Alvaro Domecq Alburejo Oloroso Sherry Andalucia
Wino Alvaro Domecq Alburejo Oloroso Sherry Andalucia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Alvaro Domecq Alburejo Oloroso Sherry, Andalucia
Kraj: Hiszpania
Region: Andaluzja
Apelacja: DO Jerez-Xéres-Sherry, Manzanilla Sanlucar de Barrameda
Producent: Alvaro Domecq
Szczepy: Palominio
Rodzaj: białe, wytrawne, wzmacniane
Temp. serwowania: 6-8°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 18,5% c3
Nota degustacyjna: Wino to ma ciemny mahoniowy kolor z odcieniami bursztynu; jest czysty i jasny. Ma dużą intensywność aromatyczną z aromatami orzechów i migdałów, głębokimi nutami drewna i wanilii, które są typowe dla długiego okresu dojrzewania. Jest to wino wytrawne i gryzące na podniebieniu, ciepłe i aksamitne, prezentujące niuanse orzechów i drewna z dużą trwałością i długim posmakiem.
Klimat prowincji Andaluzja,które znajduje się na południu Hiszpanii, charakteryzuje się ciepłą wiosną i jesienią oraz raczej suchą zimą. Dodaj do tego bliskość wybrzeża morskiego, a otrzymasz idealne warunki do uprawy winorośli na suchych, białych glebach o wysokiej zawartości substancji organicznych. Wina wzmocnione, które są produkowane w tej prowincji, są przechowywane w systemie „Solera”. Ten system to kilka beczek, połączonych ze sobą w pionie. Młode wino wlewa się do górnej beczki, a następnie stopniowo spływa w dół. Dlatego na dnie beczki z czasem zostaje wino składające się ze zbiorów w różnych latach.
Rozpoczęcie produkcji sherry w gospodarce, która obecnie nosi nazwę Alvaro Domecq, sięga 1800 roku, kiedy Antonio Maria de Aranda założył bodegę w Jerez. Tradycja robienia sherry w rodzinie przeszła w spadku, w 1946 roku gospodarstwo przeszło Pilar Aranda, która była bardzo znaną „almacenistką” (z hiszp. „Almacenar” – sklep, sklep). W tamtych czasach „almacenista” był dość rzadki, ale dla prestiżowego zawodu handlarza winem. W 1999 roku firma rodzinna została sprzedana Aranda Alvaro Domecq, dyrektorowi jednej z pięciu wiodących dynastii winiarskich w Jerez, a farma stała się znana jako Alvaro Domecq.
Notatki Sommelier
Po zbiorach winiarze rezerwują młode wina o najsilniejszej strukturze do produkcji sherry Oloroso. Kluczowym składnikiem tego smacznego trunku jest drugie tłoczenie winogron. Młode wino jest wzmacniane do 18%, a następnie przechowywane w beczkach w celu utlenienia nawet przez 40+ lat. Nazwa tłumaczy się jako pachnące wino sherry w języku hiszpańskim i do smaku, to wino jest egzotyczne z nutami skóry, przypraw i cytrusów.
Alvaro Domecq Alburejo Oloroso Sherry Andalucia - Opinie klientów
Alburejo Oloroso Sherry
Wyjątkowo eleganckie i przyjemne wytrawne sherry, o przyjemnych orzechowych aromatach, z delikatną nuta drewna. Na podniebieniu delikatne i trwałe.
2023-06-01
Oloroso Sherry
Oloroso przepełniają aromaty orzechów włoskich i laskowych, dobrze wyczuwalna jest również wanilia z delikatną nutą suszonego drewna. Wino w ustach jest aksamitne, lekko pikantne, z długim finiszem. Łącząc to Sherry z potrawami warto sięgnąć po czerwone mięso, dziczyznę a nawet starzone sery.