Bodegas Carrau Wina Urugwajskie
Bodegas Carrau Wina Urugwajskie
Bodegas Carrau to winnica zlokalizowana w Urugwaju, a dokładniej w regionie Cerro Chapeu na północy kraju. Winiarnia ma bogatą historię sięgającą 1752 roku, kiedy rodzina Carrau rozpoczęła uprawę winogron i produkcję wina w Katalonii w Hiszpanii. W XIX wieku część rodziny wyemigrowała do Urugwaju, gdzie kontynuowali tradycje winiarskie i założyli Bodegas Carrau. Bodegas Carrau jest uważana za jedną z najstarszych rodzinnych winnic w Urugwaju i jest głównym graczem w branży winiarskiej w kraju. Posiadają winnice położone u podnóża pasma górskiego Cerro Chapeu, które oferuje wyjątkowe terroir z korzystnymi warunkami do uprawy winorośli.
Winiarnia jest najbardziej znana z produkcji Tannat, narodowej odmiany winogron Urugwaju. Tannat to potężna odmiana czerwonych winogron, głęboko zakorzeniona w tradycji winiarskiej Urugwaju. Bodegas Carrau skupiło się na uprawie winogron Tannat i produkcji wysokiej jakości win czerwonych, które podkreślają potencjał tego winogrona. Oprócz Tannat Bodegas Carrau produkuje również inne odmiany winorośli, takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay i Sauvignon Blanc, dzięki czemu mogą oferować różnorodną gamę win.
Bodegas Carrau słynie z przywiązania do tradycji, zrównoważonego rozwoju i rzemiosła w produkcji wina. Ich wina są często chwalone za doskonałą jakość i charakterystyczny profil smakowy.