Azienda Agricola Pietroso di Pignattai Gianni - Podere Pietroso  Montalcino - w regionie Toskania, w prowincji Siena. Zanurzenie się w ziemiach Brunello di Montalcino jest jak wejście do świata pachnącego starożytnością, oznacza oddychanie życiem terytorium, gdzie przywiązanie do historii i tradycji jest odległe i nierozerwalne. Sam krajobraz, mozaika wzgórz i winnic usianych wiekowymi dębami , jest skarbnicą tej kultury wina, której zazdrości nam cały świat. To jest punkt wyjścia dla historii Pietroso , farmy Gianniego Pignattai , małej perły krainy, która powstała, by cieszyć się przyjemnością dobrego wina. Wyprodukowano trzy etykiety, Brunello , Riserva i Rosso di Montalcino : trzy wina, które są arcydziełem sugestii w butelce, trzy rozdziały w historii i życiu wyrafinowanego tłumacza Sangiovese grosso, milczącego opiekuna wspomnień dziadka Delfo i chłopa tradycje ilkinezy. Pietroso di Montalcino: historia zaczyna się w 1363 roku. „Poezja ziemi” odbija się w winnicach firmy i staje się nieskończoną emocją, której można się delektować podczas wizyty w piwnicy, niczym picie terytorium w szklance: szklany taras zawieszony na najsłynniejszych rzędach świata, przełamuje widok między wieżami i domami, które przypominają przeszłość Montalcino i tej rodziny, tradycję zbudowaną z pracy i pasji, fascynującą historię więzi między człowiekiem a jego winem. Tak było 2 marca 1363 roku, kiedy Angelo di Cenne kupił dwie sztuki tej ziemi za 22 złote floreny, tak było dla dziadka Delfo w 1978 roku ze swoim pierwszym Brunello, tak jest dla Gianniego Pignattai wczoraj i dziś: mieszka i pracuje na terytorium z pasją i troską tych, którzy wydają się zawsze pić wino. Gospodarstwo Pietroso narodziło się w Montalcino w latach 70-tych z dziadkiem Domenico Berni , znanym jako Delfo i pasją do produkcji wina dla siebie i dla często odwiedzanych go przyjaciół. Winiarnia, położona około 500 metrów od historycznego centrum Montalcino, wychodzi na lasy Val d'Arbia, witając gości na pięknym przeszklonym tarasie zawieszonym jak długie ramię nad należącymi do niej winnicami. Terytorium w szklance opowiedziała również uprzejmość samego Gianniego i jego żony Cecilii Brandini , doskonałej gospodyni i bijącej duszy towarzystwa. Wkład dzieci, spontanicznie zaangażowanych w ukończenie pięknej rodzinnej opowieści o winie: w winnicy i piwnicy utalentowanej Andrei i Glorii, przyszłej sędziny, w reklamie jest cenny i ważny. Portret, który stanowi oprawę najwyższej jakości Brunello di Pietroso , poszukiwany od razu przy pierwszych zbiorach w 1992 roku, kiedy po śmierci Delfo, Gianni Pignattai postanowił kontynuować biznes, czyniąc z niego pasję i pracę na całe życie. Efekt niewielkiej produkcji, około 30 000 butelek , które teraz stały się niekwestionowanymi bohaterami na międzynarodowych scenach. Łącznie trzynaście hektarów, z których pięć obsadzonych jest winnicami, z których każda wyróżnia się na odrębnych działkach: Colombaiolo na południu i Fornello na wschodzie, Montosoli na północy, Petroso na zachodzie i Pietroso , gdzie również znajduje się siedziba firmy.

 

Dokładne zagospodarowanie terenu, którego Gianni bardzo pożądał, aby ulepszyć każdą pojedynczą winnicę i zapewnić, że jakość Brunello di Montalcino pozostaje wierna sobie rok po roku. W tych miejscach Sangiovese znajduje swojego najwierniejszego sprzymierzeńca w glebach bogatych w margle na skalistym dnie (stąd nazwa firmy), na zmiennej wysokości od 350 do 500 metrów: gdzie jeszcze 30 lat temu winogrona walczyły jak dojrzewają, cieszą się doskonałym nasłonecznieniem i niezwykle korzystnym mikroklimatem. Przynajmniej pod tym względem zmiana klimatu nie rujnuje, ale przynosi korzyści w zakresie zbiorów, które odbywają się na początku października, zgodnie z wymogami przepisów.

 

Tradycja pracy w polu i piwnicy podyktowana jest ściśle ręcznymi procesami , od zielonego przycinania po drastyczne przerzedzanie gron w okresie letnim, od stosowania rodzimych drożdży po częste docinanie i przepompowywanie. Rodzinny wymiar, który firma Pietroso potrafiła odnaleźć w naturze i w więzi z ziemią, spoglądając w dal, nie zapominając o śladach swojej przeszłości, podpisując historię złożoną nie z liczb, ale z ludzi i pasji do winnicy i ich Praca. Brunello di Montalcino DOCG 2016: harmonijne i wyrafinowane wyrafinowanie. Świetny charakter, wybitna osobowość, wino i terytorium. Sangiovese firmy Pietroso to przede wszystkim terytorium i wino, rodzinna pasja oparta na bezkompromisowej jakości i mająca na celu zachowanie stylu, który jest synonimem i wyrazem doskonałości i skrupulatnego kunsztu. Sztandarowym jest zbiory 2016 Brunello di Montalcino , które doskonale spełniają oczekiwania tak ważnego rocznika, którego optymalny trend klimatyczny doprowadził do doskonałego dojrzewania winogron. Koncentrat elegancji, finezji i harmonii, który starzeje się 36 miesięcy w beczkach z dębu slavońskiego i co najmniej sześć miesięcy w butelce w stałej temperaturze 15°.

 

W szkle uwagę zwraca jasna i świetlista rubinowa suknia , w eleganckich refleksach skłaniająca się ku granatowi. Nos przegubowy i złożony, bardzo przyjemny w fascynujących aromatach wiśni i czerwonych jagód, przede wszystkim jeżyny i borówki. Rabarbar i pomarańcza stopniowo otwierają się na zniewalające nuty runa leśnego, piżma i płatków róży; słodkie, pikantne puszki z cynamonem i wanilią doskonale współgrają z lukrecją i akcentami balsamicznymi. Wykorzystanie drewna do starzenia wcale nie przeważa, ale jest doskonałe i zintegrowane. Podniebienie jest soczyste i wyrafinowane, wspierane przez nieskazitelną kwasową łopatkę i wyjątkową wyrafinowaną teksturę zbiornika. Długi i trwały owocowy finisz, który blednie pikantny i cytrusowy.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz