Abadia Retuerta Sardón de Duero
Winery Abadía Retuerta Kastylia znajduje się w centrum uprzywilejowanej Mile of wine Gold, gdzie spotykają się najbardziej prestiżowe marki wina w Hiszpanii. Abadía Retuerta posiada ponad 200 hektarów własnej winnicy i jedną z najnowocześniejszych winnic w Europie. Przewodniczy mu imponujące opactwo z XII wieku, które będzie schronić jeden z najbardziej ekskluzywnych hoteli na świecie. Jego wyjątkowe wina są owocem doskonałej dojrzałości, jaką uzyskuje się w jedynym terroir stworzonym przez rzekę Douro i ekstremalnych warunkach klimatycznych doliny. Została założona w 1996 roku i praktycznie od samego początku było wiadomo, że tworzone w niej będą wina niezwykłe. Zakrojony na szeroką skalę winiarski projekt został dopracowany w najdrobniejszych szczegółach. Kierownictwo techniczne w winnicy sprawuje pod kierunkiem dr Angela Anocibara. w enologii na Uniwersytecie w Bordeaux. Procedury pracy są wyznaczane przez naszego konsultanta, Delbeck Pascal, francuskiego winiarza, który zaprojektował winnicę Abadía Retuerta. W prawie 30-letniej historii Abadía Retuerta zdołała osiągnąć dojrzałość i równowagę w swoich winach. Wina nagradzane za konsystencję i elegancję. W 2005 roku Selección Especial została uznana za najlepsze czerwone wino świata podczas International Wine Challenge w Londynie. To samo wino trzy lata z rzędu znalazło się na liście 100 najlepszych win świata słynnego magazynu Wine Spectator. Osiągnięcie, które osiągnęliśmy jako pierwsi w Hiszpanii. Nasze Pago otrzymały kilka wyróżnień w renomowanych czasopismach. Niedawno Petit Verdot 2015, klejnot naszej posiadłości, zdobył 99 punktów w prestiżowym Przewodniku Smakoszy. W Hiszpanii istnieje grupa winiarzy, którzy żyją i zdobywają wyjątkowe wina. Winiarze, którzy kochają swoje gospodarstwa i szanują otaczające je środowisko, jakby były prawdziwymi klejnotami. Ludzi, którzy uprawiają ziemię z takim samym oddaniem i troską, z jaką Matka Natura zapewnia najlepsze zasoby (gleba, natura, klimat) na swoje płatności. A nawet niezwykłe piękno. Kiedy ci winiarze spotkali się i skosztowali swoich win, zdali sobie sprawę, że nie tylko łączy ich pasja i filozofia pracy, ale mogą pójść o krok dalej, pracując wspólnie nad wyjątkowymi winami.