

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Fonseca 20 Year Old powstaje z wyselekcjonowanych czerwonych portów uprawianych w najlepszych winnicach Cima Corgo i Douro Superior. Wino dojrzewa w małych dębowych beczkach, zwykle o pojemności około 630 litrów, gdzie znajduje się stosunkowo niewielka objętość wina w porównaniu do powierzchni naczynia, dzięki czemu kontakt z drewnem jest proporcjonalnie większy. W miarę dojrzewania w beczce Tawny Port stopniowo traci głęboki czerwony „rubinowy” kolor młodości i nabiera uwodzicielskiego bursztynowego odcienia zwanego „płowym”. Jednocześnie wino staje się stopniowo gładsze i łagodniejsze, a jego aromaty zyskują na bogactwie i złożoności. Dwadzieścia lat starzenia nadało temu winu cudownie bogaty orzechowo-korzenny smak.
Oszałamiający swoim bladym bursztynowo-płowym odcieniem i tylko błyskiem pomarańczy; apetyczne pikantne aromaty lekko prażonych migdałów i lekko karmelizowanych, miodopłynnych owoców; delikatny i delikatny, super-łagodny z pięknie połączonymi słodko-pikantnymi owocami (znak rozpoznawczy wspaniałego tawny) i niewiarygodnie długim, świeżym, eleganckim finiszem. Precyzyjnie i doskonale wyważony.
Półprzezroczysty, głęboko cebulowo-brązowy kolor z cebulowo-brązowym oliwkowo-zielonym odcieniem. Nos ukazuje znakomitą wyrafinowaną górną nutę starej brandy, po której następują znaki rancio i złożone nuty końcowe migdałów i orzechów laskowych. Na podniebieniu pojawiają się smaki suszonych rodzynek, ciasta świątecznego i marcepanu, a następnie nuty orzecha włoskiego i orzecha laskowego z mocnym rancio, nakładką starego spirytusu brandy. Wytrawny finisz z doskonałą integracją alkoholu i wyjątkowo długim orzechowym rancio, świątecznym ciastem i marcepanowym posmakiem.