Bodega Vistalba - Producent Win
Bodega Vistalba Mendoza
Bodega Vistalba została wybudowana w latach 2001–2004 na rodzinnej ziemi w sercu Vistalby (Luján de Cuyo) prowincji Mendoza. W tym miejscu Carlos Pulenta opracował swój osobisty projekt uprawy winorośli, z udziałem członków jego rodziny, konsultantów, enologów i cennej grupy ludzi, którzy naprawdę znają tę ziemię. Winiarnia jest inspirowana kulturą kreolską, uciekając się do najnowocześniejszych technologii i hołdując tradycyjnemu winiarstwu. Został zaprojektowany tak, aby cały proces produkcji wina został zakończony przy użyciu grawitacji i bez pomp. Carlos Pulenta, jeden z innowatorów argentyńskiego przemysłu winiarskiego, zbudował Bodega Vistalba w 2002 r. Zgodnie z modelem zamków z Bordeaux, aby stworzyć wyrafinowane mieszanki o niesamowitym potencjale starzenia. Wszystkie wina pochodzą z jego posiadłości w sub-apelacji Vistalba w regionie Lujan de Cuyo w Mendozie. Bodega Vistalba jest jedyną winnicą, która może używać nazwy Vistalba w swoim imieniu. Styl architektury to „criollo” lub argentyński styl rodzimy. Idealnie wtapia się w klasyczny terroir Mendoza. W ślad za dziedzictwem swoich przodków i tradycyjnym winiarstwem, które pierwsi imigranci z Włoch i Hiszpanii przywieźli do Argentyny, tutaj Carlos Pulenta rozwinął swoje osobiste przedsięwzięcie polegające na mieszaniu win z udziałem członków jego rodziny, doradców, enologów i wysoko cenionej grupy ludzi, którzy dobrze znał swoją ziemię. Winogrona są zbierane ręcznie, a gdy są poza winoroślą, ich temperatura obniża się w tunelu chłodzącym (około 15 stopni Fahrenheita). Pędy i jagody są wybierane dwukrotnie. Winogrona te delikatnie umieszcza się w betonowych zbiornikach fermentacyjnych, gdzie po trzech do czterech dniach zimnej maceracji rozpoczyna się fermentacja. Wytwórnia wina została zaprojektowana w taki sposób, że cały proces produkcji wina jest indukowany grawitacyjnie bez użycia pomp. Betonowe zbiorniki fermentacyjne zostały zaprojektowane przez samego Carlosa Pulentę. Wewnątrz ścian zbiornika znajdują się rury wodne, które mogą cyrkulować zimną lub gorącą wodę. Temperatury wody są kontrolowane komputerowo. Główne zalety tego systemu to bezwładność cieplna i mikroksygenacja. Dwie francuskie drewniane beczki są używane do najlepiej wyselekcjonowanych winogron przeznaczonych do Mieszania A. Po butelkowaniu, wina spoczywają w podziemnej piwnicy, która stanowi serce samej winnicy. Wina spoczywają w beczkach z francuskiego dębu w pomieszczeniu o kontrolowanej temperaturze o temperaturze 58 stopni Fahrenheita i wilgotności względnej 80%; idealne warunki do wina.