González Byass Elegante Medium Sherry
Wino González Byass Elegante Medium Sherry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
González Byass Elegante Medium Sherry
Kraj: Hiszpani
Apelacja: DO Jerez-Xérès-Sherry
Producent: González Byass
Szczepy: Palomino Fino , Pedro Ximénez
Typ: Jasne Sherry, półwytrawne
Dojrzewanie: 3 lata, system solera
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15% C4
Nota degustacyjna:
González Byass Elegante Medium Sherry to rodzaj białego półwytrawnego wzmacnianego wina produkowanego z winogron Palomino Fino oraz Pedro Ximénez uprawianych w chłodniejszych winnicach w pobliżu hiszpańskiego wybrzeża. Następnie sherry dojrzewało w systemie solera przez okres trzech lat. Wino prezentuje bursztynowy odcień ze złotymi refleksami. Nos uwydatnia aromaty orzechów, szlachetnego drewna z nutami kremowo tostowymi. Na podniebieniu pełne i aksamitne, z przyjemnym posmakiem suszonych owoców. Sugestie kulinarne: sery dojrzewające, orzechy, aperitif.
Producent: González Byass
Ta ważna firma z Andaluzji, należąca do rodziny González z Jeréz, zawsze była związana ze światem napojów alkoholowych od 1835 roku i jest jedną z najbardziej prestiżowych i znanych winiarni sherry na świecie. Ich prawie 180-letnie doświadczenie wspiera ich dobrą pracę i głęboką wiedzę w tym sektorze. Mądrość, połączona z otwartym podejściem, pozwala im wzmacniać obecny biznes, zbiory po zbiorach i przewidywać trwały wzrost, aby pozostać konkurencyjnymi na trudnym i zmieniającym się rynku.
Region: Jerez
Winnice w Jerez są wyjątkowe w tym regionie. Gleba w Jerez to w większości Albariza, biała gleba, która zawiera do 60% kredy i dlatego ma dużą zdolność utrzymywania wilgoci, co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę długie, gorące i suche lata, ponieważ nawadnianie jest zabronione. Obszar ten charakteryzuje się unikalnym mikroklimatem, na który wpływ ma otaczający go Ocean Atlantycki oraz rzeki Gwadalkiwir i Guadaleta. Przeważają wiatry wilgotne i ciepłe, a od czasu do czasu suche i gorące wiatry levante z północnej Afryki. Temperatury są wysokie, wilgotność 70%, a roczne opady wynoszą 600 litrów/m2. Zbiory w Jerez rozpoczynają się w połowie sierpnia i trwają na ogół maksymalnie 3 tygodnie. Winogrona użyte do produkcji Tio Pepe są zbierane ręcznie i transportowane do zakładu winifikacji w małych skrzyniach o wadze 15 kilogramów.
2023-06-13
wino González Byass Elegante Medium Sherry
Wino o jasnomahoniowej barwie oraz czystych kremowo-tostowych aromatach wzbogaconych o nuty kawowe. W ustach krągłe i aksamitne, o przyjemnym posmaku suszonych owoców. Podawać do pleśniowych lub dojrzewających serów, deserów lub jako aperitif.