Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley
Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley
Kraj: USA
Destylarnia: Woodford Reserve
Rodzaj słodu Burbon
W butelkach 2017
Alkohol: 45,2%
Poj: 0,7 l
Woodford Reserve Whiskey Bourbon Master's Collection Cherry Wood Smoked Barley 45,2% - edycja 12
Aroamty- Zawiera duże, jasne i mocne wybuchy wiśniowego kool-aid, brązowego cukru, sosny i jeżyny. To miła ekspozycja aromatów, która zachęca do wielokrotnego węszenia. W tylnej części nosa wyczuwalna jest odrobina wilgoci i mokrego aromatu drewna, który choć niefortunny, jest zdecydowanie zbyt niewielki, aby mieć szkodliwy wpływ.
Smak - Olśniewające połączenie krakersa graham, słodu, wiśni i brązowego cukru. Jego złożoność ma pewną elegancję, gdy smaki mieszają się i otwierają. Czasami nuty słodowe mogą być dość zdecydowane i pomóc wznieść ten bourbon na wyżyny. To wyjątkowa gama smaków, które razem tworzą zaskakująco przyjemne popijanie bourbona.
Wykończenie smakowe - W finiszu narasta odrobina ciepła, która na krótko tłumi niektóre smaki podniebienia. W miarę utrzymywania się, spora ilość łagodnych nut dymnych staje się bardziej zauważalna na bazie słodowej i wytrawnej dębowej bazy. Jest to finisz średnio-długi, o lekkiej intensywności i nie wnoszący do łyka żadnych nowych smaków, ale ogólnie trudno doszukać się w nim jakichkolwiek wad.
Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley to dwunasta edycja luksusowych Bourbon Whiskey należących do limitowanej serii Master's Collection. To wyjątkowe wydanie, które zostało wyprodukowane w 30% z zacieru słodu jęczmiennego, wędzonego dymem z drzewa wiśniowego. Whiskey nie posiada deklaracji wieku, po osiągnięciu pełnej dojrzałości została zabutelkowana z mocą 45,2% abv. To eksperymentalna metoda produkcji Bourbon Whiskey, jednak jak się okazuje była strzałem w dziesiątkę!
Woodford Reserve Cherry Wood Smoked Barley to whiskey wyjątkowa i niepowtarzalna. W barwie bursztyn z wiśniowymi refleksami, w aromacie i smaku mocno wyczuwalne wiśnie uzupełnione migdałami z dymnym finiszem. Bourbon najlepiej degustować solo w temperaturze pokojowej. Wtedy można w pełni docenić jej niezwykły profil smakowy. To propozycja odpowiednia dla koneserów luksusowych trunków, lub na wyjątkowy prezent.
Destylarnia Woodford Reserve w Wersalu w stanie Kentucky ma bogatą historię; została zbudowana przez Elijaha Peppera jako destylarnia Old Oscar Pepper na początku XIX wieku i wymienia Jamesa Crowa z Old Crow wśród swoich byłych Master Distillers, a pułkownik EH Taylor również zarządzał nią przez pewien czas. Destylarnia została zamknięta w czasie prohibicji, a jej zapasy były sprzedawane jako alkohol leczniczy przez Frankfort Distillery, ale została wznowiona w 1935 roku przez RA Baker pod nazwą Labrot & Graham. Następnie w 1941 roku został przejęty przez Brown-Formana, który zarządzał nim przez następne dwadzieścia lat, ostatecznie zamykając go i sprzedając posiadłość miejscowemu rolnikowi. Firma kupiła jednak ziemię w 1993 roku i przystąpiła do przywracania do życia starej destylarni. Destylację wznowiono w 1994 r. i, co jest niezwykłe dla Kentucky, wszystko odbywa się w małych miedzianych alembikach z Forsyths w Szkocji. Marka Woodford Reserve została następnie wprowadzona na rynek w 1996 roku. Pierwsze partie zawierały bourbon destylowany w fabryce Brown-Forman w Shively, przewożony do Wersalu w celu leżakowania. Pierwszy bourbon destylowany w Wersalu został dodany do mieszanki w 2006 roku, a nowoczesny produkt pozostaje połączeniem whisky kolumnowej niegazowanej z Shively i whisky pot Still z alembików Woodford Reserve. Jest to część ich Master's Collection, która może poszczycić się whisky pochodzącą wyłącznie z miedzianych alembików w Wersalu.
2024-05-31
Woodford Reserve Releases Master’s Collection with Cherry Wood S
Nowa odsłona łączy innowacyjność marki z historycznymi korzeniami branży, składając hołd kunsztowi i wizji dawnych liderów branży gorzelniczej, Oscara Peppera i Jamesa Crowa. Wprowadzona pierwotnie w 2006 roku kolekcja Master's Collection stała się uznanym dodatkiem do portfolio Woodford Reserve, a kolekcja czerpie inspirację z tradycji i bogatego dziedzictwa, które dziś otacza historyczną destylarnię. Choć indywidualnie wyjątkowe, każde wydanie Master's Collection obejmuje jedyne w swoim rodzaju możliwości produkcyjne destylarni w połączeniu z naciskiem Woodford Reserve na współczesny styl i wyrafinowanie.