Roble Viejo Ultra Anejo Rum
Roble Viejo Ultra Anejo Rum
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ron Roble Viejo Ultra Anejo
Kraj: Wenezuela
Marka: Ron Roble
Rodzaj: Rum
Wiek: 12 lat
Alkoho;: 40%
Premium, leżakowany przez 12 lat w 220 litrach w beczkach z dębu Bourbon i beczkach Pedro Ximénez (Sherry) bez uzupełniania strat. Elegancki i złożony, gładki i lekko słodki, idealny sam, z lodem lub zmieszany z wodą (naturalną lub musującą).Rum zaskakująco łagodny o długiej trwałości, intensywnym bursztynowym kolorze, nuty dębowe, umiarkowane taniny, nuty wanilii, orzechów, przypalonego karmelu, jagód i skórki pomarańczowej, lekko słodkie, o wspaniałym ciele, wyjątkowo gładkie.
Notatki Sommelier Bachus Rum
Rum Roble Viejo Ultra Anejo jest produkowany w regionie Valles del Tuy w Wenezueli przez firmę Rums of Caribbean, a dystrybucją zajmuje się Oliveira House. Stworzony przez nagradzanego mistrza rumu, Giorgio Melisa, rum dojrzewa przez dziewięć lat w używanych 220 litrowych beczkach z dębu amerykańskiego. Produkt jest następnie mieszany do 80 proof i butelkowany. Rum Roble Viejo prezentuje ciemny karmelowy rum mieści się w kwadratowej butelce wykonanej przez chilijczyków. Cynowa i srebrna etykieta z nadrukiem nadaje butelce charakterystyczny wygląd, który odróżnia ją od innych wzorów na półce. „Roble” w języku hiszpańskim oznacza „dąb”, a logo dębu pojawia się na metalowej etykiecie w górnej środkowej części butelki, znaku wodnego z tyłu i na wieczku. Etykieta w kolorze złamanej bieli zawiera krótkie informacje na temat rumu wraz z wymaganymi informacjami prawnymi Wenezueli. Butelka jest zamknięta plastikową zakrętką z prawdziwym korkiem. Czarno-srebrny owijka na szyję mocuje nakrętkę do butelki i schodzi do połowy szyi. Rum zachowuje ciemny odcień w szklance, a kiedy poruszałem płynem, wyraźnie widziałem zieloną aureolę wokół krawędzi płynu, co wskazuje, że jest to stary rum. Rum tworzy wokół szyby solidny pierścień z grubymi, szybko poruszającymi się nogami, które schodzą szybko w dół. Pierścienie i nogi przylegają do boku szklanki, aby rozproszyć się po kilku minutach.
Wlałem rum do szklanki i emanowało z niego mycie dębowego karmelu. Zakryłem sniftera i pozwoliłem, aby aromat rumu opadł. Kiedy zdjąłem okładkę, odkryłem uroczą mieszankę dębu, ciemnej kawy, słodkiej fasoli waniliowej, karmelu i najdelikatniejszego smaku zwęglenia. Popijając rum krótko przypomniałem sobie jeden z moich ulubionych napojów kawowych: Caramel Macchiato. Nuty kawy, karmelu i wanilii mieszają się w przyjemnym smaku, koncentrując się wokół słodko-gorzkiego rdzenia z ciemnego kakao. Dobry Rum Ultra Anejo Roble Viejo, tańczy wokół krawędzi, koncentrując się na przyjemnym smaku i jedwabistym odczuciu płynu. Wykończenie jest długie z lekko kwaśną zwęgloną nutą dębu, która blaknie wraz z gorzko-słodką nutą kakaową. Podczas degustacji często stwierdzam, że aromat jest obietnicą, jaką rum składa na język. Zauważyłem, że z niektórymi moimi ulubionymi rumami aromat i smak są ściśle dopasowanym zestawem ze smakiem zaakcentowanym z kilkoma dodatkowymi niuansami. Roble Viejo Ultra Añejo jest jednym z tych rumów. Rum podobał mi się jako sipper i jeśli byłby łatwiej dostępny, eksperymentowałbym z nim w kilku klasycznych przepisach na koktajle. Jednak w tej chwili jest sprzedawany tylko w jednym sklepie wolnocłowym na międzynarodowym lotnisku Simon Bolivar w Wenezueli. Jeśli spotkasz się z tym produktem w czasie podróży, sugeruję zabranie go dla siebie lub dla miłośnika rumu w swoim życiu.