González Byass Leonor Palo Cortado 12 YO
Wino González Byass Leonor Palo Cortado 12 YO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
González Byass Leonor Palo Cortado 12 YO
Kraj: Hiszpania
Region: Andaluzja
Apelacja: DO Jerez-Xérès-Sherry
Producent: González Byass
Szczepy: Palomino Fino
Rodzaj: Sherry, wytrawne białe
Dojrzewanie: 12 lat, solera (dąb amerykański)
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 20%
Nota degustacyjna: Leonor Palo Cortado autorstwa Antonio Floresa jest opisany jako dzikie dziecko Jereza. Ze względu na tajemniczy proces starzenia można go opisać jako podobny do Amontillado na nosie i podobny do Oloroso na podniebieniu. Smaczne wspaniałe wyjątkowe sherry prezentuje piękny bursztynowy odcień z refleksami miedzi i pomarańczy. W nosie eleganckie i wyrafinowane, ukazujące aromaty dębu, prażonych orzechów, gałki muszkatołowej, gorzkiej pomarańczy z mineralnymi słonawymi nutami. Na podniebieniu pełne i złożone, z nutami prażonymi, a jednocześnie cudownie aksamitne, z wyczuwalnymi tostowymi nutami. Sugestie kulinarne: sery dojrzewające, orzechy, słony karmel, wędliny dojrzewające.
Producent: González Byasa Uznana firma z Andaluzji, należąca do rodziny González z Jeréz, zawsze była związana ze światem napojów alkoholowych od 1835 roku i jest jedną z najbardziej prestiżowych i znanych winiarni sherry na świecie. Ich prawie 180-letnie doświadczenie wspiera ich dobrą pracę i głęboką wiedzę w tym sektorze. Mądrość, połączona z otwartym podejściem, pozwala im wzmacniać obecny biznes, zbiory po zbiorach i przewidywać trwały wzrost, aby pozostać konkurencyjnymi na trudnym i zmieniającym się rynku.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Hiszpańska sherry Palo Cortado łączy w sobie bogactwo złożonej struktury Oloroso ze świeżością Amontillado. Jednak to hiszpańskie sherry z Jerez ma swoją własną osobowość. Zaczyna życie jako sherry Fino. Ale tajemnicze zniknięcie Flor (warstwy drożdży) tworzy niejednoznaczne wino, które w smaku jest lżejszą wersją Oloroso.
Region: Jerez
Winnice w Jerez są wyjątkowe w tym regionie. Gleba w Jerez to w większości Albariza, biała gleba, która zawiera do 60% kredy i dlatego ma dużą zdolność utrzymywania wilgoci, co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę długie, gorące i suche lata, ponieważ nawadnianie jest zabronione. Obszar ten charakteryzuje się unikalnym mikroklimatem, na który wpływ ma otaczający go Ocean Atlantycki oraz rzeki Gwadalkiwir i Guadaleta. Przeważają wiatry wilgotne i ciepłe, a od czasu do czasu suche i gorące wiatry levante z północnej Afryki. Temperatury są wysokie, wilgotność 70%, a roczne opady wynoszą 600 litrów/m2. Zbiory w Jerez rozpoczynają się w połowie sierpnia i trwają na ogół maksymalnie 3 tygodnie. Winogrona użyte do produkcji Tio Pepe są zbierane ręcznie i transportowane do zakładu winifikacji w małych skrzyniach o wadze 15 kilogramów.
Nagrody i wyróżnienia:
SILVER Medal – Concours Mondial Bruxelles
GOLD Winner – International Wine Challenge
GOLD – Mundus Vini
GOLD – MUNDUS VINI Spring Tasting
2023-06-14
wino González Byass Leonor Palo Cortado 12 YO
Wspaniałe, złożone sherry o jasnomahoniowej barwie ze złotymi przebłyskami, lekko pomarańczowe na obrzeżach. W nosie wyraziste, o aromatach gałki muszkatołowej harmonijnie przemieszanych z nutami gorzkiej pomarańczy i dojrzałego dębu. Na podniebieniu potężne, a jednocześnie delikatne i cudownie jedwabiste, o wyczuwalnych w smaku nutach tostowych. Podawać do dojrzewających serów, słonego karmelu, wyrazistych mięs - na przykład z jelenia.