Anima Negra Majorka - Producent Win
Ánima Negra Majorka położona w południowo-wschodniej części wyspy winiarnia produkuje wina w dawnej posiadłości Son Burguera, w pobliżu miasta Felanitx i pochodzi z XIII wieku. Założona w 1994 r. Ánima Negra Mallorca jest wynikiem symbiotycznego klimatu, gleby i autochtonicznych odmian wyspy Majorka. Rezultatem są szczere i specjalne wina, dalekie od bezosobowych tendencji do tworzenia wina. To właśnie ta przesłanka, wraz z celem produkcji win o najwyższej możliwej jakości, wyznacza codzienną Czarną Duszę. Priorytetem jest naturalna uprawa winorośli. Poszanowanie specyfiki gleby i uprawy odmian autochtonicznych (Callet, Mantonegre, Fogoneu i Premsal Blanc) ukształtowało ich własną filozofię zarówno pod względem rozumienia uprawy winorośli, jak i samego produktu. Obecnie produkcja wina Mallorca Ánima Negra wynosi około 250 000 butelek z winogronami pochodzącymi z 70 ha winnic, wszystkie z nich własne. Na dzień dzisiejszy asortyment Ánima Negra Mallorca obejmuje niezwykłą białą Quíbia 35 000 butelek, mieszankę białej Premsal; różowa Giró Ros i czerwony Callet winifikowane jak Blanc de Noirs. Podstawowy czerwony 200 000 butelek, łączy Callet (65%) z Manto Negro, Fogoneu i około 15% Syrah i stanowi dobre wprowadzenie do stylu win z Balearów. Prawdziwą gwiazdą jest jednak jedna odmiana Callet ÀN 15 000 butelek, wykonana ze starych winorośli uprawianych obok drzew owocowych; jest to obowiązkowy czerwony i doskonały przykład zmian, które zaszły w hiszpańskiej scenie winiarskiej w ciągu ostatnich dwóch dekad. Son Negre to rzadkość - połączenie Callet, Manto Negro i Fogoneu wykonane wyłącznie w najlepszych rocznikach - etykiety zostały zaprojektowane przez słynnego Mallorcan artystę Miquela Barceló. 85% win jest sprzedawanych za granicą.
Majorkańskie wina z Ànima Negra - Na południowym wschodzie znanej śródziemnomorskiej wyspy Majorka, w pobliżu Felanitx - a dokładniej w starej posiadłości Son Burguera z XIII wieku - znajduje się winnica Ànima Negra. W momencie jego budowy, ponad siedemset lat temu, znajdowały się tu już pomieszczenia do produkcji wina, ale pierwotnie z zamiarem zaopatrywania w wino okolicznych mieszkańców. Sama uprawa winorośli przetrwała wieki i dziś charakteryzuje krajobraz tej popularnej hiszpańskiej wyspy wypoczynkowej. Obecnie winiarstwo jest docenianym elementem kultury Majorki. Ànima Negra jest doskonałym wzore dobrych win majokri gdzie dwaj przyjaciele z dzieciństwa , Pere Ignasi Obrador i Miquelàngel Cerdà, którzy dorastali razem w Felanitx, założyli winiarnię w 1994 roku. Od tego czasu wyposażenie winiarni było stale ulepszane, dzięki czemu własne wina są obecnie eksportowane do ponad 40 krajów na całym świecie. Tymczasem Ànima Negra uważana jest za winnicę kultową.
Klimat, gleba i autochtoniczne odmiany winogron powodują, że wina majorkańskie są nieprzerwane, niepowtarzalne i charakterystyczne. Większość z około 150 mikro-parcel winnicy Ànima Negra znajduje się w promieniu 10 km od winnicy w Felanitx, poza 5 winnicami położonymi na zachodzie wyspy. Stare winorośle odmian Callet, Mantonegro, Fogoneu, Premsal Blanc i Giró Ros rosną na różnych rodzajach gleby, przeplatając się z drzewami owocowymi, takimi jak morele, gruszki, brzoskwinie, śliwki i wiśnie. Winnice znajdują się blisko lasu i są zorientowane w taki sposób, aby jak najlepiej wykorzystać morską bryzę. Winogrona w Ànima Negra są zbierane ręcznie, a następnie poddawane ręcznej i wizualnej selekcji. Winogrona są następnie transportowane do zbiorników ze stali nierdzewnej i cementu z wykorzystaniem zasady grawitacji. Podczas późniejszego procesu dojrzewania używane są własne drożdże firmy Son Negro. Na przestrzeni lat stworzono w tym celu bazę danych genów, wzmacniając w ten sposób typowość autochtonicznych, rodzimych odmian winorośli.
Twórcy stojący za Ànima Negra są szczególnie krytyczni wobec wyspiarskiej uprawy winorośli, która kieruje się wyłącznie interesami ekonomicznymi i prestiżowymi. Grunty orne, które pierwotnie były przeznaczone pod uprawę ziemniaków lub buraków, są przywłaszczane pod uprawę winorośli z powodów ekonomicznych, w celu poprawy własnego statusu społecznego. Według Ànima Negra takie praktyki biznesowe odbywają się na plecach i kosztem przyrody, a ekologiczna nierównowaga jest wzmacniana. Ale uprawa winorośli i samo wino również cierpią z powodu takiej ekonomicznie motywowanej uprawy winorośli.
Wina z Ànima Negra to wino z IGP Illes Balears jest opisywane przez samą Ànima Negra jako jej najbardziej charyzmatyczne wino, co ilustruje wieloletnie wysiłki Miquela Àngela Cerdá i Pere Obradora w celu zrozumienia odmiany winorośli Callet i wzmocnienia jej typowości. Z biegiem lat ÀN stawał się coraz bardziej wyrazisty, żywy i harmonijny. ÀN jest wyjątkowy, autentyczny, mineralny, dziki i potężny. Winorośl rośnie na płytkiej głębokości na kamiennych glebach wapiennych o dużej zawartości minerałów i małej zdolności do magazynowania wody. Ze względu na typowe czerwonawe zabarwienie, typ gleby nazywany jest call vermell. Pomiędzy winoroślami rosną drzewa owocowe. Wiatry dzienne - tzw. embaty - wspierają zdrowie winorośli i zapewniają dobrą wentylację. Winogrona zbierane są ręcznie w 10-kilogramowych skrzynkach, pierwsza selekcja odbywa się już w winnicy. Bezpośrednio po zbiorach winogrona są schładzane w chłodni do temperatury 8-10° C. Następnie przy stole sortowniczym odbywa się druga selekcja winogron. Z pomocą technologii optycznej pozostałe winogrona są badane i ponownie selekcjonowane, aby ostatecznie przetwarzać tylko naprawdę najlepsze winogrona. Wykorzystując zasadę grawitacji, winogrona są umieszczane w 4000-litrowych beczkach z francuskiego dębu w celu fermentacji w kontrolowanej temperaturze przy użyciu drożdży autochtonicznych. Późniejsza fermentacja malolaktyczna odbywa się w nowych, drobnoporowatych barrikach z francuskiego dębu. Wino dojrzewa w drewnie przez łącznie 14 miesięcy, po czym przez kolejne 2 miesiące starzone jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej.