Tío Pepe Sherry Fino DO Jerez-Xérès-Sherry
Wino Tío Pepe Sherry Fino DO Jerez-Xérès-Sherry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tío Pepe Sherry Fino
Kraj: Hiszpania
Region: Andaluzja
Apelacja: DO Jerez-Xérès-Sherry
Producent: González Byass
Typ: Palomino Sherry wytrawne
Dojrzewanie: 5 lat beczka, system solera
Pojemność: 0,75 l C4
Nota degustacyjna:
Tío Pepe , produkowany przez Gonzáleza Byassa w Jerez de la Frontera (Kadyks), to jedna z najbardziej znanych i cenionych sherry na świecie. Ta 100-procentowa sherry jest wytwarzana z winogron Palomino posadzonych na 600-akrowej posiadłości na obrzeżach Jerez, w obszarze „Jerez Superior”. Zbiór odbywa się ręcznie, a winogrona przewozi się w 15-kilogramowych skrzyniach, aby zapobiec ich pękaniu i przedwczesnemu rozpoczęciu fermentacji. Tío Pepe to wzmacniane wino o bladozłotym kolorze i eleganckim bukiecie, w którym wyczuwalne są subtelne nuty migdałowe. Usta bardzo wytrawne, lekkie i rześkie, o długiej złożonej końcówce. Sugestie kulinarne: Podawać do przystawek, owoców morza, ryb, dań kuchni azjatyckiej.
Producent: González Byass
Ważna firma z Andaluzji, należąca do rodziny González z Jeréz, zawsze była związana ze światem napojów alkoholowych od 1835 roku i jest jedną z najbardziej prestiżowych i znanych winiarni sherry na świecie. Ich prawie 180-letnie doświadczenie wspiera ich dobrą pracę i głęboką wiedzę w tym sektorze. Mądrość, połączona z otwartym podejściem, pozwala im wzmacniać obecny biznes, zbiory po zbiorach i przewidywać trwały wzrost, aby pozostać konkurencyjnymi na trudnym i zmieniającym się rynku.
Region: Jerez
Winnice w Jerez są wyjątkowe w tym regionie. Gleba w Jerez to w większości Albariza, biała gleba, która zawiera do 60% kredy i dlatego ma dużą zdolność utrzymywania wilgoci, co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę długie, gorące i suche lata, ponieważ nawadnianie jest zabronione. Obszar ten charakteryzuje się unikalnym mikroklimatem, na który wpływ ma otaczający go Ocean Atlantycki oraz rzeki Gwadalkiwir i Guadaleta. Przeważają wiatry wilgotne i ciepłe, a od czasu do czasu suche i gorące wiatry levante z północnej Afryki. Temperatury są wysokie, wilgotność 70%, a roczne opady wynoszą 600 litrów/m2. Zbiory w Jerez rozpoczynają się w połowie sierpnia i trwają na ogół maksymalnie 3 tygodnie. Winogrona użyte do produkcji Tio Pepe są zbierane ręcznie i transportowane do zakładu winifikacji w małych skrzyniach o wadze 15 kilogramów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gonzáles Byass jest jednym z wielkich domów sherry w Jerez de la Frontera (stąd nazwa Sherry, pochodząca od arabskiego terminu Sherish oznaczającego Jerez). Została założona w 1835 r. przez Manuela Maríę Gonzáleza w okresie wielkiego boomu na sherry. Choć początkowo firma miała być wyłącznie domem handlowym, Gonzálezowi nie zajęło dekady, by samemu zająć się produkcją win. Wkrótce winiarnia odniosła tak duży sukces, że w 1855 r. González uczynił swojego brytyjskiego przedstawiciela handlowego Roberta Blake'a Byassa swoim partnerem biznesowym, kładąc w ten sposób podwaliny pod dzisiejszego największego producenta sherry na świecie - firmę González Byass.
Tío Pepe Sherry Fino DO Jerez-Xérès-Sherry - Opinie klientów
Wino Sherry
sherry to wino wybuchowe. Może cię dosłownie powalić na kolana, a kiedy już poczujesz smak sherry, pozostanie z tobą i oczaruje. Jest natychmiastowy i urzekający, jest zarówno ognisty, jak i gładki
Wyrawne Sherry Hiszpańskie wino wzmacniane
Shery Fino o bladozłotym kolorze i eleganckim bukiecie, w którym wyczuwalne są subtelne nuty migdałowe. Usta bardzo wytrawne, lekkie i rześkie, o długiej złożonej końcówce. Podawać do przystawek, owoców morza, ryb, dań kuchni azjatyckiej.
2024-10-19
Sherry Tio Pepe Palomino Fino
Sherry z lodem do pieczonego łososia z sosie śmietanowy będzie pycha. Sherry lekko skrywa bukiet złożony z aromatów owoców oraz orzechów. Z chwilą nabrania ciepła aromaty szaleją i są mocno wyczuwalne. Ja wolę mocno schłodzone sherr. Smak to połączenie wytrawności oraz lekkiej kwasowości.