Winiarnia Vegalfaro znajduje się w La Plana de Requena-Utiel, w prowincji Walencja. Bodega posiada 60 hektarów winorośli, które są podzielone na trzy oddzielne działki w oparciu o glebę, mikroklimat i odmianę winorośli. Wszystkie winnice są certyfikowane jako ekologiczne, podobnie jak sama winiarnia. To starożytny kraj winiarski, który może pochwalić się historią winiarstwa sięgającą VII wieku p.n.e. W 1999 roku Andrés Valiente i jego syn Rodolfo po raz pierwszy założyli tutaj Bodegas Vegalfaro. W ich winnicach nigdy nie stosowano żadnych pestycydów, dzięki czemu gleby tętnią życiem. Ze względu na różnorodność gleb, różne ukierunkowanie i wysokość nad poziomem morza, od 600 do 900 metrów, winorośle korzystają z wyjątkowych warunków uprawy, a każdy z nich jest posadzony w miejscu, które najlepiej odpowiada danemu gronu. Tutaj króluje lokalna odmiana winorośli Bobal, umiejętnie wspierana przez bardziej znane na całym świecie odmiany, takie jak Merlot, Tempranillo i Chardonnay. Samodzielna, trzyhektarowa "Pago de los Balagueses" jest oficjalnie uznana i sklasyfikowana jako pojedyncza winnica (Pago) - najwyżej notowana nazwa winiarska w Hiszpanii. To uprzywilejowane miejsce do uprawy winogron, otoczone lasem sosnowym, dębami ostrolistnymi i aromatycznymi roślinami, położone w Parku Przyrody las Hoces. Gleba wapienno-piaszczysta i chłodne letnie noce tego Pago sprzyjają wysokiej jakości win. Dominują tu Syrah i Garnacha Tintorera, a także małe działki Merlot i Chardonnay. Cztery wina z Bodegas Vegalfaro osiągnęły ocenę „Doskonały” z notami od 90 do 93 w Peñín Wine Guide 2017. Wśród nich Rebel·lia red,

 

Zobacz więcej: Bodegas

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz