Aberlour Whisky Speyside - Producent Win
Aberlour Whisky z regionu Speyside
Destylarnia Aberlour mieści się w miejscowości Aberlour w centrum Speyside, w pobliżu Craigellachie z sąsiedztwem Dufftown, na zboczu góry Ben Rinnes, w pobliżu The Macallan, u zbiegu rzek Lour i Spey. Aberlour - ujście rzeki Lou. Destylarnia Aberlour w 1826 założona została przez Johna i Jamesa Granta. W latach 1879 destylarnia została przeniesiona w nowe miejsce, oddalone od starego o około milę. W roku 1892 Aberlour została przejęta przez firmę R. Thorne & Sons, która rozbudowała i zmodernizowała destylarnię. Aberlour Whisky została przejęta przez Campbell Distillers w roku 1966 po czym rozbudowano destylarnię Aberlour i w 1974 przejoł destylarnię nowy właściciel francuska Gruoa Pernod-Ricard. Francuzi postanowili zainwestować w produkcję whisky szkockiej. Z pewnością z tego właśnie powodu Aberlour jest jedną z najpopularniejszych single malts we Francji - podobnie jak firmowane przez Pernod-Ricard blendy Clan Campbell i House of Lords. Od samego początku istnienia destylarni jeden z podstawowych surowców do produkcji whisky, mianowicie woda, pochodzi niezmiennie z tego samego źródła. Jest to znajdująca się na terenie destylarni studnia Św. Drostana (zwanego też Dunstanem) - misjonarza, który w X wieku nawracał Szkotów na wiarę chrześcijańską, został później biskupem Canterbury, a po śmierci uznany został za świętego. Jest on zresztą patronem Aberlour - to właśnie w miejscu, gdzie bije źródło zwane obecnie studnią jego imienia, chrzcił on pierwszych szkockich chrześcijan. Miejsce to wyraźnie ma to, co po angielsku zwie się "spiritual history". Destylat z Aberlour przez wiele lat wykorzystywany był przede wszystkim do produkcji blendów, po inwestycji i modernizacji destylarni Aberlour zaczęto wypuszczać Aberlour single malt whisky. . Część destylatu Aberlour leżakuje w beczkach po bourbonie, część w beczkach po sherry. Sposób beczkowania ma duży wpływ na ostateczny smak i aromat whisky, jak również jej barwę Whisky. kolor. Aberlour posiada charakterystyczną dla wszystkich whisky barwę nim łagodniejsza Whisky tym kolor Whisky ciemniejszy. Na przykład Aberlour leżakowane (przynajmniej częściowo) w beczkach po sherry posiada głęboką, ciemną barwę. Whisky tego typu ma stosunkowo łagodny smak intensywne aromaty z zaznaczonymi akcentami słodyczy wyniesionych z beczek po sherry jakie występują w najpopularniejszej Whisky Aberlour 10YO. Początkowo była to whisky 12-letnia, z czasem jednak zastąpiona została przez wspomnianą na wstępie wersję 10-letnią. Oprócz niej istnieje wiele wersji rocznikowych Whisky Aberlour (np. Aberlour 1970 i Aberlour 1971), Aberlour 15 letnia, Aberlour 18 letnia, Aberlour 21 letnia. Aberlour 25 letnia.