Botran Solera 18 Year Old Anejo Rum 0,7L
Botran Solera 18 Year Old Anejo Rum 0,7L
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Botran Solera 18 Year Old Anejo Rum 0,7L
Kraj: Gwatemala
Producent: Ron Botran
Rodzaj: Rum
Poj.: 0,75l
Alk: 40%
Wspaniały rum wyprodukowany w Gwatemali dojrzewał przez okres 18 lat w starych dębowych beczkach po sherry, Burbonie oraz whisky. Prezentuje głęboka bursztynową barwę z wyjątkowym złożonym smakiem uwydatniającym nuty suszonych owoców, winogron, czerwonego wina, kwiatów, tytoniu oraz kawy.
Notatki Sommelier
Botran 18 Years Solera 1893 to wielokrotnie nagradzany rum z Gwatemali. Wyprodukowany w procesie Solera, rum prezentuje się jako zwycięzca i wraz z rumami Botran Private Reserve reprezentuje czołową pozycję Botran. Każdy, kto kupi 18-letni rum Botran, ma gwarancję, że nie zrobi nic złego. Zwłaszcza jeśli nadal kochasz rum Zacapa i teraz szukasz niezbyt słodkiego rodzaju rumu. Zarówno Botran, jak i Zacapa pochodzą od tego samego producenta z Gwatemali.
18 lat – taki okres dojrzewania jest już rzadkością w przypadku rumu z Karaibów. W ciepłym klimacie pod karaibskim słońcem dojrzewanie przebiega znacznie szybciej niż ma to miejsce w ciemnych i chłodnych piwnicach. Jednak destylaty, które trafiły do tej wspaniałej Ron Botran Reserva Solera 1893, mogły dojrzewać przez 18 lat. Dojrzewały w czterech różnych typach beczek w tzw. systemie Solera. Beczki są ułożone jedna na drugiej. Część rumu jest pobierana z dolnego rzędu. Beczkę napełnia się z rzędu powyżej, następnie z rzędu powyżej i tak dalej. Dzięki temu uzyskuje się kawałki o niezmiennie wysokiej jakości.
Botran 18 lat w teście smaku - degustacja
Ron Botran Reserva Solera 1893 pokazuje, jak wysoka może być ta jakość. Jej ojczyzna nie leży tak naprawdę na Karaibach, ale raczej w Gwatemali. W kraju Ameryki Środkowej rośnie najwyższej klasy trzcina cukrowa. Cóż więc może być bardziej oczywistego niż wykorzystanie tego do produkcji rumu równie pierwszej klasy? Po wylaniu Ron Botran Reserva Solera 1893 ma jasny mahoniowy kolor ze złotymi refleksami. Nos początkowo ma na pierwszym planie przyjemną nutę dębu, następnie zostaje ona uzupełniona niuansami palonego kakao, wanilii i wyraźną słodyczą. Wyczuwalne są także elementy owocowe, takie jak suszone jagody, suszone owoce i skórka pomarańczowa, cudownie dopełnione przyjemną przyprawą. Smak Ron Botran Reserva Solera 1893 jest pikantny i mocny, robiąc bardzo duże wrażenie. Bardzo elegancko wyłaniają się nuty słodkich owoców i przypraw. Finisz jest długi i prezentuje przyjemną nutę kakaową. Ogólnie rum, który w pełni jest w stanie sprostać wysokim wymaganiom prawdziwych miłośników tego trunku.