Prosecco
Belstar Prosecco Cult Extra Dry DOC
Bepin de Eto Prosecco Spumante Brut
Bolla Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut N.V.
Prosecco Borgo del Col Alto D.O.C.
Ca'Val Prosecco Rose Extra Dry Millesimato
Ca'Val Prosecco Treviso Brut Cantina Produttori di Valdobbiadene
Ca'Val Prosecco Treviso Extra Dry Cantina Produttori di Valdobbiadene
Prosecco to na topie włoskie wino musujące pochodzące z Wenecji Euganejskiej oraz Friuli–Wenecji Julijskiej. Jego popularność wśród miłośników win musujących rośnie z roku na rok. Prosecco otrzymywane jest z uprawnej odmiany winorośli o nazwie Glera i zazwyczaj występuje w orzeźwiającej odsłonie wytrawnej lub półwytrawnej. Białe – dużo rzadziej różowe – wino Prosecco produkowane jest w wersji musującej (spumante), perlistej (frizzante) lub spokojnej (tranquilo). Na etykietach butelek popularnego trunku z bąbelkami znajdziemy oznaczenia takie jak Prosecco DOC lub Prosecco DOCG, występujące w towarzystwie nazw stref produkcji, takich jak Conegliano czy Valdobbiadene. Wino Prosecco sprawdza się w roli aperitifu, a także jako trunek serwowany do białego mięsa, potraw na bazie ryby czy makaronu. Stanowi również nieodzowny składnik wielu wyśmienitych kompozycji barmańskich, takich jak np. Aperol Spritz czy Bellini.