Oban 14 Year Old Highland Single Malt Scotch Whisky
Oban 14 Year Old Highland Single Malt Scotch Whisky
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Oban 14 Year Old Highland Single Malt Scotch Whisky
Kraj: Szkocja
Region: Średniogórze
Marka: Obana
Pojemność: 0,70l
Alk:43%
Z tętniącego życiem nadmorskiego miasteczka w Szkocji pochodzi Oban 14 Year Old, góralski słód ze wspaniałymi nutami dymnymi. Na podniebieniu jest też trochę ciętego drewna i odrobina słodyczy, z nutami owoców i suszonego dębu na długim finiszu.
Notatki
Oban to nazwa miast, uważana za stolicę zachodniego Highlands. Nazwa destylarni została zaczerpnięta od nazwy w owym czasie małej rybackiej wioski. Sama nazwa z języka gaelickiego znaczy „zatoka jaskiń”. Założycielami destylarni byli bracia Stevenson. Osiedlili w wiosce w roku 1778. Początkowo zajmowali się różnymi rzeczami w tym handlem. Swoimi działaniami przyczynili się do rozwoju miasta. W 1794 roku wybudowali destylarnie w miejscu wcześniej działającego tu browaru. Trunek który był tu destylowany był eksportowany do Glasgow, miedzy czasie konkurując z przemytnikami z Islay. W 1829 Thomas Stevenson ogłosił bankructwo, a hipoteka destylarni była obciążona na 8000 funtów. Rok później syn Thomasa, John dogadał się z wierzycielami i za kwotę 1500 przeją destylarnię. W roku 1861 destylarni został wystawiona na sprzedaż i znalazła nowego właściciela w 1866 roku. W 1880 roku do miasta została doprowadzona kolej, dająca nowe możliwości transportu whisky. Kilka lata później destylarnia ponownie zmieniła właściciela. Nowym właścicielem został James Walter Higgis. Po siedmiu latach rozbudował on destylarnię, wkomponowując nowe budynki w skale. Przy okazji odkryto jaskinię w której leżały szczątki ludzi z okresu kamienia łupanego. Na fali sukcesów braci Pattison’s, destylarnię wykupił właściciel Aultmore Alexander Edward. Jedna po upadku braci Pattison’s, spółce wiodło się coraz gorzej. I w 1923 roku nowym nabywcom stał się John Dewar & Sons. Zaledwie po dwuch latach przyłączyli się do Distiller Company Ltd (DCL). A w 1930 weszli w skład Scottish Malt Distillers Ltd. (SMD). W latach 1931-37, destylarnia była nie czynna. Następna przerw w destylacji nastąpiła 1969-72, była ona spowodowana renowacją i budowa nowych pomieszczeń. W 1988 roku wypuszczono na rynek 14-letniego Obana w serii the Classic Malts. A rok później otworzono centrum dla zwiedzających. Obecnie destylarnia jest w portfelu Diageo i jest to druga najmniejsza destylarnia. Rocznie destyluje się tu około 700 tyś litrów alkoholu, a samo miejsce odwiedza około 35 tyś turystów. Cały destylat tu produkowany jest sprzedawany jako whisky single malt. Jest to jeden z szkockich klasyków z serii the Classic Malts. Destylat dojrzewa 14 lat w dębowych beczkach. Ciekawostką są warunki wpływające na dojrzewanie whisky, z jednej strony to Golfsztrom który nadaje jej słonego posmaku z drugiej delikatny klima zatoki.