Edinburgh Gin Classic
Edinburgh Gin Classic
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gin Edinburgh Classic
Kraj: Szkocja
Region: Edynburgu
Producent: Edinburgh Gin
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 43,%
Przyjemny Gin
Bezbarwny, przejrzysty. Aromat świeży, sporo aromatów kwiatów górskich, wyciśnięta skórka z grejpfruta oraz limonki. W smaku początek dość jałowcowy, później wchodzą słodkie nuty lawendy, przypraw korzennych pomieszanych z przyjemnymi cytrusami. Finisz słodycz, pomarańcza i limonka, a na samym końcu pojawiają się delikatne ziołowe nuty.
Notatki Sommelier Bachus
Odpowiednia równowaga cytrusów i kwiatów, Edinburgh Gin jest czysty, świeży i jałowy ciężki na nosie. Zaokrąglone jałowce, sosny, lawendy i kremowe orzechy dają Edynburgowi Gin gładkie wykończenie, a mocne aromatyczne cytrusy utrzymują się na podniebieniu. Sugeruję dobry tonik np.: Fentimans - w przypadku orzeźwiającego ginu z tonikiem Edinburgh Gin Classic najlepiej jest podawać z pikantnym pomarańczowym akcentem.
Gin Cannonball jest inspirowany słynnym działem Castle Edinburgh Castle, w którym One OClock Gun wystrzeliwano codziennie od 1861 roku, aby pomóc statkom ustawić zegary morskie. Z gorzelnią Edinburgh Gin w cieniu kultowego zamku, destylatorzy chcieli uchwycić historię tego regionu i wskrzesić tradycyjny gin marynarki wojennej dla współczesnego pijącego. Historia produkcji ginu w Edynburgu ma początki w 1770 roku. W 2010 roku w samym centrum Edynburga, na ulicy West End powstała mikrodestylarnia Edinburgh Gin. Inspirując się sztuką i nauką tworzenia ginów w stolicy Szkocji od XVII wieku, w tej małej destylarni stworzono recepturę nowoczesnego rzemieślniczego ginu, który do dzisiaj produkowany jest w małych partiach. Bazując na spirytusie pszenicznym, destylarnia tworzy styl London Dry Gin destylowany dwukrotnie w bardzo małych miedzianych alembikach, dodając składniki takie jak: lawenda, morwa czarna, skórka limonki, wrzos, pączki sosny, ostropest plamisty. Edinburgh Gin historycznie jako pierwsza destylarnia dołączyła do programu uniwersyteckiego zajmującego się badaniem procesu produkcji ginu.