Biondi Santi Tenuta Greppo Montalcino
Tenuta Greppo Montalcino Biondi-Santi, położone na południowy wschód od Montalcino, ma 26 hektarów winnic, z których niektóre mają ponad 80 lat. Rodzina Biondi Santi wywodzi się z apelacji Brunello di Montalcino. To właśnie Clemente Biondi po raz pierwszy w 1865 zdobył międzynarodowe uznanie dla wina o nazwie Brunello, a posiadłość nadal trzyma w piwnicy kilka cennych butelek pierwszego wina oficjalnie oznaczonego Brunello di Montalcino, z 1888 roku . Od 7 pokoleń rodzina Biondi Santi dba o doskonałość tej historycznej marki, produkując Brunello Annata i Riserva o rzadkiej finezji i długowieczności, znane z tego, że ignorują stulecie. Brunello Biondi-Santi jest świadectwem wyjątkowego terroir w „Tenuta Greppo”, gdzie położone na dużych wysokościach winnice tarasowe z ubogimi, Bogata w galestro gleba i rodzinny klon Sangiovese „BBS11” dają winogrona, które wyróżniają się równowagą między owocami, strukturą i kwasowością. „BBS11” (Brunello Biondi Santi 11) jest tak naprawdę jedynym oficjalnym klonem odmianowym, który nosi nazwę producenta. Historia jednego z najwyżej cenionych win Półwyspu Apenińskiego ściśle związana jest z toskańską rodziną Biondi-Santi. Za ojca tego słynnego wina uważany jest Clemente Santi gospodarujący w swej posiadłości Greppo, nieopodal miasta Montalcino. Znajomość nauk ścisłych pomogła mu rozwinąć praktyki enologiczne i wspiąć się w tej dziedzinie pod koniec życia na prawdziwe wyżyny. Zanim jednak zasłynął jako twórca znakomitego czerwonego wina, w 1867 roku jego moscadello zdobyło nagrodę na Światowej Wystawie Expo w Paryżu, co było niesamowitym osiągnięciem, jako że w owym czasie Francuzi uważali siebie za jedyną nację na świecie zdolną do tworzenia wysokiej jakości win. Córka Clemente, Caterina, poślubiła pochodzącego z arystokratycznej rodziny Jacopo Biondi. Ich syn, Ferruccio, odziedziczył pasję dziadka do winorośli i enologii; to on połączył dwa nazwiska w hołdzie dla winiarskich osiągnięć rodziny Santi. Z wielkimi sukcesami zarządzał posiadłością Greppo; za sprawą podejmowanych decyzji takich jak tworzenie win w 100 procentach z odmiany sangiovese przeznaczonych do długiego dojrzewania, wybiegał daleko w przyszłość. W 1932 roku przez Międzyresortową Komisję prowadzącą prace w regonie Chianti oraz Montalcino został uznany za wynalazcę brunello. Pod koniec XIX wieku rozpoczął metodyczną selekcję masową sangiovese w swej posiadłości Greppo, w efekcie czego po jakimś czasie całkowicie mógł obsadzić winnice winoroślą o pożądanych cechach. Swe pierwsze brunello z winogron odmiany sangiovese grosso zrobił w 1888 roku. Jego następcą z wielkim powodzeniem działającym na polu enologii był syn Tancredi, który w latach 20. XX wieku wyniósł brunello na wyżyny stając się jednocześnie ambasadorem Montalcino i powstających w jego okolicy win. Z sukcesem wypromował brunello na rynkach zagranicznych, gdzie szybko zdobyło sobie wysokie uznanie. Kolejnym przedstawicielem rodu przejawiającym niezwykły talent w dziedzinie enologii był syn Tancrediego – Franco – który po mistrzowsku opanował sztukę tworzenia win wybitnych. Stosując surowe praktyki winogrodnicze i enologiczne, na przestrzeni lat stworzył wyjątkową kolekcję win w klasie riserva, jakością dorównującym tym 100 letnim, będącym dziełem przodków. Franco Biondi-Santi zawsze uważał, że główną cechą brunello jest długowieczność. Twierdził, że natura zdolna jest do tworzenia pięknych rzeczy – trzeba tylko poczekać. To on powiększył areał winnic w posiadłości z 4 hektarów do obecnych 25 i do końca życia robił wina przy zastosowaniu tradycyjnych praktyk, zarówno w winnicy jak i piwnicy, konsolidując charakter powstających w Greppo win. Obecnie u steru rodzinnego biznesu z wielkimi tradycjami jest już kolejne pokolenie; dwoje dzieci Franco – Jacopo i Alessandra.