Beluga Allure Vodka
Beluga Allure Vodka
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wódka Beluga Allure
Kraj: Rosja
Region: Syberia
Producent: Beluga
Rodzaj: Wódka czysta
Wykonana z parzenicy
Pojemność: 0,7l
Alkohol: 40%
Rosyjska wódka Beluga Allure jest filtrowana wiele razy, zanim destylatorzy dodają bardzo niewielką ilość ekstraktu figowego i syropu klonowego, co daje klasycznie czysty, ale subtelnie słodki profil smakowy. Wódka BELUGA Allure produkowana jest ze słodowanego spirytusu oraz mieszanki zmiękczonej wody i czystej syrejskiej wody źródlanej Getreidemalz. Mimo że artezyjska woda źródlana jest naturalnie czysta, musi zostać podwójnie przefiltrowana przez piasek kwarcowy i specjalny srebrny filtr. Po zmieszaniu spirytusu i przefiltrowanej wody artezyjskiej mieszaninę wodno-spirytusową oczyszcza się jeszcze raz, ponieważ trzykrotnie filtruje się ją przez 10,5-metrowy filtr kolumnowy z węglem brzozowym w celu zakończenia oczyszczania. Wódka Beluga Allure stała się symbolem rosyjskich osiągnięć rosyjskiego zespołu Beluga Polo - doświadczonego zwycięzcy międzynarodowych zawodów polo. Okres „odpoczynku” tej wódki trwa dwa całe miesiące. Podobnie jak nazwa napoju, butelka Allure jest wykwintna i delikatna, elegancka i łagodna. Beluga to światowej sławy szlachetna rosyjska wódka. Dzięki arystokratycznemu pochodzeniu i sielankowej jakości Beluga zdobyła należne miejsce w globalnej kulturze zadowolenia i konsumpcji ducha. Aby stworzyć Belugę najszlachetniejszą z rosyjskich wódek, wybrali Gorzelnię Mariinsk. Gorzelnia Mariinsk została założona w 1900 roku w sercu Syberii, w jednym z najbardziej ekologicznie czystych i spokojnych rejonów Rosji.
Notatki Sommelier Bachus
Tylko najczystsza woda źródlana z Syberii jest wykorzystywana w produkcji rzemieślniczej wódki Allure Beluga. Aromat początkowo wytwarza intensywne nuty świeżo krojonego chleba. Jasność podwójnie filtrowanej wódki Beluga Allure jest niezrównana. Wykończeniem są subtelnie słodkie niuanse syropu klonowego i wyciągu z fig, cudownie harmonijne dopełnienie lekko kwiatowego smaku wódki przechowywanej przez dwa miesiące przed butelkowaniem. Przystawki do wódki: Pizza pepperoni, pierogi z kapustą, bagietka z kawiorem, śledzie rolmopsy po kaszubsku, strogonow, placek po zbójecku z ogórkami kiszonymi, owoce morza w zalewie octowej, grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, kurczak po studencku…
Beluga Allure (z ekstraktem figowym i syropem klonowym, leżakuje 60 dni). Na każdej butelce jest ręcznie przyklejana metalowa miniaturka ryby, zamykane korkiem i lakowane, do najdroższej Beluga Gold Line (ok. 700 zł butelka) dodawany jest specjalny młoteczek do obtłukiwania laku. Produkowana od 2002 roku w zakładach na Syberii, które istnieją od 1900 roku i są jednym z największych producentów wódki w Rosji. Nazwa pochodzi od największej ryby z rodziny jesiotrowatych, po pollsku zwanej bieługą, giganta z gatunku anadromicznego (na tarło wpływa do wód słodkich). Długość ciała dochodzi do 5-9 m, waga do 1,5 tony, a żyje ponad 100 lat. Występuje w wodach Morza Kaspijskiego, Azowskiego i Czarnego.