Historia Bodegas Y Viñedos de Gómez Cruzado sięga 1886 roku, kiedy to Ángel Gómez de Arteche, krewny księcia Montezumy, potomka azteckiego cesarza Montezumy II, postanowił handlować winami z La Rioja i osiedlił się w Haro's Barrio de la Estación, historyczne serce Rioja. Ich piwnica jest dziś jedną z zaledwie szesnastu Bodegas Centenarias w całej Rioja. W 1916 roku piwnicę z winami kupili Ángel i Jesús Gómez Cruzado, pod których kierownictwem przedsiębiorstwo i gospodarstwa winiarskie rozszerzyły się.

Na początku lat 90. firma stała się własnością kilku partnerów, aż do 2003 r., kiedy to rodzina Baños kupiła operację. Rodzina, pochodząca z Badarán, ma również długie związki z Meksykiem, gdzie obecnie mieszka. To uporządkowana i odpowiednia opieka nad biznesem, który rozpoczął się wiele pokoleń temu od meksykańskich korzeni.

Od 2008 roku winiarz David González nadzorował prawie 100 działek na 50 hektarach winnic w trzech podobszarach: Alto Najerilla, w pobliżu pasma górskiego Sierra de la Demanda; Baja Najerilla, w trójkącie utworzonym przez Uruñuela, Torremontalbo i Cenicero; i podnóża Sierra Cantabria, w tym Rioja Alavesa i Sonsierra.

Gómez Cruzado Rioja Blanco DOCa Rioja, Hiszpania
Jest to mieszanka 75% Viura i 25% Tempranillo Blanco z pojedynczej działki położonej na dużej wysokości w Haro, na kamienistych glebach aluwialnych/wapiennych. To wykorzystywało około 50% łodyg w procesie tłoczenia i było naturalnie fermentowane w stali nierdzewnej, zanim część spoczywała przez 5 miesięcy we francuskim dębie na osadzie drożdżowym, a reszta dojrzewała w betonie. W tej średniej + treściwej bieli jest cudowna czystość, z kremowym osadem osadzonym w gruszce Anjou, subtelną pigwą, krystaliczną cytryną i delikatną przyprawą, nasyconą wapienną jasnością i kamiennym uchwytem. Imponujące picie teraz, najlepiej z halibutem lub grillowanymi szparagami. 90/100

Gómez Cruzado Montes Obarenes DOCa Rioja, Hiszpania
Mieszanki Montes Obarenes 25% Tempranillo Blanco z Haro; i 65% Viura, 5% Malvasía, a pozostałe 5% to mieszanka Garnacha Blanca i Calagraño z ich winnicy w Las Laderas de Ollauri; wszystko z gleb wapienno-gliniastych. To było fermentowane i leżakowane w 80% w nowym francuskim dębie i w 20% na drobnym osadzie w betonowym zbiorniku. Mocne i teksturowane, z przyprawionym drewnem i betonem w grze, owijające się wokół dojrzałej pigwy, soczystej gruszki, pachnących kwiatów jabłoni rządzących kremowym, gęstym, powolnym podniebieniem. Finisz utrzymuje się z prażoną przyprawą i rozgrzewającym rumieńcem. Spora intensywność spotkała się ze świeżością, piciem teraz elegancko z proteinami i odpoczynkiem w piwnicy. 91/100

Gómez Cruzado Crianza Rioja, DOCa Rioja, Hiszpania
Ta crianza to mieszanka 80% Tempranillo z winnic u podnóża Kantabrii i 20% Garnacha z Górnej Najerilli (Badarán), zakorzenionej w aluwialnych, piaskowcowych glinach żelaznych regionu. Natywna fermentacja w stali nierdzewnej przed 1 rokiem w większości nowych amerykańskich barrique. Dojrzałe i gładkie z czarną wiśnią, perfumowaną maliną, pikantnymi solonymi nutami żelaza przechodzącymi przez pełne podniebienie. Gleby nadają tę łatwą amplitudę i siłę nośną, z drobnoziarnistymi taninami prowadzącymi do pikantnego wykończenia. Taka urocza, wyrafinowana i nowa fala Rioja. 91/100

