Lord Elcho Premium Blended Whisky
Lord Elcho Premium Blended Whisky
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
WEMYSS MALTS Lord Elcho Premium Blended Whisky
Kraj: Szkocja
Rodzaj: Scotch Whisky
Producent: Wemyss Malts
Pojemność: 0,7l
Alkohol: 40% BK17
Barwa Whisky Lord Elcho ujawnia miedziano złoty kolor z rdzawymi refleksami. Aromat wielo warstwowy. Świeży i rześki przypinający sałatkę z zielonych jabłek, winogron i gruszek - następnie cieplejsze aromaty świeżego siana, eukaliptusa i małego dębu. Usta odczuwają delikatne ciepło wprowadzające pełnie smaku przechodząc w nuty delikatniejsze przypominające miękki karmel z nutą imbiru i rozgrzewającą przyprawą - przy odrobinie wody zwiększa pikantność i można posmakować czerwonych owoców. Wykończenie wytrawne i długie na finiszu - lekko orzechowe.
Nagrody:
Gold Medal: Spirits Business Scotch Whisky Masters 2017
Silver Medal: International Spirits Challenge 2017
Silver Medal: San Francisco World Spirits Competition 2017
Notatki Sommelier Bachus
Wemyss Malts to rodzina szkockich producentów whisky, którzy produkują jakościowe, niewielkie partie wydawane z drobiazgowej selekcji najlepszych whisky produkowanych w Szkocji. Wymowa „Weems”; szkockie słowo określające jaskinie, historyczny szkocki klan i rodzina wywodzą się ze starożytnego Królestwa Fife w Szkocji. Przez ponad sześć stuleci rodowy dom i siedziba hrabiego Wemyss; Zamek Wemyss siedział na szczycie starożytnych jaskiń, które uformowały się w zmaltretowane klify. Wymowa „Weems”; szkockie słowo określające jaskinie, historyczny szkocki klan i rodzina wywodzą się ze starożytnego Królestwa Fife w Szkocji. Przez ponad sześć stuleci rodowy dom i siedziba hrabiego Wemyss; Zamek Wemyss siedział na szczycie starożytnych jaskiń, które uformowały się w zmaltretowane klify. Przez wiele stuleci szkocki jęczmień był uprawiany w okolicach zamku Wemyss, jęczmienia, który ostatecznie zostanie wykorzystany do produkcji szkockiej whisky… Aż nadszedł czas na wykozystanie doskonałego regionu. Williamsa Wemyssa w 2005 roku, wykorzystał swoje doświadczenie w produkcji francuskiego wina premium i szkockie korzenie rodziny, aby rozpocząć badanie mieszania wysokiej jakości whisky single malt. Whisky, nowy spirytus, dębowe beczki i dojrzała whisky są fachowo pozyskiwane przez siostrę Williama, Isabellę Wemyss, w celu wytworzenia lepszych szkockich whisky słodowych w małych mieszankach. Nazwa marki Wemyss pochodzi od zlokalizowanego na brzegu szkockiego wybrzeża XIV wiecznego zamku Wemyss (wym. łiims). Założycielem pierwszej destylarni w XIX wieku był John Haig. Korzenie rodzinnego biznesu sięgają branży winiarskiej i stąd przeniesione zostały pewne idee do świata szkockiej whisky. Skoro najwybitniejsze wina bordoskie są zawsze blendami kilku szczepów dlaczego nie stworzyć blendu najdoskonalszych malt whisky ? W realizacji tego celu pomógł rodzinie światowy ekspert whisky Charles MacLean stając się szefem firmowej komisji degustacyjnej. Nawet doświadczony miłośnik malt whisky ma niekiedy problemy z terminologią stosowaną w tej branży. Wemyss postanowił butikowe whisky uczynić bardziej zrozumiałymi i dostępnymi dla ich miłośników używając smaków i aromatów oryginalnych maltów wchodzących w skład ich blendu. Dzięki temu konsument może łatwiej rozpoznać styl nabywanej whisky.