Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Azienda il Grillesino – Włochy – Toskania Azienda Il Grillesino, winnica założona w 1997 roku i dlatego bardzo młoda, znajduje się w toskańskim Maremma. Tam, począwszy od winnicy o powierzchni zaledwie 11 hektarów, produkcja Morellino di Scansano, Riserva i Ceccante rozpoczęła się pod koniec lat 90. Z biegiem lat zakupiono kilka działek, tak że dziś powierzchnia winnicy wynosi około 60 hektarów. Powstająca winnica została uzupełniona piwnicą z winami zbudowaną w 2004 r. Zgodnie z najnowszą wiedzą enologiczną i techniczną. Włoski przewodnik Gamberro Rosso, określa trunki autorstwa winnicy Il Grillesino, jako „dobrze zrobione, o czystej palecie”. Projekt jest przedsięwzięciem dwóch rodzin Antinori i Notari. Winnica zlokalizowana jest na południu Toskanii i znana jest z produkcji doskonałych Morelino di Scaansano i Ceccante – butelek zdobionych wizerunkiem dzika – symbolicznego władcy toskańskich lasów i wspaniałego specjału lokalnej kuchni. W 1999 r. Compagnia del Vino rozszerzyła swoją obecność w Toskanii, kupując nieruchomość o powierzchni około 20 hektarów w jednej ze stref o długiej tradycji winiarskiej i ogromnym marginesie poprawy: Maremma. Ta posiadłość, położona w gminie Magliano in Toscana, została nazwana Grillesino (zbiorniki do rzeki Grillese, która płynie w pobliżu osiedla) i skupia się na produkcji Morellino di Scansano, jedynego toskańskiego DOCG - wraz z Brunello di Montalcino - które można wyprodukować tylko przy użyciu Sangiovese w czystości. Dzięki naszej współpracy z Wydziałem Rolnictwa Uniwersytetu Florenckiego i instytutem enologie de Bordeaux. Azienda il Grillesino koncentruje się na 3 różnych odmianach czerwonych: Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Ciliegiolo, aby produkować nasze Morellino di Scansano DOCG, Morellino di Scansano Riserva DOCG i Ceccante, „Toscana IGT” z Cabernet, które - poza autochtonicznymi jak Sangiovese i Ciliegiolo - można uznać za ostateczny wyraz naszego terroir. Wszystkie wina są winifikowane nowoczesną technologią i nie podlegają żadnej obróbce filtracyjnej, aby pozostać niezmienione i wywyższyć właściwości winogron.
Wyszukaj ponownie to co szukasz