Gómez Cruzado Rioja Reserva DOCa Rioja, Hiszpania
Ta Reserva łączy 85% Tempranillo i 10% Graciano z 30-letnich krzewów winorośli położonych u podnóża Sierra Cantabria oraz mieszanki gleb aluwialnych, wapiennych i żelaznych. Pozostałe 10% Garnacha pochodzi z krzewów winorośli w pobliżu wsi Badarán. To było natywnie fermentowane w nierdzewnych szyszkach przed dojrzewaniem przez 18 miesięcy w nowych i dwuletnich francuskich barrique, a następnie przez 2 lata leżakowania w butelkach. Duszne czarne owoce pieszczą teksturę podniebienia, z dziką jeżyną, czarnymi śliwkami, czarną wiśnią nasyconą pikantnym kamieniem i obrobioną skórą. Garbniki są obfite, delikatne i ziarniste, dzięki utrzymującemu się żelaznemu wykończeniu. Piękna kwasowość przez cały czas sprawia, że ​​ta pełniejsza czerwień jest świeża. Choć wciąż dostojny jak na kategorię, to jest Rioja Reserva w nowoczesnym obiektywie. 92/100

Gómez Cruzado Rioja Honorable DOCa Rioja, Hiszpania
Honorable pochodzi z najstarszych winnic (ponad 50 lat) u podnóża Sierra Cantabria i jest mieszanką polową z Tempranillo na czele, a następnie Garnacha, Graciano, Mazuelo, i Wiura. Po 4 dniach maceracji zostało to poddane fermentacji w stali przed wykończeniem MLF w nowych beczkach. Następnie leżakowało 18 miesięcy we francuskich beczkach drobnoziarnistych. Mocne i gęste, z jedwabistą czarną wiśnią, jeżyną, skórą, prażoną cebulą, doprawione espresso i popękanymi ziarnami pieprzu. Taniny są długie, jędrne i ziarniste, dzięki utrzymującemu się wykończeniu. Dość mocne wino, pokazujące waleczność starych winorośli i wapiennych gleb. To dobrze się teraz pije z dekantem, ale z łatwością wytrzyma w twojej piwnicy. 93/100

Gómez Cruzado Viña Motúlleri Gran Reserva
Viña Motúlleri Gran Reserva nawiązuje do historycznej nazwy cuvée, której dziedzictwo liczy ponad 100 lat. Pochodzi z 60-letnich krzewów winorośli w Rioja Alta i Rioja Alavasa, mieszając 70% Tempranillo, 25% Garnacha i 5% Viura z regionalnych glin wapiennych i glin bogatych w żelazo. Dojrzewało w beczkach francuskich przez 4 lata, a następnie przez 4 lata w butelce. Dojrzałe i gęste czerwono-czarne owoce dominują na podniebieniu, z pieczoną czarną wiśnią, ciastem malinowym, suszoną wiśnią, ciastem owocowym, wyłożonym obrobioną skórą, wędzoną papryką i przyprawą do pieczenia. Taniny są obfite, ale z czasem zatopiły się w gęstych owocach, prowadząc do długotrwałego suszonego kwiatowego wykończenia. Najbardziej tradycyjnie stylizowane z ich win i takie, które powinno dobrze leżeć w butelce (butelkowanej tylko w magnumach) przez jakiś czas w piwnicy. Aktualne podejście do tradycyjnego stylu. 92/100

Gómez Cruzado Cerro Las Cuevas ROCa Rioja, Hiszpania
Cerro Las Cuevas pochodzi z ich winnic Ollauri oraz miejsc Las Laderas i Calitrancos, gdzie ponad 90-letnie winorośle rosną na bardzo wąskich, stromych zboczach. To łączy 80% Tempranillo, 12% Graciano, 3% Mazuelo i 5% Garnacha z wapiennych otoczaków i piaszczystych gleb. Po natywnej fermentacji w otwartych kadziach ze stali nierdzewnej dojrzewało we francuskim foudre. Zwarta, nasycona minerałami wiśnia, dzika malina brzęczy wzdłuż pikantnego podniebienia, podszyta skórą i perfumowana przyprawami do pieczenia i suszonymi kwiatami. Wapień i jod wibrują przez cały czas, łatwo przenosząc to do trwałego, kamienistego wykończenia. Nowoczesna, ekscytująca, wyrafinowana Rioja, pije się pięknie teraz iz dużą ilością czasu w piwnicy. 94/100

Gómez Cruzado Pancrudo DOCa Rioja, Hiszpania.
Część serii Selección Terroir, Pancrudo to stara krzewiasta garnacha zakorzeniona w glinach żelaznych Badarán (Górna Najerilla), na wysokości 650 m. Po natywnej fermentacji w stali nierdzewnej, ta została poddana MLF w mieszance 65% nowego francuskiego dębu i 35% w betonowych jajach. Pachnące dzikie maliny, dojrzałe truskawki zalewają soczyste, hojne podniebienie, z pikantną skórzaną pościelą perfumowanych i przyprawionych czerwonych owoców. W tym 15% winie jest duża koncentracja, ale równie duża świeżość. Finisz utrzymuje się z solami mineralnymi i perfumowanym białym pieprzem. 92/100

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz