González Byass Manzanilla Domecq Sherry
Wino González Byass Manzanilla Domecq Sherry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
González Byass Manzanilla Domecq Sherry
Region: Andaluzja
Apelacja: DO Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda
Producent: González Byass
Szczepy: Palomino
Rodzaj: Sherry, wytrawne jasne
Temperatura: 5–6°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%
Nota degustacyjna:
Manzanilla Domecq to rodzaj sherry to rodzaj białego wzmacnianego wina produkowanego z winogron Palomino uprawianych w chłodniejszych winnicach w pobliżu hiszpańskiego wybrzeża. Następnie sherry dojrzewało w systemie solera przez okres minimum dwóch lat, w chłodniejszych, bardziej wilgotnych warunkach, tworząc grubszą warstwę flory, co dało bardziej wytrawną sherry. Bukiet ujawnia dosyć pikantne aromaty przywodzące na myśl jabłka, rumianek, orzechy, drożdże i chleb. Na podniebieniu świeże, rześkie o zdecydowanie wytrawnym smaku, z subtelną goryczką i długim zakończeniu. Sugestie kulinarne: ryby, owoce morza, wędliny dojrzewające, orzechy,
Producent: González Byass
Doceniana firma z Andaluzji, należąca do rodziny González z Jeréz, zawsze była związana ze światem napojów alkoholowych od 1835 roku i jest jedną z najbardziej prestiżowych i znanych winiarni sherry na świecie. Ich prawie 180-letnie doświadczenie wspiera ich dobrą pracę i głęboką wiedzę w tym sektorze. Mądrość, połączona z otwartym podejściem, pozwala im wzmacniać obecny biznes, zbiory po zbiorach i przewidywać trwały wzrost, aby pozostać konkurencyjnymi na trudnym i zmieniającym się rynku.
Region: Jerez
Winnice w Jerez są wyjątkowe w tym regionie. Gleba w Jerez to w większości Albariza, biała gleba, która zawiera do 60% kredy i dlatego ma dużą zdolność utrzymywania wilgoci, co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę długie, gorące i suche lata, ponieważ nawadnianie jest zabronione. Obszar ten charakteryzuje się unikalnym mikroklimatem, na który wpływ ma otaczający go Ocean Atlantycki oraz rzeki Gwadalkiwir i Guadaleta. Przeważają wiatry wilgotne i ciepłe, a od czasu do czasu suche i gorące wiatry levante z północnej Afryki. Temperatury są wysokie, wilgotność 70%, a roczne opady wynoszą 600 litrów/m2. Zbiory w Jerez rozpoczynają się w połowie sierpnia i trwają na ogół maksymalnie 3 tygodnie. Winogrona użyte do produkcji Tio Pepe są zbierane ręcznie i transportowane do zakładu winifikacji w małych skrzyniach o wadze 15 kilogramów.
González Byass Manzanilla Domecq Sherry - Opinie klientów
Sherry González Byass Manzanilla Domecq
Jedyne w swoim rodzaju białe wzmacniane wino z południa Hiszpanii o bladozłotym kolorze i bardzo charakterystycznym dla manzanilli bukiecie złożonym z dość ostrych aromatów przywołujących na myśl jabłka, rumianek, orzechy, drożdże i chleb, powstałym na skutek biologicznego dojrzewania pod florem, bez dostępu tlenu. Na podniebieniu lekkie, rześkie, zdecydowanie wytrawne, słonawe w smaku, o subtelnej goryczce i bardzo długim zakończeniu. Podawać do dojrzewających wędlin, ogórków konserwowych, orzechów, ryb, owoców morza i dań kuchni orientalnej.
2023-06-01
Sherry González Byass Manzanilla Domecq
Manzanilla Sherry jedyne w swoim rodzaju białe wzmacniane wino z południa Hiszpanii o bladozłotym kolorze i bardzo charakterystycznym dla manzanilli bukiecie złożonym z dość ostrych aromatów przywołujących na myśl jabłka, rumianek, orzechy, drożdże i chleb, powstałym na skutek biologicznego dojrzewania pod florem, bez dostępu tlenu. Na podniebieniu lekkie, rześkie, zdecydowanie wytrawne, słonawe w smaku, o subtelnej goryczce i bardzo długim zakończeniu. Podawać do dojrzewających wędlin, ogórków konserwowych, orzechów, ryb, owoców morza i dań kuchni orientalnej.