Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Amarone wino, które rozgrzewa: Amarone della Valpolicella to niewątpliwie jedno z najbardziej intensywnych win czerwonych na arenie globu. Na podniebieniu Amarone jest uwodzicielsko smaczne z akcentami słodyczy i nutami wyraźniejszymi jak pikantne przyprawy; jednocześnie jest to także wino wytrawne. Bogaty północny Włoch („amaro” = po włosku „gorzki”) od końca lat trzydziestych XX wieku cieszy się stale rosnącą ilośćą miłośników wina Amarone. Od wieków wino Amarone jest oceniane jako mocne i eleganckie wino czerwone w jednym tchu z „winami królewskimi” Brunello, Barolo i Barbaresco.
Wino Amarone zawdzięcza swoje pochodzenie winnicy Vaio Armaron. Odmiany winogron użyte w tej legendzie wina to typowe dla tego obszaru: Corvina, Corvinone i Rondinella. Dodawane są inne lokalne specjały, takie jak Molinara, Dindarella, Rossignola czy Oseleta. Roczniki czy miejsca odgrywają w Amarone mniejszą rolę, gdyż o jakości wina, które od dawna było postrzegane jako zbyt gorzkie, decyduje przede wszystkim proces produkcji. Dla producentów takich jak Bertani, Guerrieri Rizzardi, Tedeschi czy Tenuta Sant'Antonio stał się teraz ważniejszy dla Amarone niż Valpolicella.
Produkcja wina Amarone jest bardzo wyjątkowa. Winogrona są przechowywane przez około 120 dni – często dłużej – na drucianych stojakach lub w skrzynkach w przestronnych magazynach, a „fruttai” jest suszone. W przypadku „appassimento” owoce tracą do 40 procent płynu. Podczas gdy woda głównie odparowuje, wszystkie smaki są skoncentrowane. Pozostały jagody o wysokiej zawartości cukru i kwasu. Następnie rodzynki są delikatnie wyciskane i poddawane fermentacji.
Jakościowe wina Amarone jest o intensywnym złożonym i typowym charakterze nie jest determinowana długością leżakowania wina. "appassimento" Nie chodzi o selekcję winogron, ale o staranną selekcję winogron i o to, jak dobrze hodowca winorośli kontroluje warunki suszenia - obejmują one cyrkulację powietrza w magazynie i jesienną pogodę. Amarone dojrzewa przez co najmniej 24 miesiące - ale zwykle przez cztery, pięć lat, a nawet dłużej, ponieważ rozwinięcie się jego złożonego aromatu zajmuje dużo czasu. Dziś duże drewniane beczki ponownie zastępują 225-litrowe beczki, które były preferowanym wyborem w latach 90. XX wieku i dzięki którym wino tryskało już mocą.
Wino Amarone pomimo swojej sławy, sommeliere wina mają rozbieżne opinie na temat głęboko czerwonego, długowiecznego i misternie produkowanego, potężnego szczepu z Veneto. Niektórzy lubią intensywne owoce i pikantne taniny, przesadną słodycz, dojrzałą kwasowość, kremową strukturę, wysoką zawartość alkoholu – normalne jest stopniowanie od 15% objętości – oraz napięcie między wszystkimi atrybutami. Inni natomiast określają Amarone jako wino zbyt ciężkie i często jednowymiarowe.
Czas nominacji wina Amarone, gdy w latach sześćdziesiątych zmienił się gust publiczności. W 1968 roku wino weneckie uzyskało status DOC, a w 2010 roku awansowało do rangi wina DOCG. W 1995 roku produkcja wynosiła zaledwie 1,5 miliona butelek i w kolejnych latach stale zwrastał. Obecnie napełnionych jest prawdopodobnie ponad 16 milionów butelek tego bogatego czerwonego wina z suszonych winogron. Zadbano o utrzymanie autentyczność i ekskluzywność Amarone na wysokim poziomie, Stowarzyszenie Rodziny Amarone wprowadziło rejestr winnic. Smaczne popularne wino z pół rodzynków nadal będzie celebrowane jako wykwintne wino przy wielkich okazjach, w najlepszym towarzystwie i na wystawnym bankiecie.
Wyszukaj ponownie to co szukasz