Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Anthony Thevenet Beaujolais zadebiutował w 2013 roku rozpoczynając produkcję pierszych win. Po zdobyciu ważnego doświadczenia przez siedem lat od Georgesa Descombesa i Jeana Foillarda. Anthony i jego ojciec Guy powoli przekształcają swoje dziewięć hektarów winorośli na uprawę organiczną, rozwijając swój rynek zbytu. Winorośle Morgon domaine Thevenet i dzierżawione działki Chénas znajdują się na granitowym podłożu i wierzchniej warstwie gleby. Prawie dziesięć win jest produkowanych rocznie z jego zapasu starych winorośli Gamay, z których niektóre są tak stare jak amerykańska wojna secesyjna. W piwnicy pracuje z fermentacją w 100% całych kiści (i częściowo węglową), wszystkie spontaniczne fermentacje z delikatnymi ekstrakcjami w stylu infuzji przez około trzy tygodnie, i leżakują przez 5-8 miesięcy (w zależności od wina i rocznika) w mieszance 60hl betonowych kadzi lub 225-600L beczek. Siarczyny są dodawane tylko podczas butelkowania, nigdy nie przekraczając 15 mg/l, a żadne nie jest klarowane ani filtrowane.
Eksplikacja Beaujolais Anthony'ego Theveneta to wyjątkowe połączenie win z minionych dekad i dzisiejszego trendu rozkosznie owocowych, wczesnych interpretacji z poważną nutą. Po zdobyciu doświadczenia w piwnicy Georges'a Descombesa, jednego z lokalnych weteranów naturalnego winiarstwa, a następnie pięciu latach jako prawa ręka Jeana Foillarda, jednego z prawdziwych luminarzy Beaujolais, poszedł własną drogą. 2013 był jego pierwszym rocznikiem, chociaż jego przejście przez ogień rozpoczęło się wcześnie w jego karierze od gorącego rocznika 2015, po którym nastąpił 2016, w którym grad zniszczył większość jego produkcji w tym roku — testując jego umiejętności zarządzania wynikami, których nikt nie widział w Beaujolais, odkąd żyje jego 90-letnia babcia. Gdyby ktoś poznał jego wina w 2015 lub 2016 roku, trudno byłoby przewidzieć, dokąd zmierza Anthony, mimo że stworzył jedne z najbardziej fascynujących win z 2015 roku, jakie próbowałem ze wszystkich wielkich win Beaujolais. Ale jeśli złapałeś go na początku, tak jak my, z jego fantastycznymi winami z roczników 2013 i 2014, pismo było już na ścianie: jest przeznaczony, aby wyrobić sobie miejsce wśród najlepszych w Beaujolais za naszego życia.
Preferując wina łączące w sobie uniesienie, strukturę i głębię, Anthony ma zarówno styl wina starego, leżakowanego w dużych, starszych 600-litrowych beczkach i butelkowanego pod swoją linią Vieilles Vignes, jednocześnie zachowując nowszy uniesiony styl win Beaujolais z młodszych winorośli oznaczonych po prostu jako Morgon i Chénas. Oprócz swoich poprzednich mentorów, jest w dużej mierze inspirowany przez pokolenia przed nim, które są wystarczająco stare. Postacie takie jak Jean-Louis Dutraive (który traktuje go jak syna) i Yvon Metras, wraz z wieloma nowymi winiarzami w Beaujolais mają wielki szacunek dla Anthony'ego i jego wszechstronności jako winiarza.
Praca Anthony'ego w winnicy odbywa się ściśle według norm ekologicznej, wszystkie pracę są wykonywane ręcznie, w tym usuwanie chwastów za pomocą metalowego konia — małego traktora używanego do ciągnięcia metalowego ostrza, za którym idą i prowadzą ręcznie, aby odizolować chwasty i ledwo musnąć wierzchnią warstwę gleby, aby mieć jak najmniejszy wpływ na pożyteczne mikroby i owady znajdujące się zaledwie kilka cali pod powierzchnią. W Antoni Thevenet Beaujolais winnicach nie stosuje się żadnych zabiegów poza miedzią i siarką — zarówno legalnych w rolnictwie ekologicznym, jak i biodynamicznym, a także akceptowanych w społeczności naturalnego wina; rzeczywistość jest taka, że gdyby ludzie w Europie nie rozpylali miedzi lub siarki w swoich winnicach, w ogóle nie mieliby winogron.
