Akaru Central Otago Nowa Zelandia Rodzina Skeggs była jedną z pierwszych osób, które kupiły i zasadziły winnice w Central Otago w połowie lat 90., więc miała szczęście, że nabyła wspaniałą działkę od strony północnej w Bannockburn. Zasadzona w 1996 roku, ta 50-hektarowa działka od tego czasu stanowi podstawę dla win Akarua. Ze względu na krótki okres wegetacyjny w Central Otago, wybór miejsca jest jednym z kluczowych elementów w tworzeniu wspaniałego wina, a Akarua ma miejsce, które należy do najlepszych. Zrównoważony rozwój w winnicy i winnicy jest integralną częścią etosu Akarua. Oszczędzanie wody, recykling, stosowanie lekkich butelek, w pełni izolowane pomieszczenia z beczkami i energooszczędne oświetlenie w winnicy to tylko niektóre z inicjatyw podjętych przez Akarua w celu zagwarantowania jej akredytowanego statusu jako zrównoważonego producenta. Winiarz Andrew Keenleyside zapewnia, że ​​owoce są dobrze zbilansowane. Unika rodzynkowych smaków, które niektórzy w Central Otago wydają się uzyskiwać, i produkuje wina z pięknym aromatycznym wyciągiem i delikatnymi taninami, co doskonale ilustruje „RUA”. Winogrona przeznaczone do produkcji „RUA” są moczone na zimno przez pięć dni przed rozpoczęciem fermentacji, a następnie przebijane dwa razy dziennie, a następnie przez kolejne sześć dni trafiają do skórek po fermentacji, aby zapewnić winu taninę, której potrzebuje. Rezultatem jest niezwykle atrakcyjny i niedrogi Pinot Noir z Central Otago. Ich Akarua Pinot Noir, zrobiony wyłącznie z owoców z Bannockburn, ma podobne traktowanie jak RUA, ale widzi bliżej 30% (zamiast 10%) nowego dębu. Wino ma dodatkowy wymiar bogactwa i głębi oraz prawdziwą klasę. Z Akaruą zapoznał nas nieżyjący już Tony Jordan, który jako pierwszy zrobił swoje wina musujące. Tony zbudował Domaine Chandon w Australii i był jednym z wiodących światowych ekspertów w produkcji win musujących. Zawsze wierzył w potencjał Central Otago w wytwarzaniu najwyższej jakości musujących musów i wreszcie zdał sobie sprawę ze swojej ambicji, aby wytwarzać tutaj wysokiej jakości wina musujące, kiedy w 2011 roku pojawiły się pierwsze wina musujące Akarua. The Brut, mieszanka 59% Pinot i 41% Chardonnay , jest chrupiąca i czysta, z cudowną równowagą i złożonością. Wina bazowe przechodzą pełną malolaktykę, zanim zostaną zmieszane z 15% wina rezerwowego. Wino dojrzewa w butelce na osadzie osadowym przez 18 miesięcy przed wyrzuceniem. Rosé to mieszanka 63% Pinot Noir i 37% Chardonnay. Ma piękny, świeży zapach truskawek i czerwonej porzeczki oraz wspaniały zamek na podniebieniu.

 

Zobacz wina z Nowej Zelandii

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz