El Dorado 12 Year Old Rum
El Dorado 12 Year Old Rum
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
El Dorado 12 Year Old Rum
Kraj: Gujany Rum
Marka El Dorado
Bottler: El Dorado
Styl: Dark Rum 12 lat
Pojemność: 0,7l
Alkohol: 40%
Niepowtarzalny smak i smak El Dorado wynika w dużej mierze z tropikalnego klimatu tego bujnego kraju Gujany - co tłumaczy się od jego amerykańskiej nazwy „Kraina wielu wód” - oraz z trzech wieków produkcji rumu wzdłuż brzegów rzeki Demerara. 12 lat dojrzewa w beczkach po burbonie. Rum na bazie melasy jest bogaty w ciemnobrązowy cukier, wanilię, przyprawy do pieczenia i skórkę pomarańczową. Rum jest mocny i słodki, a jego zrównoważone wykończenie jest przyjemne.
Notatki Sommelier Bachus
Zaledwie 12-letni rum Demerara z El Dorado a już smakuje doskonal. Rum El Doradfo 12 yard zdobył złoto podczas Karaibskiego testu smaku rumu w Londynie 7 razy z rzędu. W destylarni znajduje się dziewięć destylatów, a ta opiera się na rumie z kawowego destylatu i podwójnym rumowym drewnianym garnku. El Dorado 12 Year Old charakteryzuje się łagodną łagodną słodyczą rumów Demerara. Delektuj się nim prosto, na skałach lub w klasycznym koktajlu Mai Tai. Mieszanka specjalnie wyselekcjonowanych dojrzałych rumów, z których najmłodszy ma nie mniej niż 12 lat, jest połączeniem destylatorów Enmore i Diamond Coffey oraz podwójnego drewnianego garnka Port Mourant, zmiksowanego do perfekcji i dojrzewającego w starych beczkach z dębu bourbon. Bujny nos owoców tropikalnych i przypraw z nutami miodu i ciemnego cukru. Okrągłe, łagodne, pełne podniebienie z bogatymi smakami owoców i przypraw. Wykończenie jest zachwycające, eleganckie i wytrawne.
El Dorado 12 Year Old Rum - Opinie klientów
Rum El Dorado 12-letni 70 cl
Leżący w dębowych beczkach przez co najmniej 12 lat, ten rum jest bogaty, dobrze zaokrąglony i łagodny, z jasnymi aromatami owoców tropikalnych, rozgrzewającymi nutami ciemnego cukru i wykończony nutą miodu. Świętując ponad 300 lat karaibskiego wytwarzania rumu, 12-letni rum El Dorado wykorzystuje oryginalne drewniane fotosy, aby po mistrzowsku wydobyć z ducha bogate i różnorodne postacie, dzięki czemu rum jest wyjątkowo gładki i złożony. Rum ten, leżakowany w dębowych beczkach przez co najmniej 12 lat, został doprowadzony do perfekcji przy użyciu kombinacji destylatorów Enmore i Diamond Coffey oraz destylatoru Double Wooden Pot Still Port Mourant. W nosie znajdziesz aromaty owoców tropikalnych i ciepłych przypraw, z nutą miodu i nutą ciemnego cukru, co daje łagodny i zaokrąglony profil z zachwycającym wytrawnym finiszem.Idealne podanie: spróbuj rumu Old Fashioned. Wstrząśnij 50 ml 12-letniego rumu El Dorado z plasterkiem pomarańczy i kostką brązowego cukru nasączoną bitterem. Przelej do szklanki świeżego lodu i udekoruj pomarańczowym akcentem.
2024-01-10
Rum dwunastoletni El Dorado
W nosie jest bardzo smaczne. Mamy aromaty kompotów (zwłaszcza moreli) i karmelizowanych owoców. Ale lesistość nie jest daleko i przynosi złożoność. Aromatyczny profil uzupełniają nuty wanilii, migdałów i tytoniu. Całość jest dobrze zbalansowana. Na podniebieniu atak jest miękki i słodki. Nie jest to jednak obrzydliwe, bo alkohol eksponuje nos i rekompensuje tę uprzejmość. W nosie znajdziemy prawie wszystkie aromaty: karmel, tytoń, wanilię, drewno… Finisz jest stosunkowo długi. Dominuje zwłaszcza drewno i wanilia i chociaż słodkie wrażenie pozostaje, beczka przynosi lekką cierpkość, która jest mile widziana. Tytoń i orzechy też nie są daleko i czynią ten finisz jeszcze przyjemniejszym. To rum, który sprowadził mnie do świata brandy trzcinowej. Moim zdaniem pozostaje doskonałym wprowadzeniem w świat rumu.