ARLAUD Cyprien Francja Burgundia

Domaine Arlaud powstała w 1942 roku z małżeństwa Josepha Arlauda, ​​mężczyzny z Ardèche i Renée Amiot, kobiety z rodziny o głębokich korzeniach w burgundzkiej kulturze winiarskiej. W posagu panny młodej sprowadzono działki do doskonałych winnic, które Józef uzupełniał sprytnymi nabytkami, począwszy od 1949 r. W 1966 r. rodzina nabyła XIV-wieczny historyczny budynek, w którym dojrzewało wino. Piwnica jest pokazana na etykietach win.

W 1983 roku władzę przejął ich syn Hervé i wraz z żoną Brigitte nadal powiększali majątek. Stopniowo dołączały do ​​nich ich dzieci i pracowali razem od 2004 do 2012 roku. W 2003 roku rodzina zaczęła przenosić działalność do nowego, nowoczesnego obiektu w Morey Saint Denis. W piwnicy z XIV wieku, położonej w sercu Nuits Saint Georges, nadal mieści się biblioteka win i organizowane są specjalne degustacje. Jest to autentyczne i wyjątkowe miejsce, w którym świętujemy trzy pokolenia burgundzkiej gościnności. W 2013 roku Cyprien Arlaud przejął pełną kontrolę nad zarządzaniem rodzinnym majątkiem. Do tego czasu rozrosła się do 15 hektarów i składała się z 19 oddzielnych winnic kontrolowanych przez Apelację, z wybranymi działkami w 4 wielkich Crus: Clos de la Roche, Clos Saint Denis, Charmes Chambertin i Bonnes Mares.

Region Burgundia to doskonałe, finezyjne wina! Wina z Arlaud są przykładem tego stwierdzenia. Każdy, kto spróbuje tych win po raz pierwszy, doświadczy klarowności i finezji tak rzadko spotykanej nawet w Burgundii. Bertille i Cyprien Arlaud unikają makijażu swoich win. Brak wyczuwalnego drewna, brak bujnych owoców, raczej powściągliwe w młodości, raczej delikatne w ciele, aromaty nie są głośne, ale subtelne i ciche, konsystencja na podniebieniu jest jedwabista i delikatna. Są to wina, których trzeba trochę posłuchać, ale po 3-5 latach zaczynają cudownie się rozwijać. Następnie owoc otwiera się i pojawia się delikatny i różnorodny aromat, w którym pojawia się najlepsze nuty terroir. Ich tekstura jest bardzo złożona i drobno tkana.

Formalistyczny styl wina wymaga doskonale dojrzałych, a jednocześnie dorodnych winogron. Cyprien Arlaud postrzega winnicę, zarządzaną organicznie od dwudziestu lat, jak przebicie się do obecnej jakości swoich win. Z upływem lat stare winorośle stały się bardziej odporne, mają głębokie korzenie i dlatego lepiej radzą sobie z suszą latem. Na przestrzeni lat wchłanianie minerałów znacznie się poprawiło, dzięki czemu różnice między winnicami są teraz wyraźniej widoczne w każdym winie. Ale nie tylko winorośl rozwinęła się pozytywnie na przestrzeni lat. Cyprien Arlaud, odpowiedzialny za winifikację, twierdzi, że przez te lata wiele się nauczył. Jego celem jest optymalne zrozumienie każdej ze swoich winnic, aby następnie z wyczuciem dostosować proces winifikacji, tak aby można było doskonale wyrazić odpowiednie terroir. Podstawową ideą winifikacji jest jak najmniej ingerencji. W zależności od lokalizacji i rocznika używa części całych winogron, łącznie z ich łodygami. W Chambolle-Musigny i Vosne-Romanée czarne konie są na ogół bardziej dojrzałe, dlatego tutaj nieznacznie zwiększył tę proporcję. Winogrona Gevreya-Chambertina mają zwykle więcej tanin, dlatego utrzymuje niski udział czarnych winogron. Dzisiejsza produkcja wina jest jeszcze delikatniejsza niż kiedyś. Mniejsza ekstrakcja, dłuższe przechowywanie drożdży, więcej czasu. W rezultacie powstają genialne, naturalne i niepowtarzalne wina. Mniej znaczy więcej – to motto w piwnicy. Ostatecznie Cyprien i Bertille Arlaud postrzegają biodynamiczne zarządzanie swoimi winnicami jako klucz do zapewnienia, że ​​każda winnica będzie mogła rozwinąć swój specyficzny charakter terroir.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz