![Alberto Nani Prosecco Extra Dry Organic](https://www.wina-bachus.pl/7600-home_default/alberto-nani-prosecco-extra-dry-organic.jpg)
Prosecco
![Alberto Nani Prosecco Extra Dry Organic](https://www.wina-bachus.pl/7600-home_default/alberto-nani-prosecco-extra-dry-organic.jpg)
![Bolla Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut N.V.](https://www.wina-bachus.pl/7838-home_default/prosecco-torralta-brut.jpg)
Bolla Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut N.V.
![Ca'Val Prosecco Treviso Brut Cantina Produttori di Valdobbiadene](https://www.wina-bachus.pl/8518-home_default/ca-val-prosecco-treviso-brut-cantina-produttori-di-valdobbiadene.jpg)
Ca'Val Prosecco Treviso Brut Cantina Produttori di Valdobbiadene
![Ca'Val Prosecco Treviso Extra Dry Cantina Produttori di Valdobbiadene](https://www.wina-bachus.pl/8517-home_default/ca-val-prosecco-treviso-extra-dry-cantina-produttori-di-valdobbiadene.jpg)
Ca'Val Prosecco Treviso Extra Dry Cantina Produttori di Valdobbiadene
Prosecco to na topie włoskie wino musujące pochodzące z Wenecji Euganejskiej oraz Friuli–Wenecji Julijskiej. Jego popularność wśród miłośników win musujących rośnie z roku na rok. Prosecco otrzymywane jest z uprawnej odmiany winorośli o nazwie Glera i zazwyczaj występuje w orzeźwiającej odsłonie wytrawnej lub półwytrawnej. Białe – dużo rzadziej różowe – wino Prosecco produkowane jest w wersji musującej (spumante), perlistej (frizzante) lub spokojnej (tranquilo). Na etykietach butelek popularnego trunku z bąbelkami znajdziemy oznaczenia takie jak Prosecco DOC lub Prosecco DOCG, występujące w towarzystwie nazw stref produkcji, takich jak Conegliano czy Valdobbiadene. Wino Prosecco sprawdza się w roli aperitifu, a także jako trunek serwowany do białego mięsa, potraw na bazie ryby czy makaronu. Stanowi również nieodzowny składnik wielu wyśmienitych kompozycji barmańskich, takich jak np. Aperol Spritz czy Bellini.