Auchentoshan 18 Years Old Single Malt
Auchentoshan 18 Years Old Single Malt
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Auchentoshan 18 years
Kraj Szkocja
Regon: Lowland
Poj: 0,75
Moc: 43%
Typowa kwiatowa lekkość Auchentoshan pochodzi z ich praktyki potrójnej destylacji, która prawdopodobnie została przywieziona na niziny przez migrantów z Irlandii po wielkim głodzie ziemniaczanym. Ta whisky demonstruje ten styl z wielkim skutkiem, a 18 lat dojrzewania w 100% z amerykańskiego dębu dodaje fantastycznej złożoności drzewnej i pięknej czekoladowej złożoności. Dość limitowana edycja, fani Lowland powinni działać szybko, jeśli chcą spróbować tego bogatego, ale czystego Auchentoshan.
Aromat Auchentoshan 18YO otwiera się delikatnymi nutami miodu, wanilii i owoców, które stopniowo przechodzą w subtelne nuty orzechowe i karmelizowanego cukru. W smaku pojawiają się głębokie i złożone smaki dębowe, równoważone delikatnymi nutami cytrusowymi i pikantnymi przyprawami.
Charakteryzuje się wyjątkową gładkością i elegancją, pozostawiając trwały, aksamitny finisz z nutami dębu i wanilii. To whisky, która doskonale nadaje się do powolnego degustowania, pozwalając na odkrycie jej pełnego potencjału smakowego i aromatycznego. Auchentoshan 18YO to nie tylko trunek dla koneserów whisky, ale także wyraz szacunku dla sztuki destylacji i tradycji szkockiego rzemiosła.
Notatki Sommlier
Założona w majątku Dunbartonshire w Auchentoshan w 1823 roku przez pewnego Thorne'a, inżyniera z Greenock, który wyprodukował między innymi gorzelnię. W 1878 roku Auchentoshan przeszedł na własność C.H. Curtis and Co Ltd. Również z Greenock i produkował około 50 000 galonów rocznie. W 1903 roku browary, gorzelnicy i sprzedawcy wina, George i John McLachlan przejmują destylarnię w Auchentoshan. W 1941 roku niemiecki nalot bombowy poważnie uszkodził destylarnię, niszcząc magazyn. Produkcja whisky została wstrzymana podczas II wojny światowej z powodu ataku na rzekę Clyde i jej stocznie. W 1960 roku destylarnia została nabyta przez J & R Tennent z Wellpark Brewery w Glasgow, który został wchłonięty przez Charringtons w 1964 roku, a później połączył się w Bass Charrington w 1967 roku. W 1969 roku Auchentoshan zostaje sprzedany firmie hotelarskiej Eadie Cairns, która zaczęła sprzedawać Auchentoshan jako single malt za pośrednictwem własnych hoteli i restauracji. W 1984 roku destylarnia została sprzedana Stanley P Morrison (później Morrison Bowmore) za 325 000 funtów. W 1994 roku Suntory kupuje Morrison Bowmore. W 2002 roku miała miejsce premiera Auchentoshan Three Wood. W 2013 roku zostaje wydany Auchentoshan Virgin Oak. W 2016 roku nowy porządek słodu zostaje wprowadzony wraz z Bartender’s Malt. W 2019 roku nastąpiło nowe wydanie pakietu. Wprowadzony zostaje nowy Bold Pack, przełamujący tradycyjne stereotypy słodowe i wzmacniający miejskie korzenie.