Bodegas Balbas Ribera del Duero 

Bodegas Balbás znajduje się w La Horra, „Złotym Diamencie” Ribera del Duero. Historia winnicy sięga 1777 roku, a dziś prowadzi ją Juan José Balbás. Bodegas Balbás była jedną z pionierskich winiarni, która pomogła w powstaniu apelacji Ribera del Duero w 1982 roku. Córka Juana José, Patricia, również jest mocno zaangażowana w winiarnię, dzięki czemu Bodegas Balbás jest winiarnią siódmego pokolenia.

Bodegas Balbás ma 10 różnych działek (102 hektary), na których rosną bardzo stare winorośle Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot. Część winorośli rośnie na wysokości 940 m. Winiarz Pedro de la Fuente pracuje w winnicy od ponad 25 lat. Bodegas Balbás leżakuje swoje wina we francuskim i amerykańskim dębie i dba o to, aby każda zamawiana przez nich beczka była wykonana zgodnie z określonymi specyfikacjami.

Prawdziwy sekret wysokiej jakości leży w skrupulatnej pielęgnacji naszych winnic, tradycyjnym zarządzaniu i precyzyjnej uprawie winorośli, sadzonych na wyjątkowych terenach o doskonałych cechach. Niska produkcja z hektara, w zależności od wieku naszych winorośli, z dopłatami od mniej niż tysiąca kilogramów do maksymalnie pięciu tysięcy kilogramów na hektar, w połączeniu z zielonym przycinaniem i innymi zabiegami przyjaznymi dla środowiska, dają wina o indywidualnym charakterze, ponadczasowy i intensywny.

Chcąc stworzyć coś wyjątkowego i innego, choć zawsze zachowując typowość regionu, Bodegas Balbas czerwienie w dalszym ciągu poprawiają swoją strukturę i równowagę, unikając zbyt długiego przebywania w beczkach i przywiązując większą wagę do końcowego wykończenia i wypolerowania w butelce. Najdelikatniejszym momentem w procesie powstawania wspaniałego wina jest dojrzewanie w dębowych beczkach. W przypadku Bodegas Balbas to dąb francuski i amerykański wyselekcjonowany przed produkcją beczki, w celu kontroli suszenia i opiekania zapewnia naszym czerwonym winom najlepszą przestrzeń do spokojnego, bez pośpiechu, w wyciszonej atmosferze oraz ciemność, która pozwala każdej butelce ewoluować, aby dać z siebie wszystko. 

 

W Balbás produkują tradycyjne wina Ribera del Duero od Crianza po Gran Reserva, a także własne, unikalne mieszanki i pyszne wino różowe. Jedną z różnic między tymi winami jest to, jak długo mogą pozostać w beczce. Zatrzymajmy się, aby omówić krótką historię Ribera del Duero. Produkcja wina w Ribera del Duero sięga 2600 lat wstecz, ale podobnie jak wiele regionów, zatrzymała się na długi czas i dopiero 19- tego wieku, kiedy sytuacja znów się poprawiła. Wiele osób przypisuje uznanie zarówno Vedze Sicilia, jak i Alejandro Fernándezowi, który wypuścił wino w latach 80. win i pozostawić spółdzielnie w tyle. To właśnie te wina zachęciły oficjalne hiszpańskie organizacje winiarskie do ponownego napisania swoich zasad i ostatecznie Ribera del Duero stała się DO w 1982 r., torując drogę producentom wina. W tamtym czasie w regionie było zaledwie dziewięć winnic, a obecnie jest ich ponad 300. Aby uzyskać uznanie Ribera del Duero DO, wina czerwone muszą zawierać co najmniej 75% winogron Tempranillo, a resztę musi stanowić Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec czy Garnacha Tinta. Dla białych, winogrono Albillo jest jedynym uznanym winogronem. Oczywiście można zrobić mnóstwo innych win, ale nie będą one klasyfikowane jako DO. Wymagania dotyczące dojrzewania w przypadku Ribera del Duero są takie same, jak w Rioja. Wina oznaczone jako „Crianza” muszą dojrzewać przez dwa lata i 12 miesięcy w dębie. Wina „Reserva” muszą dojrzewać przez co najmniej trzy lata i co najmniej 12 miesięcy w dębie. Wina z etykietą „Gran Reserva” muszą leżakować co najmniej 5 lat przed wypuszczeniem na rynek, z czego dwa lata w dębie.

Produkty producenta