Nonino Grappa Vendemmia Riserva 18 mesi in Barriques
Nonino Grappa Vendemmia Riserva 18 mesi in Barriques
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Nonino Grappa Vendemmia Riserva 18 mesi in Barriques
Kraj: Włochy
Region: Friuli
Producent: Nonino
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 18 miesięcy beczka
Pojemność: 0,7 l
Alkohol: 41 %BK17
Grappa o bursztynowym odcieniu ze złotą poświatą. Wyczuwalne aromaty wanilii, ciasta i czekolady. Na podniebieniu harmonijne i zrównoważone, ciało bogate i pełne, orzeźwiające. Eleganckie i trwałe wykończenie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nonino Grappa Vendemmia Riserva 18 mesi in Barriques naturalny destylat dojrzewający w beczkach i małych drewnianych beczkach z wyselekcjonowanych miękkich wytłoków rocznika Friuli. Destylowana z separacją fazy wstępnej i końcowej w ekskluzywnych miedzianych destylarniach parowych. Elegancki i trwały w bukiecie i smaku. Bez dodatku barwników. Grappa ujawnia jasne złoto. Lekko cynamonowa, biała czekolada, delikatnie kwiatowa. Delikatna z nutami wanilii, delikatnie kremowa, dobra długość, harmonijne zakończenie. Grappa leżakuje przez 18 miesięcy w barrique i małych beczkach z różnych rodzajów dębu. Niezwykle elegancka i harmonijna, z nutami wanilii, suszonych owoców, świeżo upieczonego ciasta. To już nie digestif, to czysta kontemplacja. W 1984 roku firma wyprodukowała pierwszy destylat z całych winogron, który sprzedawała jako Ue .Nonino ufundował także Międzynarodową Nagrodę Nonino nagrodę literacką. Nagroda została ufundowana w 1975 roku. Obecnie Nonino jest największą destylarnią we Włoszech, ale wyłącznie pod kątem posiadanej liczby alembików – 67 (drugi co do wielkości producent ma ich 12. Produkcja jest nadal limitowana. Kluczem do prezentowanej jakości jest świeżość – wytłoczyny odbierane są od winiarzy tego samego dnia, w którym winogrona zostały zebrane i wytłoczone, po czym od razu trafiają do dużych kadzi fermentacyjnych, a stamtąd do wspominanych alembików. Dzięki ich liczbie destylarnia pracuje 24 godziny na dobę, a cała produkcja odbywa się wyłącznie podczas zbiorów winogron – od końca sierpnia do połowy października. Produkty przeznaczone do dalszego starzenia, trafiają do różnego rodzaju małych beczek – zarówno dębowych, jak i wykonanych z innych rodzajów drewna. Producent chwali się, iż do uzyskania odpowiednich aromatów stosuje 1855 (!) różnych rodzajów drewna. Nonino jest też jedyną destylarnią, która gwarantuje potwierdzony certyfikatem brak jakichkolwiek dodatków aromatycznych w swoich produktach.
2024-11-17
Nonino Grappa
Aromat trunku przywodzi na myśl elegancki bukiet z nutami wanilii, świeżego ciasta, czekolady oraz przypraw. Jego smak jest niezwykle bogaty i pełny, a aksamitna tekstura prowadzi do ujmującego finiszu.