Acustic – Hiszpania – Montsant - Producent Win
Nazwa winnicy, Acústic Celler, jest bezpośrednim porównaniem do muzyki akustycznej, a nazwa winiarni dosłownie oznacza "piwnicę akustyczną". Winiarnia została nazwana muzyką akustyczną, ponieważ ich filozofia wytwarzania wina ma czysty wyraz ich winogron, tak jak muzyka bez elektryczności. Wszystkie te produkty winiarskie są wytwarzane z rodzimych winogron, które są uprawiane z winorośli, które mają od 35 do 80 lat. Winogrona te produkują niewielkie ilości winogron o bardzo wysokiej jakości.
W regionie o wyjątkowym charakterze i osobowości, a także z bardzo starymi winoroślami, Albert Jané - wnuk winiarzy z Penedès - założył Acustic Celler w Montsant DO. Ekstremalny klimat Montsant, wraz z wyjątkowymi glebami tego regionu, pomógł Acürstical Celler stworzyć wysokiej jakości i wyraziste wina, które reprezentują tradycję i historię tego regionu. Najbardziej popularne czerwone wino z winnicy Acústic w Montsant pochodzi od winnicy, Acústic Tinto (Acõstic Red Wine) wino powstaje z kuponu Grenache, Carignan (Samsó), and some Garnacha Peluda (Hairy Grenache) Acústic Tinto dojrzewa przez rok w dębowych beczkach. Kolejnym znanym winem jest Braó, co można przetłumaczyć jako "odwaga". Również Auditori jest popularnym winem tej winnicy, a jego nazwę można przetłumaczyć jako "katedra". W Hiszpanii bardzo często słucha się dobrej muzyki akustyczna w katedrze. Jeśli chodzi o białe wina, Acústic Blanc (białe wino) jest bardzo popularnym białym winem tej winnicy i został poddany fermentacji w beczkach dębowych, aby nadać mu wyjątkową strukturę. Albert Jané tworzy wina z Priorat, Ritme Celler. Pracując z winogronami z bardzo starych winorośli z małych działek.
Aperlacja Montsant to dobry przykład kolejnego hiszpańskiego regionu wychodzącego z cienia i zdobywającego międzynarodowe uznanie. Tutejsi winiarze coraz częściej zdobywają nagrody i coraz trudniej znaleźć miejsce pod nową uprawę. Acustic to jedna z najbardziej błyskotliwych karier w hiszpańskim winiarstwie ostatnich lat. Acustic Celler jako firma bardzo szybko osiągnęła sukces, o jakim mażą wszyscy winiarze. Tarragona mało do tej pory znana, sąsiadująca z Prioratem, część Katalonii okazała się znakomitym siedliskiem. Niepowtarzalna gleba, dojrzałe wieloletnie krzewy, determinacja, doświadczenie i talent winiarza pozwoliło już w pierwszym roku od wypuszczenia win na rynek uzyskać nieprawdopodobną notę 92 i 94 punkty u Roberta Parkera. Bardzo dobre oceny wina z Acustic uzyskały podczas panelowej degustacji „Magazynu Wino”.