Offley 30 Years Old Tawny Porto
Offley 30 Years Old Tawny Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Offley 30 Years Old Tawny Porto
Kraj: Portugalia
Region: Douro Porto
Producent: Offley Porto
Szczepy: Tinta Amarela, Tinta Roriz,
Tinta Barroca, Tinto Cão, Touriga Franca
Kolor: Bursztynowy
Rodzaj: słodkie
Pojemność 0,75l
Alkohol: 20%
Offley Porto Tawny 30 Years Old to niezwykłe wino w kolorze bursztynu z zielonkawymi nutami. Jej bukiet jest bardzo intensywny i złożony z nutami karmelu, moki, lakieru, orzecha włoskiego i liści tytoniu, harmonijnie dopracowanych przez lata starannej ewolucji drewna dębowego. W ustach jest to bardzo dobrze wyważone i tłuste wino o delikatnej strukturze i wysublimowanym finiszu. Wyjątkowe wino, produkowane w ograniczonych ilościach, wyróżnia się jako ostateczny symbol Offley Old Tawnies.
Offley Porto 30-letni Tawny pochodzi z regionu Douro w Portugalii, jest gotowy do picia i nie wymaga dekantacji. Podawaj między 14C-16C. Po otwarciu należy spożyć w ciągu 2-3 miesięcy. Uwaga degustacyjna od kupującego: Bogate, ale eleganckie połączenie smaków - suszonych moreli, miodu, orzechów, przypraw, wanilii - tworzy nieskończenie złożone wino, które płynnie rozwija się i rozwija w ustach. Kluczowe deskryptory smaku: morela, miód, wanilia. Sugestie dotyczące łączenia potraw: mocny ser, desery owocowe i kremowe, czekolada
Notatki Sommelier Bachus Wina
Offley Porto 30-letni Port Tawny Mieszanka tawny Ports w różnym wieku, aby uzyskać średnio 30 lat, jest to wino o bogatym smaku orzechowym, karmelowym, toffi i przyprawowym. Kolor bursztynowy z zielonkawymi nutami. Jego bukiet jest szczególnie intensywny i złożony, z nutami karmelu, mokki, orzecha włoskiego i liści tytoniu, harmonijnie dopracowanych przez lata starannej ewolucji dębu. Na podniebieniu bardzo dobrze wyważone, ukazujące delikatną strukturę i wysublimowane wykończenie. Jest produkowany w bardzo ograniczonych ilościach i reprezentuje szczyt wieku Offleya, wskazanego przez Tawnies.
Gleba w dolinie Duero składa się z łupku, podobnej do łupka skały metamorficznej, która jest uboga w składniki odżywcze, ale ma użyteczne właściwości zatrzymywania wody. Uboga w składniki odżywcze gleba zmusza winorośl do zapuszczania głębokich korzeni, co z kolei umożliwia winoroślom produkcję wysokiej jakości winogron. Winorośl uprawiana jest na tarasach wyciętych na stromych zboczach doliny Douro. Tarasy są obmurowane łupkiem, aby zapobiec erozji, w przeciwnym razie ulewne deszcze zmyłyby luźne kamienie ze zboczy do rzeki. Każdy taras może pomieścić do trzech rzędów winorośli. Porty Tawny są mieszankami polowymi, każdego roku różne ilości tych samych odmian będą wykorzystywane do odtworzenia profilu.
Offley 30 Year Old Tawny jest produkowana tradycyjną metodą Port. Ręcznie zbierane winogrona są odszypułkowane i miażdżone przed fermentacją w kontrolowanej temperaturze, z maceracją skórki w celu wydobycia taniny, koloru i smaku. Dodatek spirytusu winogronowego w idealnym momencie wyznacza równowagę między słodyczą i bukietem wina. Moment wzbogacenia jest wybierany przez winiarza po ścisłej kontroli temperatury i gęstości fermentacji w zależności od odmiany winorośli, etapu dojrzewania i wymaganej słodyczy końcowej. Po zbiorach wina pozostają w Douro aż do następnej wiosny, kiedy to zostają przewiezione do Vila Nova de Gaia i trafiają do stuletnich loży Offley, gdzie dojrzewają w dębowych beczkach. Ostateczna mieszanka jest wynikiem selekcji win w wieku od 25 do 40 lat,
William Offley założył w Londynie w 1737 roku tytułowego kupca wina i wkrótce zaczął importować i butelkować Port. W 1787 roku Offley został opisany jako „jeden z najznakomitszych angielskich domów w Porto”. Dom zasłynął dzięki współpracy z Josephem Jamesem Forresterem, późniejszym baronem Forrester, który przybył do Porto w 1831 roku i zasłynął z tworzenia map Douro oraz malowania wielu jego pejzaży. Od 1997 roku Offley rozkwita pod władaniem Sogrape. Jakość, wynikająca z tego, że ich najlepsze wina pochodzą z najlepszych miejsc w regionie Cima Corgo, po raz kolejny awansowała go w szeregach producentów portowych.
Najlepsze porto powstają w podstrefach Cima Corgo i Douro Superior. Baixo Corgo odpowiada za porto raczej podstawowej jakości. Choć o tym kiedyś już wspominałem, to warto mieć na uwadze, iż w dolinie Douro winnica winnicy nierówna. Są one poddane klasyfikacji i otrzymują punkty w zależności od ich lokalizacji, wysokości, kąta nachylenia zbocza, rodzaju gleby, ekspozycji na słońce, wieku i odmiany winorośli, gęstości nasadzeń itp. Za te wszystkie czynniki przyznaje się winnicom punkty, a ich suma ma wpływ na to, w której klasie winnica się znajdzie. Klas jest dziewięć, od A do I. Jedynie te winnice, które są sklasyfikowane w klasach od A do F mogą produkować winogrona na porto.
Wina Porto to zawsze blend różnych odmian Port, a kupażowanie dodaje winu złożoności. W Douro uprawia się mnóstwo białych, jaki i czerwonych szczepów, ale tylko kilka z nich uważa się za najważniejsze w produkcji porto. Z białych odmian są to: Gouveio, Rabigato, Viosinho, Malvasia Fina, Codega. Z kolei najbardziej istotne czerwone to: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cao, Sousao ( Vinhao ). Oczywiście, w praktyce wykorzystuje się także jeszcze inne odmiany, których w Douro nie brakuje. W wielu starych winnicach, rożne odmiany rosną razem między sobą, które następnie są razem zbierane, fermentowane, winifikowane itd. ( tzw. field blend ). W nieco młodszych winnicach poszczególne szczepy, co do zasady uprawia się oddzielnie. Porto to wino wzmacniane, czyli takie, do którego podczas fermentacji dodaje się alkoholu, w tym wypadku czystej brandy o mocy 77%. Alkohol powoduje, że drożdże umierają i fermentacja zostaje wstrzymana. W efekcie, otrzymujemy słodkie wino, wzmocnione do około 20% alkoholu. Jednak zanim dojdziemy do etapu wzmacniania, grona, jak to zwykle bywa, muszą być zebrane, a następnie zgniecione. Niby nic takiego, ale w przypadku porto miażdżenie ( zgniatanie gron ) odbywało się tradycyjne ludzkimi stopami w tzw. lagares – kamiennych, granitowych lub cementowych zbiornikach.
Nagrody i wyróżnienia:
Decanter World Wine Awards – Gold
International Wine and Spirits Challenge - Gold