Bodega Septima Mendoza Argentyna Lujan de Cuyo - Producent Win
Bodega Septima Mendoza Argentyna - Septima Wina to projekt prowadzony w Argentynie w regionie Mendoza dokładniej Lujan de Cuyo. Winnica została zakupiona w 1999roku przez hiszpańskiego giganta Cava (wino musujące) Codorníu Group z Hiszpanii, lidera win musujących e Penedes. Bodega Septima została przebudowana i zmodernizowana na koniec lat 2002 gdzie 750-hektarowa nieruchomość znajduje się w Lujan de Podregion Cuyo w Mendozie. Pod koniec roku 1999 r. Grupa Codorníu kupiła 306 hektarów ziemi w Agrelo, w departamencie Luján de Cuyo, centrum ważnych winnic w pobliżu Mendozy, stolicy wiodącego regionu winiarskiego w Argentynie. Zakup ten spełnił ambicję rodziny Raventós, która próbowała osiedlić się w tym kraju w 1940 roku. Na początku 2000 roku zasadzono pierwsze 47 hektarów winnicy, a kilka miesięcy później rozpoczęto budowę Septima Bodega Wina. W 2001 r. Posadzono kolejne 53 hektary, aby uzyskać obecnie 100 upraw. Budynek Septima Bodega został zaprojektowany przez architektów Mendozy Eliana Bórmida i Mario Yanzón. Budowa winnicy była ściśle związana z zasadami stosowanymi przez wiele wieków przez grupy etniczne regionu. Zastosowano system suchego kamienia, dzięki któremu naturalny kamień andyjski jest ukształtowany i ułożony. Obecnie Septima Wina ma 100 hektarów winnic położonych na wysokości 1100 metrów nad poziomem morza. Winorośl Septima znajduje się na praktycznie płaskim terenie, charakteryzującym się brakiem wody i klimatem kontynentalnym. Teror rejony Bodega Septima posiada gleby kamienistej próchnicy, która jest bardzo odpowiednia dla winorośli, która po zakorzenieniu zawiera odpowiednie właściwości dla odmian winorośli czerwonego wina. Region Lujan de Cuyo cieszy się pewnymi warunkami klimatycznymi, które determinuje bliskość Andów. W ostatnich latach Bodega Septima osiedle Agrelo jest obsadzone odmianami Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon i Tempranillo. Zbiory odbywają się od lutego do kwietnia. Układ sadzenia winorośli Septima jest podobny do systemu Raimat z systemem nawadniania kropelkowego PRD (Partial Root Drying), który jest idealny do produkcji winogron najwyższej jakości. Pomieszczenie fermentacyjne Septima zawiera zbiorniki ze stali nierdzewnej i 400 beczek Bordeaux do starzejącego się wina; ta dostawa drewnianych pojemników ma wkrótce zostać zwiększona do 1500. Na dzień dzisiejszy Septima Bodega ma trzy linie wina: odmiany jednoszczepowe, kupażowane wina i wina Septima rezervar. W marcu 2001 r. Septimas Malbec - Cabernet Sauvignon, mieszanka 40% / 60% starzona w dębowych beczkach, zadebiutowała na rynku i jest już uznawana za jedną z najbardziej cenionych win w Argentynie. W marcu 2002 r. Uruchomiono pierwsze odmiany Malbec i Cabernet Sauvignon, aw 2004 r. Spodziewane są pierwsze rezerwaty winiarni. Winiarnia ma pojemność do przechowywania 1 200 000 butelek, chociaż obecnie produkcja wynosi około 450 000 butelek. Producent win: Pan Rubén Calvo. Bodega Septima w rękach Codorníu który zaczynał jako rodzinny producent wina, którego początki sięgają XVI wieku, a który w 1872 roku jako pierwszy wprowadził cava w Hiszpanii. W swojej historii liczącej prawie 500 lat Codorníu pozostało w rękach jednej rodziny, której udało się przekształcić dziedzictwo swojego przodka Jaume Codorníu w jedną z najważniejszych światowych firm winiarskich. Od samego początku Grupa Codorníu rozwijała się i dbała o własne winnice, aby uzyskać najlepszą jakość winogron do produkcji doskonałych win i kaw. Codorníu to grupa win, która jest właścicielem największego obszaru winnic w Hiszpanii - łącznie ponad 3000 hektarów.
Grupa Codorníu produkuje wysokiej jakości kawę i wina spokojne i składa się z jedenastu winnic. Wszystkie z nich znajdują się w znanych regionach winiarskich, zarówno w Hiszpanii, jak i za granicą: Codorníu (DO Cava), Raimat (DO Costers del Segre), Bodegas Bilbaínas (DOC Rioja i DO Cava), Septima (Mendoza, Argentyna ), Legaris (DO Ribera del Duero), Artesa (Napa Valley, Kalifornia), Bach (DO Penedés), Rondel (DOCava), Nuviana (Valle del Cinca), Cellers Scala Dei (DOC Priorato) i Abadía de Poblet (DO Conca de Barberá). Historia rodziny Codorníu sięga połowy XVI wieku. Dokumentalne dowody wspominają Jaume Codorníu i stwierdza, że w tym czasie rodzina miała własne maszyny i sprzęt, takie jak prasy, beczki i kadzie do uprawy winorośli. W 1659 r. Rodziny Codorníu i Raventós zjednoczyły się dzięki małżeństwu Anny, pierworodnego dziecka Codorníu, z Miquelem Raventósem. Wiele lat później, w 1872 r., José Raventós Fatjó wyprodukował pierwszą butelkę wina musującego w Hiszpanii, stosując „metodę tradycyjną”. Dzisiaj, po prawie 500 latach, Codorníu pozostaje w rękach tej samej rodziny i jest jednym z najważniejszych producentów wina w Europie.