Oban Distillers Edition 2003 Bottled 2017
Oban Distillers Edition 2003 Bottled 2017
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Oban Distillers Edition 2003 Bottled 2017
Kraj: Szkocja
Region: Średniogórze
Marka: Obana
Pojemność: 0,70l
Alk:43%
Oban Distillers Edition to whisky, która charakteryzuje się przyjemnym aromatem będącym połączeniem winogron, pomarańczy, bułeczek z rodzinkami oraz delikatnej nuty dymu i soli. Smak wyróżnia się owocami sadu z cynamonem w towarzystwie łagodnej solanki. Wygasa do finiszu z akcentami miodu, kawy, a także orzechów w karmelu i dębu.
Notatki
Wyczuwalne skojarzenie z zapachem owocowego tytoniu do fajki wodnej, nuty suszonych daktyli, miodu sosnowego, igieł sosnowych, suszonych ciemnych rodzynek, suszonych fig, starego papieru, bogata słodycz, podobieństwo do lepkiego budyniu toffi, nuty syropowego ciasta z suszonych owoców, skóry , polewa karmelowa, suszone śliwki, tiramisu, cynamon, goździki i lekka nuta spirytusowa, pozostawiające uczucie świeżości. Dominuje wspomnienie sherry. Wyczułem także nuty kawowe, lekkie zadymienie, prażone i zmielone orzechy włoskie i laskowe, nutę malin, posmak gęstego dżemu z ciemnych owoców, wpływ PX, dżem truskawkowy, likier wiśniowy. Z wodą – więcej ciemnych nut, ciemne wiśnie, pieczony bajgiel, cukrowy kogut, konfitura truskawkowa, czekolada z czerwonymi owocami. Smak poczatkowo ostry, maślany, intensywny jak na swój stopień. Słodycz jest wyraźna. Pozostawia wspomnienie proszku, miodu, gałki muszkatołowej, przypraw, pieczonych żółtych jabłek. Wywołuje wydzielanie śliny, a już po drugim łyku ochota na słodycze nasiliła się. Z wodą - słabe taniny, słodycz, drzewność, dawka spirytusu, niuanse owocowe i motyw czerwonych owoców. Finisz średni, tostowy, lekka drzewność, wytrawność, umiarkowana słodycz, pikantność, gruszki i soczyste żółte jabłka, lekkie taniny, lekki aromat wina, trawiastość, nuta ciasta woskowego, nuty cytrusów i słodkiej pomarańczy. Z wodą - pietruszką, ziołami, niskopalnymi orzechami, słodem i miodem.
Produkcyjna w Oban /Oban/ nie przekracza 700 000 litrów alkoholu rocznie, z czego główny procent wykorzystywany jest w whisky blendowanych właściciela firmy. Znacznie mniejsza ilość trafiła na rynek słodowy, podzielona na dwie odmiany – Oban 14 yo i Oban z ciemną etykietą oznaczoną jako „Distillers Edition”. Wersja 18-letnia jest również butelkowana dla USA, a w sieci lotnisk jest też whisky, która nie podaje swojego wieku (Oban Little Bay, którą już prezentowałem na blogu). Standard 14, posiadająca etykietę light, to jedna z najpopularniejszych whisky słodowych w Shumen i być może w barach większych miast – wraz z Talisker 10 i Lagavulin 16 reprezentuje najpopularniejszą linię handlową Diageo”, znane jako „słód klasyczny” lub „słód klasyczny”. Znacznie rzadziej spotykane są ciemne Oubany, które są na ogół mniej więcej w tym samym wieku, ale różnią się od zwykłych 14-tek tym, że przeznaczona do nich whisky przechodzi krótki okres dojrzewania /kończy swoje dojrzewanie/ w beczkach po winie z Hiszpanii.
Podobna technologia „podwójnego starzenia” jest nieodłączną cechą wszystkich słodów Diageo należących do linii „Słody Klasyczne”. Dąży się przy tym do różnorodności profilu whisky, uzupełnieniu tradycyjnego podejścia starzenia poprzez leżakowanie w beczkach po winie – w przypadku Craganmore są to beczki po porto, w przypadku sherry Talisker, w przypadku Cu Ila po moscatel, a w przypadku Oban w beczkach. używane, przechowywane dobre sherry /Fino sherry/ z Montii. Montia, podobnie jak Jerez, to regiony Hiszpanii, które zasłynęły dzięki produkcji wina sherry. To właśnie w takich drewnianych świątyniach alkohol dojrzewa przed butelkowaniem. W przypadku standardowego 14-latka Ouban opiera się głównie na tańszych beczkach po bourbonie. Odmienne jest także podejście do definiowania wieku obu odmian Obana – Distillers Edition podaje rocznik i rok butelkowania, natomiast jego powszechnie dostępny krewny jednoznacznie podaje ukończone lata.
Podobieństwo między nimi można dostrzec w tym, że obie wersje Oubana są filtrowane na zimno , mają wzmocnioną kolorystykę /dlatego pozwoliłem sobie na retusz zdjęć/ i są butelkowane z zawartością alkoholu 43% . A skoro mowa o Distillers Edition, to pamiętam, że kilka lat temu prezentowałem wersję 2000, która zrobiła na mnie miłe wrażenie. Dlatego też miałem jeszcze większe oczekiwania wobec recenzowanej dziś whisky, która została wydestylowana jeszcze w 1989 roku. i butelkowane było w 2003 roku.