

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Intensywna bursztynowa barwa z jasnymi i czystymi złotymi odcieniami. Nos o słonym charakterze, jodowany orzechami i daktylami. Jest to nos ostry i elegancki. W ustach jest lekkie, z przewagą suszonych owoców, takich jak orzechy i suszone owoce. Jest to eleganckie wino, o pewnej lekkości i delikatnym słodkim finiszu.
Ciemny, miedziano-bursztynowy kolor z lekko jodowanymi tonami, czysty, jasny, z drobnymi i licznymi, powoli spadającymi łzami. Bardzo dobry wygląd i dobre opakowanie. Nos aromaty na początku chłodne, ale z dobrą intensywnością i niuansami. Po 2-3 godzinach od otwarcia i osiągnięciu odpowiedniej temperatury serwowania wino staje się jeszcze bardziej intensywne, z kandyzowanymi owocami, suszonymi morelami, mocnymi nutami balsamicznymi, mocnymi nutami lakieru, octanu etylu, kleju, prażonych orzechów laskowych, starej beczki po sherry, słodkimi przyprawami, nutami syropu, chleba świętojańskiego, miodowymi wspomnieniami (w ramach odczuwalnej dużej suchości) oraz nutą likieru i ziół na końcu nosa. Mocne usta i energiczne w ataku, o znacznej objętości, dość suche i smaczne zarazem, o doskonałym smaku, dobrej budowie i znacznej strukturze. W smaku bardzo wytrawne, z nutami likieru, lakieru, prażonych orzechów i suszonych moreli; przyjemne, szerokie, zrównoważone, okrągłe i nieco eleganckie. Finisz jest długi, balsamiczny, ziołowy, korzenny, z nutami starego drewna, prażonych orzechów laskowych i lekkich kandyzowanych owoców, co pozostawia bardzo dobrze opracowany posmak i aromat retronosowy. Wino, które doskonale komponuje się jako danie główne z wyrazistymi wędlinami, treściwymi daniami (ogon wołowy, gulasze mięsne, gulasz madrycki, pieczona jagnięcina, królik i ryż ze ślimakami, ryż pieczony, ryż z skórką itp.), dobrymi grillowanymi lub pieczonymi mięsami (szczególnie czerwonymi, wołowymi, jagnięcymi i podobnymi), dojrzewającymi lub mocno dojrzewającymi serami, a także z deserami czekoladowymi i, przede wszystkim, z czekoladami o wysokiej zawartości kakao (70% lub więcej).
Czyste, otwarte i pachnące, średnio-wysokie aromaty oferują atrakcyjne orzechowe i karmelowe nuty warstwowe na pomarańczy, moreli, brązowym cukrze i miodzie. Średnio-cielesne podniebienie jest bardzo wytrawne z utleniającymi i orzechowymi smakami, a także akcentami skórki cytrynowej, słonego, drożdżowego i karmelowego dodającymi złożoności. Kwasy są świeże i dobrze zbalansowane, podczas gdy utleniające, drożdżowe, orzechowe i słone nuty utrzymują się w wyjątkowo długim, suchym i lekko gorzkim finiszu. Najlepiej podawać z lekkim schłodzeniem. Nabyty smak i wysoce zalecany zakup do świata Oloroso Sherry!
Klasyczne w stylu wytrawne sherry oloroso o złotobursztynowej barwie. W nosie wyraziste, o bogatym bukiecie, w którym wyróżniają się aromaty wywołujące skojarzenia z orzechami włoskimi i laskowymi oraz nuty dębowe, a także przypraw i skóry. Na podniebieniu smakowite i doskonale zbudowane, bardzo długie, o subtelnym niuansie waniliowym wyczuwalnym w intrygującym finale nieoczekiwanie naznaczonym nutą słodyczy. Podawać do duszonych mięs, wędlin, policzków wieprzowych.
2025-03-13
Sherry González
Alfonso Oloroso Dry ma piękny bursztynowy kolor ze złotymi refleksami. W nosie wino ma średnią intensywność, a w palecie aromatów wyraźnie dominują orzechy, szczególnie laskowe, ozdobione lekkimi słodkimi nutami. W ustach jest wysuszające, lekko jodowane i bardzo delikatne. Nie ostre, ale bardzo kompletne i eleganckie.