromaty i żywe lokalnych odmian winogron. Drogocenna ciecz, dojrzewająca w półmiidach lub beczkach, wykonana głównie z regionalnego dębu, pozostaje niezmieszana w piwnicach winiarzy, dopóki nie będą znów gotowi zobaczyć światła. Nasz rzadki eaux-de-vie, dostarczany przez niewielką grupę lojalnych hodowców winorośli, wyraża charakter mieszkańców Gaskonii wykutych pod wpływem Pirenejów: uczciwość, duma i hojność.