The Balvenie Double Wood 12 Years
The Balvenie Double Wood 12 Years
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Balvenie 12 Years Old Double Wood 40% 0,7l
Singiel Malt Scotch Whisky
The Balvenie Doublewood łagodny i delikatny smak zawdzięcza mieszance orzechów, cynamonu, wanilii oraz miodu. Przez 12 lat leżakuje w dwóch rodzajach beczek – dębowych po whisky oraz po oryginalnej sherry. Powstaje w destylarni, Balvenie, która jako jedyna w Szkocji nadal stosuje tradycyjne metody produkcji: proces zmiękczania, kiełkowania ziaren oraz osuszania dymem torfowym odbywają się niezmiennie w posiadłości The Balvenie.Whisky wykonana doskonale w swojej kategorii wiekowej. Whisky dobrze odbierana przez miłośników Singiel Malt.
Notatki Sommelier
Balvenie whisky ma piękny ciemnobrązowy kolor w szkle, bardziej przypominający głęboką rdzę niż bursztyn. Wychodząc z kieliszka, pierwszym aromatem, który wyczuwam, jest sherry z drugiej rundy dojrzewania. Słodkie owocowe nuty moreli i wiśni z odrobiną cytrusowej skórki cytryny (ta ostatnia prawdopodobnie pochodzi z samej whisky) tworzą pyszne połączenie, które wspaniale pachnie.
Po łyku whisky Balvenie jest gładka i pyszna, z nutami słodu jęczmiennego z przodu i w środku. To prawie jak kromka tostowego chleba na zakwasie: tylko odrobina brązowej zwęglenia na wierzchu słodowego smaku. Następnie pojawia się aspekt czekoladowy, który sprawia, że smakuje jak dorosła wersja płatków Cookie Crisp , gdy wszystkie te smaki się połączą. Od tego momentu pojawiają się typowe cytrusy ze szkockiej cytryny, które dodają złożoności i równoważą bogatsze smaki, a kończą się większą ilością moreli inspirowanej sherry, która utrzymuje się długo do finiszu.
Podobnie jak większość szkockiej, ta whisky jest pakowana w tekturowe opakowanie, które pomaga zapobiec uszkodzeniom w transporcie i uszkodzeniom spowodowanym ekspozycją na światło słoneczne. Oznaczenie marki na rękawie i butelce jest spójne, z dużą białą etykietą, na której znajdują się elegancko napisane informacje na temat destylarni i konkretnego produktu. Sama butelka jest raczej krótka i masywna, ma okrągły, cylindryczny korpus o prostych ściankach, zaokrąglone ramię i duże wybrzuszenie na stosunkowo krótkiej szyjce. Butelka jest zwieńczona drewniano-korkowym korkiem.
TWhisky zaczyna się jako dość typowa szkocka single malt. Balvenie do produkcji wyrobów spirytusowych wykorzystuje 100% słodu jęczmiennego, który w całości jest uprawiany lokalnie na własnej farmie jęczmienia o powierzchni 1000 akrów, z której roztacza się widok na destylarnię. Jęczmień jest słodowany (proces, podczas którego moczy się go w wodzie i pozostawia do kiełkowania), uwalniając enzym, który przekształca skrobię w ziarnie w użyteczny cukier. Słodowanie odbywa się na własnej słodowni Balvenie, a następnie jest suszone w piecu, aby zatrzymać dalszy proces. Słód jęczmienny jest następnie mielony i poddawany fermentacji w celu przekształcenia cukru w alkohol, który jest destylowany w masywnych miedzianych alembikach Balvenie w celu uzyskania odpowiedniego stężenia alkoholu.
Po wyprodukowaniu whisky, w przypadku tej 12-letniej wersji DoubleWood, nowo wyprodukowany trunek umieszczany jest na 12 lat w używanych wcześniej beczkach z amerykańskiego dębu. Po zakończeniu tej rundy starzenia whisky jest następnie przenoszona do wcześniej używanych beczek po sherry na dodatkowe dziewięć miesięcy. Po drugiej rundzie starzenia wiele beczek whisky miesza się ze sobą i pozostawia na dodatkowe 3 do 4 miesięcy, co zapewnia bardziej spójny i zaokrąglony smak. Dopiero po tym wszystkim whisky jest pakowana i wysyłana.
W 1886 roku William Grant zainwestował całe swoje oszczędności życia w otwarcie destylarni Glenfiddich w Dufftown w Szkocji, aby produkować szkocką whisky. Pracował w destylarni Mortlach, ale marzył o tym, aby pewnego dnia otworzyć własny zakład. Pierwsza whisky przeszła pomyślnie przez destylatory Glenfiddich w Boże Narodzenie 1887 roku, a biznes rozpoczął się od sprzedaży dystrybutorom, którzy łączyli ten produkt z produktami innych destylarni, aby stworzyć popularne wówczas mieszanki.
Jego biznes odniósł sukces i w 1892 roku zdecydował się na rozbudowę o kolejny zakład i rozpoczął przebudowę rezydencji Balvenie na gorzelnię. Proces trwał piętnaście miesięcy i 1 maja 1893 roku odbyła się pierwsza destylacja w nowej destylarni Balvenie. Podobnie jak destylarnia Glenfiddich, przez pierwsze 78 lat działalności whisky będzie łączona z alkoholami innych gorzelni i wykorzystywana do produkcji blendowanej szkockiej.
Na przestrzeni lat William Grant & Sons (jak będzie nazywana firma) miał wiele nowości — pierwszą szkocką typu „single malt” z destylarni Glenfiddich, a także pierwszą destylarnię, która została otwarta dla publiczności w ramach regularnych wycieczek, m.in. . Destylarnia Balvenie nadal była unowocześniana i unowocześniana, włączając w to nowoczesną halę słodową w 1929 r., a pierwszą whisky single malt wyprodukowała w 1971 r.
Prawie sto lat później, w 1990 roku, destylarnia Kininvie ostatecznie dołączyła do trzech destylarni, które William Grant & Sons prowadzą do dziś.
The Balvenie Double Wood 12 Years - Opinie klientów
Balvenie 12-letnia Double Wood - edycja na 25 rocznicę
Sherry jest wyraźnie wyczuwalne w całym trunku, z orzechową słodyczą i cynamonową przyprawą wyraźną na podniebieniu.
Whisky The Balvenie Double Wood 12 Years
Zapach drewna, orzechów i delikatny powiew cytrusów. Bogata i kremowa wanilia z lekkim naparem bourbona i nutami torfowymi.
2024-10-11
Balvenie DoubleWood 12 Year Old Single Malt Scotch Whisky
Balvenie DoubleWood 12 Year Old Single Malt Scotch Whisky zyskuje swój charakterystyczny charakter dzięki dojrzewaniu w dwóch rodzajach drewna, znanym jako „wood finishing”. Dojrzewanie w beczkach z amerykańskiego dębu łagodzi ducha i nadaje rozgrzewające warstwy waniliowej pikantności. Po 12 latach jest przenoszona na dodatkowe dziewięć miesięcy do europejskich dębowych beczek po sherry, aby zwiększyć złożoność, przynosząc owocowe, miodowe głębie. Najlepiej smakuje bez dodatków, z lodem lub z odrobiną wody dla wzmocnienia smaku. Wykonane ręcznie, aby cieszyć się nimi w sposób odpowiedzialny.