Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Ametller winiarnia, położona w pięknych górach Montsant. U podnóża Parku Narodowego Ametller, Ametller Winery znajduje się na skraju pięknych gór Montsant. winnica otoczona jest wspaniałymi winnicami, imponującymi klifami i strumieniami z bujną roślinnością. Wzgórze, na którym znajduje się winiarnia, jest zahipnotyzowane wysoką różnorodnością biologiczną, która może oczarować każdego odwiedzającego go gościa. W 2005 roku w winnicy Ametller wybudowano nowy trzykondygnacyjny nowoczesny obiekt z zaawansowanymi technologiami. Historia winnicy Ametller zaczyna się w pierwszej połowie XIX wieku wraz z Joan Ametller Fortuny i niewielkim zakupem ziemi w mieście Sant Marti Sarroca. Wiele lat później, w 2005 roku, na fundamentach starej winnicy powstała nowa trzypiętrowa winnica z nowoczesnymi i zaawansowanymi technologiami. Piwnica w winnicy Ametller ma nową beczkę i rozlewnię do przechowywania, leżakowania i butelkowania win. Na najwyższym piętrze winnicy Ametller Winery znajduje się sala do degustacji wina, z której roztacza się widok na bujne krajobrazy. Dzisiaj siódme pokolenie rodziny Ametller zaczęło wytwarzać wina pod prestiżową nazwą Priorat DOQ. Stare winnice z 60-90-letnimi winoroślami. Właściciel Ametller Winery kupił wiele starych winnic w pięknym mieście Porrera ze względu na niezwykle żyzne gleby i wyjątkowe terroir. W winnicach pracownicy Ametller Winery uprawiają autochtoniczne odmiany, takie jak Garnatxa i Carinyena, niektóre z nich to winorośle w wieku 60-90 lat, wszystkie w regionie Priorat DO. Inna farma na posiadłości, Mas del Mustardo – 23-hektarowa winnica w miejscowości La Morera de Montsant podziela swoją pasję do produkcji wina. Rodzina Ametller uprawia Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tempranillo, Xarel-lo, Sauvignon Blanc i Muscat pomiędzy tymi dwoma właściwościami. Winiarnia znana jest z produkcji wysokiej jakości win czerwonych i białych, którym towarzyszą najlepsze wina deserowe i musujące. Rodzina Ametllerów przeniosła się z Tarragony do regionu Alt Penedès dwa wieki temu w 1824 roku, nabyła małą farmę, która ostatecznie przekształciła się w obecną posiadłość Heredad Ametller (wiejska posiadłość) i zaczęła tworzyć swoje dziedzictwo wyjątkowej uprawy winorośli i poświęcenia się lokalnemu terroir. Rodzinna posiadłość ma obecnie prawie 500 akrów. Od najwcześniejszych dni współpracowali z innowacyjnymi piwnicami winiarskimi okolicznych terenów, które w tamtym czasie należały do czołówki europejskiego przemysłu winiarskiego. Stanowi to istotę reputacji Penedès w zakresie uprawy winorośli; łącząc tradycję tej ziemi z innowacyjnością… 25 lat temu Joan Ametller, pierworodny siódmego pokolenia Ametllerów, zdecydował się na krok naprzód i rozpoczął zupełnie nowy osobisty projekt, butelkowanie własnych win DO Penedès i cavy w miejscowości Font Rubi. W 1998 roku, szukając lepszych miejsc do produkcji najlepszych możliwych win, Joan kupiła kilka winnic w Priorat i Montsant, trudnym dzikim obszarze u podnóża Serra de Montsant, „świętej góry” Priorat (wysokość 780 m). Tutaj rozpoczęła się kolejna faza… Obecnie, o powierzchni ~65 akrów, ta nieruchomość o nazwie Mustardó jest jedną z największych, pojedynczych posiadłości w Priorat, a ze względu na zmiany klimatu i dużą wysokość stała się jedną z najciekawszych pojedynczych działek w całym Priorat. W uzupełnieniu o kolejne 15 akrów ponad 70-letnich winnic położonych w pobliżu Torroja, projekt J. Ametller Priorat zapewnia 100% kontrolę winnic i zintegrowaną produkcję w celu osiągnięcia poziomu „zero pozostałości”.Trzy lata temu Joan Ametller i Gaizka Lejarza założyli AWW, aby skupić się na rozwoju rynku międzynarodowego, zdobywając reputację Ametller wśród marek win na całym świecie. W tym krótkim czasie osiągnęliśmy wysokie oceny w takich wyzwaniach jak Decanter, CWWSC, Grenaches du Monde, Parker, Peñín, zawsze od 88 do 95 punktów…
Wyszukaj ponownie to co szukasz