Tamdhu 12YO Sherry Casks Matured Single Malt
Tamdhu 12YO Sherry Casks Matured Single Malt
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Whisky Tamdhu 12YO Sherry Casks Matured Single Malt
Kraj: Szkocja
Region: Speyside
Rodzaj: Scotch Whisky
Producent: Tamdhu Whisky
Pojemność: 0,7l
Alkohol: 40%
Tamdhu 12 letnie ujawnia jasny bursztyn z pomarańczowymi refleksami. Aromaty złożone z dominacją skórki z pomarańczy, mleczna czekolada, suszone wiśnie. W ustach spora krągła słodycz, świeżo zaparzone espresso, drzewo sandałowe, keks świąteczny, palony karmel. Na finiszu długie i delikatne, ogrom aromatów gorzkiej czekolady oraz bakalii. Wyłącznie leżakowany w beczkach ex-sherry z hiszpańskiego regionu Jerez. Whisky tamdhu dobrze smakuje z susznymi owocami, czrną czekoladą, orzechami, Beef jerky suszoną domową wołowiną…
Notatki Sommelier Bachus
Tamdhu 12 Year Old, butelkowany w 43% abv, od 12 lat jest w pełni dojrzewający w amerykańskich i europejskich beczkach po sherry z Jerez. Jest opisywany jako „złożony i bogaty” ze smakami cynamonu, suszonych owoców, banana i klasycznej głębi dębu sherry. Whisky Tamdhu 12 Year Old wprowadza na świat nową kampanię marketingową i design opakowań, pod szyldem „Tylko najlepsi” i poprzez aktywację marki Od Hiszpanii do Speyside. Aktywacja składa hołd hiszpańskim beczkom z dębu sherry oloroso, które zostały zarejestrowane jako używane przez Tamdhu Distillery do dojrzewania swojej single malt whisky Speyside w 1898 roku. Nowe opakowanie zawiera historię destylarni Tamdhu oraz znaczenie beczek Sherry i naturalnego koloru. Sandy McIntyre, kierownik destylarni Tamdhu, powiedział: „Z przyjemnością przedstawiamy nowy 12-letni Tamdhu jako nasz nowy ekspres. „Cała nasza whisky w Tamdhu jest dojrzewana wyłącznie w najlepszych beczkach z dębu sherry oloroso. Dąb amerykański i europejski pochłania prawie 35 litrów sherry oloroso podczas przyprawiania w Jerez, co nadaje naszemu nowemu 12-letniemu Tamdhu swój charakterystyczny smak i uderzający naturalny kolor.
Tamdhu Distillery powstała na brzegu rzeki Spy w roku 1897 - w erze, kiedy wszystko wydawało się możliwe, w okresie, kiedy kupcy, intelektualiści i rzemieślnicy kroczyli razem tworząc nowoczesny świat. Od majestatycznych osiągnięć inżynierii do kształtowania nowych filozofi i doskonalenia najbardziej pożądanego alkoholu świata - szkockiej malt whisky. Usytuowana w Knockando w centrum Speyside destylarnia Tamdhu zdołała przetrwać trudne lata wzlotów i upadków ekonomicznych. Wynika to ze statusu whisky Tamdhu jako niezawodnego składnika w mieszankach destylarni Highland od lat. Zawsze był to „Duch Can-Dhu”. Od 2011 roku destylarnia należy do Iana Macleoda Distillersa, który tymczasem rozpoczął odnowę marki i z powodzeniem wypuścił Single Malt Tamdhu. Beczki Sherry używane do dojrzewania whisky są takie same jak w czasach założenia destylarni, przy czym wysoki odsetek to pierwsze wypełnienie i pełnia smaku. Tradycje te tworzą szkocką whisky Speyside Single Malt, godną nazwy Tamdhu.