Yamazakura Blended Whisky 0,7L
Yamazakura Blended Whisky 0,7L
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Yamazakura Blended Whisky 0,7L
Kraj: Japonia
Region: Prefektura Fukushima
Gorzelnia/marka: Yamazakura
Producent: Sasanokawa Shuzo Co
Pojemność: 0,7l c3
Alkohol 40%
Nazwa Yamazakura opiera się na dwóch japońskich symbolach - „yama” oznacza górę, a „sakura” odnosi się do wiśni, symbolu blaknącego piękna.
Aromat japońskiej whisky Yamazakura Blended ujawnia ciekawe nuty ziemi, dębu, solonych orzechów i kwiatu pomarańczy. Japońska whisky wygląda bardziej kwiatowo niż owocowo, co z kolei pasuje do jej marki i wiśniowych kwiatów na etykiecie. Smak jest widoczny z bogatej, owocowej strony. Dojrzałe owoce ogrodowe są połączone z solonym karmelem i nutą ziół, pieprznych przypraw i płatków zbożowych. Wykończenie średnio długie z nutą płatków śniadaniowych, przypraw, oraz wanilii.
Notatki Sommelier
Zawartość alkoholu na poziomie 40% sprawia, że jest przystępny dla każdego, także dzięki strukturze finezji i elegancji rozegranej na nutach owocowych, dojrzałych owoców oraz spójnym nutom starzenia, od wanilii po nuty karmelu i przypraw przypominających prażenie orzechów laskowych . O eleganckim i miękkim body, bez nadmiernej szorstkości.
Cherry Mountain: takie jest znaczenie słowa Yamazakura lub nazwy, którą destylarnia zdecydowała się nadać tej blended whisky. Jesteśmy w Japonii, w mieście Koriyama, a firma Sasanokawa Shuzo została założona w 1765 roku w celu produkcji sake i shochu, typowych japońskich pochodnych ryżu. Od 1946 roku destylarnia zdecydowała się także na produkcję whisky, zamierzając tworzyć eleganckie i miękkie blendy trafiające w gusta lokalnych konsumentów. Od tego momentu produkcja nigdy się nie zatrzymała, mimo że najważniejszy etap pod względem komercyjnym nastąpił niedawno, a entuzjaści z całego świata chętnie dostaną w swoje ręce butelkę japońskiej whisky.
Eksport Yamazakura zyskała uznanie na całym świecie dzięki umiejętnemu połączeniu whisky kukurydzianej i 20% whisky słodowej, przed znaczącym starzeniem w dębowych beczkach, które wcześniej zawierały amerykański Bourbon.
Historia whisky w Japonii tra już stulecie, od pionierskich innowacji Masataki Taketsuru w tej dziedzinie, po powrocie ze Szkocji w towarzystwie swojej szkockiej żony i bogatym doświadczeniu do wykorzystania. Marzenie Masataki trwało wiele lat, aż mniej więcej na przełomie wieków cały świat dostrzegł dobro i wysoką jakość japońskiej whisky.
Od tego momentu historia gwałtownie przyspieszyła i dziś japońska whisky jest jedną z najbardziej poszukiwanych i eksportowanych na świecie, do tego stopnia, że zapasy beczek drastycznie spadły i kilka nowych destylarni weszło do tego sektora. Kolejnym elementem jest innowacyjność destylacji whisky przez destylarnie sake lub shochu, dwóch tradycyjnych japońskich destylatów. Yamazakura jest jedną z nich, z tradycją destylacyjną sięgającą prawie 250 lat wstecz, zanim zetknęła się z whisky po II wojnie światowej, w połączeniu z najlepszymi innowacjami Taketsuru.
Yamazakura to jedna z gorących nazw na japońskim krajobrazie, a ta Yamazakura Blended Whiskey to nic innego jak doskonały przykład jakości whisky z tej destylarni, whisky, która sprawia, że zmysłem węchu podróżujesz do odległych krain, gdzie poszukiwania perfekcja poprzez dopracowanie szczegółów jest praktyką i częścią DNA Krainy Wschodzącego Słońca. Jak to praktycznie zawsze bywa, tajemnica otacza whisky tego kraju i Yamazakura Blended Whisky.
Nie umieszczanie na etykiecie wzmianek o dojrzewaniu w kategoriach lat czy konkretnych beczek. Zagadką pozostaje, dlaczego destylarnia woli, żeby przemówiła whisky, a nie sterylna karta techniczna, pozostawiając dowolną interpretację temu, kto włoży w nią nos i usta. Delikatność i elegancja, które można znaleźć w tej mieszanej whisky Yamazakura, są z pewnością owocem umiejętnego połączenia whisky ze słodu jęczmiennego i whisky z gospodarstw wiejskich w połączeniu z doskonałym wykorzystaniem drewna, z wyrafinowaniami, które nigdy nie są irytujące ani zbyt krótkie.
Zamiarem destylarni jest zebranie najlepszych walorów whisky i połączenie ich ze zręcznością ekipy destylarni, preferującej delikatną i elegancką rękę oraz unikającą nadmiernej intensywności, dla whisky, którą również bardzo lubimy w koktajlach, dla uprzejmość, z jaką słucha pozostałych składników, nadając mu przewagę i uzyskując zadowalające rezultaty w każdym szczególe. Ciekawie proponować jako zwykły highball, a więc z kilkoma kostkami lodu i wybranym tonikiem, na orzeźwiający koktajl, który można również podawać do stołu, jak to jest w zwyczaju w różnych restauracjach w Japonii.
2024-03-09
Yamazakura Whisky Japońska
W zapachu pojawiają się aromaty kwiatów pomarańczy oraz nuty drewna i ziemi. W smaku bogata. Na początku jabłko i gruszka, które następnie ustępują miejsca solonemu karmelowi i herbatnikom. Finisz długi z przyjemnym waniliowym zakończeniem. Whisky Blended Japońska wytworzona w destylarni Sasanokawa Shuzo, w centralnej części prefektury Fukushima. Nazwa alkoholu - Yamazakura, odnosi się do dwóch japońskich słów yama –góra, sakura – drzewo wiśniowe, a więc whisky pochodząca z podnuża góry porośniętej drzewami wiśni...czyli symbol efemerycznego piękna. Yamazakura jest kombinacją whisky słodowej jęczmiennej oraz whisky produkowanej z innych rodzajów zbóż.