Bodega Bilbaínas Winery Rioja
Bodega Bilbaínas Winery Rioja - Mając za sobą ponad sto lat, Bodegas Bilbainas jest wierny filozofii, o której marzył jej założyciel Santiago de Ugarte pewnego dnia w 1901 roku. Savignon Frères e Cíe, założony przez francuskich negocjantów w 1859 roku na terenie Cantarranas, był zalążkiem Bodegas Bilbaínas. W 1901 roku grupa biznesmenów z Bilbao przejęła firmę i rozpoczęła nowe życie w wybranej grupie tradycyjnych winnic w Barrio de la Estación w Haro. Pierwotnie jako jeden z pierwszych producentów wina cava w Rioja, wina były wierne swoim klasycznym korzeniom aż do końca XX wieku, z wiodącymi markami, takimi jak Viña Pomal i Viña Zaco. Bilbaínas był jednym z ostatnich producentów, który przystosował się do współczesności. Notowany na giełdzie sąsiad Cvne nie powiódł się w próbie przejęcia na początku lat 90.; kilka lat później, w 1997 roku został zakupiony przez Raventós CodorníuGrupa. Modernizacja rozpoczęła się nieco wcześniej wraz z uruchomieniem La Vicalanda, ale odnowa była wciąż na wczesnym etapie. Kataloński gigant odnowił fasady i budynki historyczne, zbudował nowe obiekty produkcyjne i starzejące się oraz zachował tradycyjny charakter starych piwnic, które przyciągają dużą liczbę zwiedzających. W ostatnich latach Bodegas Bilbaínas starała się odnowić swój klasyczny wizerunek, kojarząc go z koncepcją hipsterów — ruch, który zapoczątkował zupełnie nowy trend w Rioja. Ich najnowszym wydawnictwem związanym z jego nowym podejściem jest Compromiso, wino dojrzewające w beczkach zaprojektowanych przez tatuatorów. Większy nacisk kładzie się również na 250 ha winorośli (Bilbaínas jest wiodącym właścicielem winnic Haro), a wiele win premium jest obecnie pozyskiwanych z określonych działek. Zarejestrowana jako najstarsza firma butelkująca w La Rioja , jest dumna z tego, że jest winnicą o największej powierzchni zanurzeń podziemnych na terytorium (3400 m2) i największej powierzchni winnic w gminie Haro rozmieszczonej wokół niej . W sumie 250 hektarów uprzywilejowanej jakości, które zasilają winnicę własnymi winogronami, co zapewnia szybkie przetwarzanie bez utraty jakości. Założona w samym sercu dzielnicy Haro , jej strategiczna lokalizacja pozwalała od samego początku korzystać z pociągu jako środka transportu, aby dostarczyć swoje wina do dowolnego zakątka planety. Od tego czasu minęło wiele roczników i w tym czasie, dzięki swojej flagowej marce Viña Pomal (1904), winiarnia zachowała swój osobisty styl, który przyniósł tej denominacji tak wiele sukcesów i uznania na arenie międzynarodowej. Viña Zaco to teraz ich nowoczesna marka. Jednoodmianowe Tempranillo bez oznaczenia wieku, zapewnia świeży, owocowy, mocny styl, któremu towarzyszy kampania marketingowa skierowana do młodych odbiorców. Najnowszym dodatkiem do ich portfolio jest Viña Zaco Albariño z Rías Baixas. Viña Pomal to flagowa marka winnicy. Obecnie jest ściśle związany z winnicą i ma na celu ucieleśnienie klasycyzmu XXI wieku. Asortyment obejmuje standardową Crianza, Reserva i Gran Reserva oraz pamiątkową Viña Pomal Centenario z dwiema butelkami Crianza i Reserva. Ceny w Hiszpanii wahają się od 7 euro za dwie Crianza do około 13 euro za Reserva Centenario i 26 euro za Gran Reserva. Pod marką Viña Pomal produkowana jest również biała mieszanka Viura i Malvasía (około 7 EUR) z krótkim podniesieniem beczki, podobnie jak różowe wino w podobnej cenie z Garnachy i Viury oraz oryginalna blanc de noirs cava (około 17 EUR) z 100% Garnacha, która ma dołączyć do nowej kategorii win musujących niedawno zatwierdzonej w Rioja. Najlepsze winnice Tempranillo w Bilbainas są zarezerwowane dla La Vicalanda, jej asortymentu premium. Początkowo zaprojektowana jako Rioja o „wysokiej ekspresji”, zarówno Reserva (20 EUR), jak i Gran Reserva (45 EUR) wygodnie zadomowiły się jako tradycyjna Rioja, mimo że były leżakowane we francuskim dębie. Najlepsze czerwone wino to 100% Tempranillo, które po raz pierwszy zostało wydane z rocznikiem 2007. Winogrona do Viña Pomal Alto de la Caseta (65 euro, nieco ponad 2000 butelek) pochodzą z wysoko położonej działki w Viña Pomal zwieńczonej chatą (caseta, po hiszpańsku), gdzie w dawnych czasach przechowywano narzędzia rolnicze. Na szczególną uwagę zasługuje kolekcja Vinos Singulares (pojedyncze wina), ponieważ zawiera niektóre mniej znane odmiany Rioja, takie jak Maturana Blanca i Tempranillo Blanco. Dwie ciekawe jednoodmianowe czerwienie są również produkowane z Graciano i Garnacha. Vinos Singulares są produkowane w ograniczonych ilościach, a ich ceny w Hiszpanii wahają się od 40 euro.