Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Aneri Legnago Verona - Winnica Aneri znajduje się w Legnago, w prowincji Werona; założona przez przedsiębiorczego Aneriego Giancarlo, który po blisko dwudziestu latach jako dyrektor generalny Cantine Ferrari postanowił w 1993 roku poświęcić się ich pasjom, najpierw produkując oliwę z oliwek najwyższej jakości, a w końcu produkując doskonałe wina. Właściwości Aneri rozciągają się w Valpolicella do produkcji wielkiego Amarone, na wzgórzach Prosecco w Valdobbiadene iw Południowym Tyrolu, aby ożywić Pinot Bianco, Pinot Nero i Gewurztraminer. Pomysł założyciela jest pomysłem na firmę rodzinną, w rzeczywistości oprócz niego zatrudniona jest jego żona Valeria oraz ich synowie Aleksander i Stella. Ze swoim znakiem rozpoznawczym Aneri wszedł do piwnic winnych Kwirynału, a jego bąbelki rozsławiły tosty. Barack Obama, aby uczcić swoje pierwsze wybory, zjadł kolację we włoskiej restauracji w Chicago popijając Prosecco Aneri. Wszystko dzięki zamiłowaniu i umiejętności Aneri Giancarlo który jest podczaszym możnych, udaje mu się nakłonić polityków i gwiazdy do odkorkowania butelek, bez względu na ich wyznanie: od Obamy po Trumpa, od Putina i Berlusconiego po Ciampiego i Napolitano.
Amarone pochodzi z ewolucji uprawy winorośli Valpolicella. Od jego debiutu minęło około sześćdziesięciu lat. Poprzednikiem tego wspaniałego wina było „Recioto”, słodkie wino znane od czasów rzymskich. Wino to zrodziło się z wyselekcjonowanych gron wysokiej jakości iz lekkim spontanicznym wysychaniem owoców regionu, charakterystycznych dla jego klimatu, prawdy obecnych winogron i mniej bujnej uprawy winorośli.
Wraz ze zmianą potrzeb żywieniowych i smaków, które sprawiły, że wino jest poszukiwane na wszystkich stołach, a nie tylko na stołach bogatych dżentelmenów, stopniowo byliśmy świadkami intensyfikacji winnic i ważniejszych produkcji pod tym punktem ilościowym. I właśnie z tego pochodzi Amarone. Mniejsza ilość cukrów obecnych w winogronach prowadzi do bardziej regularnej i szybszej fermentacji, aż cukier prawie całkowicie przekształci się w alkohol. Oto sekret Amarone: idealna i perfekcyjna równowaga elementów, które ją tworzą i sprawiają, że jest mocna i delikatna, surowa i złożona, prosta i wyrafinowana lub po prostu „wyjątkowa”.
Amarone Aneri „Stella” rodzi się z klasycznych winogron Valpolicella, wspólnie poddawanych winifikacji bez pomocy biotechnologii. Leżakuje przez ponad cztery lata w małych i średnich dębowych beczkach, a następnie jest butelkowany w jednej partii. I to właśnie szacunek dla jego długiej historii i tradycji sprawia, że to wino jest wspaniałe na świecie.
Wyszukaj ponownie to co szukasz