Wszystkie wina w piwnicy Thevenet są winifikowane przez fermentację węglową całych gron, a siarczyny nie są dodawane aż do momentu tuż przed butelkowaniem. W piwnicy nie używa się drożdży hodowlanych, a fermentacje „infuzyjne” (co oznacza niewielki lub żaden ruch winogron podczas fermentacji) trwają około dwudziestu dni, w zależności od roku. Wszystkie wina przechodzą fermentację jabłkowo-mlekową i nie są poddawane klarowaniu ani filtrowaniu.
Po śmierci dziadka Anthony i jego ojciec natychmiast przekształcili trzy z dziewięciu hektarów rodzinnej uprawy winorośli na uprawę winorośli ekologicznej i planują przekształcić resztę w miarę rozwoju produkcji. W 2014 r. dodał małą działkę Côte du Py do asortymentu swoich win domaine, a w 2016 i 2017 r. niektórzy wydzierżawili winnice Beaujolais Village i Chénas.
Morgon jest jednym z najbardziej znanych cru w Beaujolais i znajduje się w sercu dziesięciu cru communes. Z półkontynentalnym klimatem długich, gorących lat i zimnych zim, region ten jest idealny dla Gamay, winogron o dużej wszechstronności, które mają potencjał, aby dać wina tak wykwintne, eleganckie i złożone jak wiele burgundów, a po przeciwnej stronie spektrum wina o dużej sile i strukturze z niuansami bardziej związanymi z ich sąsiadami po drugiej stronie Lyonu z północnej doliny Rodanu. Oczywiście, są też obłędnie pyszne wina pośrodku i niestety morze tanich, chemicznie uprawianych (jak 95% całej apelacji) win, w których w butelce pozostało zaledwie odrobinę życia.
Beaujolais Crus jest w dużej mierze związana ze starożytną francuską formacją skalną, Massif Central, ponad 300-milionowym, silnie zerodowanym pasmem górskim w dolnej połowie Francji. Podłoże skalne w północnym Beaujolais jest całkowitym przeciwieństwem ich północnych sąsiadów z Burgundii, którzy uprawiają Pinot Noir i Chardonnay na wapiennym podłożu skalnym i glinie. Tutaj składa się głównie ze skał kwaśnych (wapień jest zasadowy), takich jak granit i skały magmowe wulkaniczne, oraz łupki metamorficzne i gnejsy, a także pozornie nieskończone źródło innych formacji skalnych, wszystkie o kwaśnym pH.
Morgon, gdzie znajdują się wszystkie winnice rodziny Thevenet, znajduje się na południe od Fleurie i Chiroubles na podłożu skalnym i składzie gleby składającym się głównie z granitu i nie zmienia się zbytnio, dopóki nie dotrzesz do Côte de Py — więcej na ten temat w dalszej części tej historii. Formacja skalna ciągnąca się od Chénas do Brouilly jest również w dużej mierze granitowa, z różnymi rodzajami ziarna gleby, od drobnych piasków granitowych po grube żwirowe miejsca i stożki napływowe, które mogą całkowicie zmienić strukturę gleby.
Może się wydawać, że zagłębianie się w temat, jakim jest ziarno gleby, to przesada dla maniaków wina, ale generalnie ma to duży wpływ na kształt wina i jego niuanse, zarówno subtelne, jak i mocne. W przypadku Beaujolais i gdzie indziej powszechnie można zaobserwować, że piaszczyste gleby wnoszą elegancję i aromatyczne uniesienie, podczas gdy bardziej kamieniste gleby mają tendencję do zwężania wina w pewien sposób, wnosząc gęstość do rdzenia i często twardsze taniny. To tylko mały wycinek wielu przykładów, które można by przytoczyć na podstawie ziarna gleby.
Piaskowe i kamieniste gleby granitowe zapewniają winom Morgon z Thevenet pewną dobrze zaokrągloną strukturę i bogactwo z uniesieniem i wdziękiem rzadko spotykanym w innych crus — chociaż każde cru ma swoją własną osobowość i siłę. W przeciwieństwie do reszty Morgon, jego słynne wzgórze, Côte du Py, ma unikalny rodzaj gleby, zupełnie różny od granitu, złożony głównie z metamorficznego podłoża skalnego (granit jest skałą magmową) i stanowi jedne z najpotężniejszych przykładów Beaujolais.
Wyszukaj ponownie to co szukasz