Port Askaig 100 Proof Single Malt Scotch Whisky
Port Askaig 100 Proof Single Malt Scotch Whisky
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Port Askaig 100 Proof Single Malt Scotch Whisky
Szkocka Whisky Single Malt z regionu Islay
Przypuszczalnie - Caol Ila.
Rozlewnia: Distillers Elixir
Alk: 57,1%
Poj: 0,7l
Kolor: złoty. Aromat: aromaty rześkiego, torfowego słodu, słonego morskiego powietrza, cytryny i lukrecji. Smak: nuty torfowego dymu, solonego karmelu, ciemnych ziół i słodkiego słodu jęczmiennego. W długim finiszu ma nuty ziół, dymu i anyżu gwiazdkowatego, z delikatnymi suszącymi akcentami dębu
Wprowadzony na rynek w 2015 roku Port Askaig 100° Proof to duża, dymna szkocka whisky single malt z nieujawnionej destylarni na Islay. Butelkowane jest z mocą 57,1% ABV, co stanowi 100° dowód w tradycyjnym systemie pomiaru zawartości alkoholu (inny niż 100 dowód, który znacznie częściej można zobaczyć w amerykańskich butelkach).
Whisky single malt z Islay, właściciel marki – Port Askaig Elixir House z Londynu – nie podaje z jakiej konkretnie destylarni, ale niemal na 100% jest to Caol Ila. Sama nazwa odwołuje się do autentycznego portu na Islay – znajduje się on w północno-wschodniej części wyspy. To whisky, która łączy dwa żywioły – słodycz i gryzącą gorycz dymu torfowego. Oferowana w kilkiu wersjach: Port Askaig 8YO, Port Askaig 12YO, Port Askaig 15YO, Port Askaig 16YO, Port Askaig 19YO, Port Askaig 25YO, Port Askaig 30YO, Port Askaig 45YO, Port Askaig 100° Proof.
Destylarnia Port Askaig ma bogatą tradycję, została zbudowana w 1846 roku i jest dobrze ukryta w zatoczce niedaleko portu Port Askaig na whisky wyspie Islay. Z Stillhouse z dużymi oknami widok na zatokę zapiera dech w piersiach. Single malt jest bardzo rzadki. Wszystkie są oryginalnymi rozlewniami destylarni i są nadzorowane przez najlepszych ekspertów od destylacji po butelkowanie. Whisky słodowa charakteryzuje się eleganckim smakiem, wyważonym wykorzystaniem torfu i ogromną złożonością. Po zamknięciach i przejęciach, w 1970 roku destylarnia została całkowicie zburzona, za wyjątkiem magazynu, i przez kilka lat była odbudowywana. W 1974 roku oddano do użytku nową destylarnię, z alembikami w takiej samej formie jak wcześniej, ale teraz wszystko jest nowocześniej zasilane, a proces produkcji jest łatwiejszy do kontrolowania. Gorzelnia posiada obecnie trzy destylatory i trzy destylatory spirytusowe, które ogrzewane są parą. Osiem umywalek wykonano z drewna modrzewiowego. Dojrzewanie nowego trunku odbywa się niemal wyłącznie w beczkach refill. W magazynie pojawiły się także nowe beczki po sherry. Woda do warzenia pochodzi z małego jeziora Loch nam Ban. Jezioro zasilane jest wodą deszczową i rurociągiem trafia do gorzelni. Whisky charakteryzuje się mocnym, mocnym charakterem i średnim wykorzystaniem torfu. Złożony dymny charakter jest wyraźnie wyczuwalny w zapachu i smaku (wyraźne nuty węgla drzewnego). Gorąco polecam miłośnikom charakterystycznego słodu z Islay. Każda butelka z serii Port Askaig jest butelkowana w ograniczonej liczbie partii, które mają wystarczyć na około rok.