González Byass Alfonso Oloroso Seco Sherry
Wino González Byass Alfonso Oloroso Seco Sherry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
González Byass Alfonso Oloroso Seco Sherry
Kraj: Hiszpania
Region: Andaluzja
Apelacja: DO Jerez-Xérès-Sherry
Producent: González Byass
Styl: Palomino Fino Sherry, wytrawne
Dojrzewanie: 12 lat, solera (dąb amerykański)
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 20% C4
Nota degustacyjna:
Alfonso Oloroso Seco to białe wytrawne wzmacniane wino typu sherry, powstałe w całości z odmiany Palomino Fino uprawianych w chłodniejszych winnicach w pobliżu hiszpańskiego wybrzeża. Następnie sherry dojrzewało w systemie solera przez okres minimum dwunastu lat, w chłodniejszych, bardziej wilgotnych warunkach.
Alfonso Oloroso prezentuje piękny bursztynowo złoty odcień. W nosie wyczuwalne intensywne aromaty orzecha laskowego, z nutami dębowymi oraz nutą przypraw i skóry. Na podniebieniu aromatyczne i strukturalne z długim i złożonym posmakiem oraz delikatnymi akcentami wanilii z zaskakującą słodką nutą na finiszu. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, gulasze, ogon wołowy, policzki wieprzowe, wędliny dojrzewające,
Producent: González Byass
Ta ważna firma z Andaluzji, należąca do rodziny González z Jeréz, zawsze była związana ze światem napojów alkoholowych od 1835 roku i jest jedną z najbardziej prestiżowych i znanych winiarni sherry na świecie. Ich prawie 180-letnie doświadczenie wspiera ich dobrą pracę i głęboką wiedzę w tym sektorze. Mądrość, połączona z otwartym podejściem, pozwala im wzmacniać obecny biznes, zbiory po zbiorach i przewidywać trwały wzrost, aby pozostać konkurencyjnymi na trudnym i zmieniającym się rynku.
Region: Jerez
Winnice w Jerez są wyjątkowe w tym regionie. Gleba w Jerez to w większości Albariza, biała gleba, która zawiera do 60% kredy i dlatego ma dużą zdolność utrzymywania wilgoci, co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę długie, gorące i suche lata, ponieważ nawadnianie jest zabronione. Obszar ten charakteryzuje się unikalnym mikroklimatem, na który wpływ ma otaczający go Ocean Atlantycki oraz rzeki Gwadalkiwir i Guadaleta. Przeważają wiatry wilgotne i ciepłe, a od czasu do czasu suche i gorące wiatry levante z północnej Afryki. Temperatury są wysokie, wilgotność 70%, a roczne opady wynoszą 600 litrów/m2. Zbiory w Jerez rozpoczynają się w połowie sierpnia i trwają na ogół maksymalnie 3 tygodnie. Winogrona użyte do produkcji Tio Pepe są zbierane ręcznie i transportowane do zakładu winifikacji w małych skrzyniach o wadze 15 kilogramów.
Notatki Sommelier
Po zbiorach winiarze rezerwują młode wina o najsilniejszej strukturze do produkcji sherry Oloroso. Kluczowym składnikiem tego smacznego trunku jest drugie tłoczenie winogron. Młode wino jest wzmacniane do 18%, a następnie przechowywane w beczkach w celu utlenienia nawet przez 40+ lat. Nazwa tłumaczy się jako pachnące wino sherry w języku hiszpańskim i do smaku, to wino jest egzotyczne z nutami skóry, przypraw i cytrusów.
2023-06-14
wino González Byass Alfonso Oloroso Seco Sherry
Klasyczne w stylu wytrawne sherry oloroso o złotobursztynowej barwie. W nosie wyraziste, o bogatym bukiecie, w którym wyróżniają się aromaty wywołujące skojarzenia z orzechami włoskimi i laskowymi oraz nuty dębowe, a także przypraw i skóry. Na podniebieniu smakowite i doskonale zbudowane, bardzo długie, o subtelnym niuansie waniliowym wyczuwalnym w intrygującym finale nieoczekiwanie naznaczonym nutą słodyczy. Podawać do duszonych mięs, wędlin, policzków wieprzowych.