Bestheim Vins et Crémants d'Alsace
Bestheim Vins et Crémants d'Alsace - Dom Heim urodził się w 1765 roku w Westhalten, małej wiosce departamentu Haut-Rhin położonej w sercu gminy Vallée Noble . Kierowani tym samym zamiłowaniem do swojego zawodu i terroir, następcy Alfreda Heima wyruszyli na poszukiwanie nowych ziem. Przez lata osiedlali się na zboczach Bennwihr i Westhalten. Heim stał się wtedy Bestheim, łącząc oryginalną nazwę ze skrótem nazw wiosek, w których firma winifikuje i dojrzewa różne odmiany. Bestheim obecnie hoduje mozaikę wyjątkowych terroirów, które rozciągają się od północy po południe Alzacji. Obecnie Bestheim Alzacja to spółdzielnia winiarska i czołowy producent win alzackich i kremów . Zrzesza blisko 450 rodzin oddanych winiarzy, którzy wspólnie uprawiają 1350 hektarów winorośli z północy na południe Alzacji. Założony w 1946 roku i pierwotnie nazywany Cave de Bennwihr, stał się BESTHEIM po połączeniu z Cave de Westhalten w 1997 roku. Później dołączyły do niego Cave d'Obernai w 2012 roku oraz Cave de Kientzheim-Kaysersberg w 2015 roku, umożliwiając w ten sposób BESTHEIM nabyć kolejne bardzo ładne terroir i doskonałe Grands Crus. Alzacja Bestheim reprezentuje zbiorową historię słynnych „Moon Chasers” lub „Mondfangers” w Alzacji, odważnych winiarzy, którzy przekazywali swoją wiedzę z pokolenia na pokolenie, w spuściźnie, która trwała wieki, aby dać nam eleganckie i wyrafinowane cuvees które znamy i kochamy dzisiaj. Zjednoczeni wspólnym etosem odwagi i wolności , plantatorzy winorośli BESTHEIM mają obecnie siedzibę w 71 wsiach. Mają bezgraniczne zaufanie do swojej winnicy, która oferuje wspólne udogodnienia i do której przynoszą całe swoje zbiory. Wspólnie prowadzą politykę jakości , pielęgnując swoje winorośle z drobiazgową starannością w celu uzyskania winogron o optymalnej dojrzałości, gotowych do produkcji win o niezwykłym charakterze i uroku. Christophe Adam i Sylvain Kamm, odpowiednio mistrz piwnicy winiarni i enolog, stosują to wymagające podejście do jakości na każdym etapie tworzenia wina, tworząc niezwykłe cuvee, które są doskonałym wyrazem terroir . Inwestycja ta została nagrodzona wybitnymi wyróżnieniami, w tym nagrodą dla najlepszego wina musującego na świecie 2016 za Grand Prestige Rosé 2014. Winnice Bestheim są zasadniczo położone na pięknych zboczach wzgórz zwróconych na południe i południowy wschód. Opierając się na Wogezach, korzystają w ten sposób z naturalnej bariery, która chroni ich przed złymi warunkami pogodowymi pochodzącymi z Zachodu. Skutkuje to suchym i słonecznym środowiskiem, w którym zarejestrowane opady deszczu są niższe niż w mieście takim jak Montpellier! W tym wyjątkowym mikroklimacie kwitnie siedem alzackich odmian winorośli: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat, Pinot Blanc, Sylvaner i Pinot Noir (jedyne w Alzacji produkujące czerwone wina). Ta różnorodność odmian i gleb sprawia, że region ten jest wyjątkowym terroir, z którego Bestheim czerpie inspirację, produkując całą gamę win alzackich – od win rezerwowych po prestiżowe wina z późnych zbiorów. Domena ma również winorośl w kilku Grand Crus wśród najbardziej znanych, takich jak Zinnkoepflé, Rosacker lub Mambourg. Aby zapewnić swoim alzackim winom idealne uzupełnienie, Bestheim kupił trzy lata temu dwa zamki w winnicy Bordeaux. Château Fillon (AOC Bordeaux Supérieur) osiadł na szlaku winnym między Sauternes i Saint-Emilion, którego winnica rozciąga się u podnóża wzgórza Launay, które jest najwyższym punktem winnicy Bordeaux; i Château de Caillavet (AOC Côtes de Bordeaux), gdzie po przyjeździe można poczuć siłę kobiecej obecności. Léontine de Caillavet odcisnęła swoje piętno na historii zamku poprzez namiętny romans z Anatolem France, laureatem literackiej Nagrody Nobla. Muza pisarki, zainspirowała dwie jego prace: Thaïs i The Red Lily. Obie domeny z charakterem produkują aromatyczne i dobrze zbudowane wina Bordeaux, pełne owoców, materiału i rozkoszy! Prawdziwa obietnica… Bestheim, wieloaspektowy dom, udało się połączyć ducha wspaniałej marki z elegancją i osobowością swoich win, a przede wszystkim stara się oferować swoim klientom produkty o najlepszym stosunku jakości do ceny do przyjemności.